Akumulator do NXT - ładowanie?

Mindstorms, WeDo, Lego Digital Desinger, Stud.io

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
TT
VIP
Posty: 1181
Rejestracja: 2004-05-27, 13:52
Lokalizacja: Bielsko-Biała
HELF: TT

 

Akumulator do NXT - ładowanie?

#1 Post autor: TT »

Widziałem wiele razy na allegro zestaw akumulatora do nxt. Sprzedawany on jest razem z zasilaczem - ładowarką. Zestaw 9797 również posiada taki akumulator jednak nie widzę w spisie części zasilacza - ładowarki http://www.peeron.com/inv/sets/9797-1
Czy można ładować akumulator w inny sposób czy po prostu w zestawie 9797 jest on dodany bez sensu do jednokrotnego użycia?
Pozdrawiam,
Tomek

Bocian
Posty: 26
Rejestracja: 2008-11-13, 11:11
Lokalizacja: Kraków
HELF: bocian
: Bocian

 

#2 Post autor: Bocian »

Ładowarka jest w zestawie. LINK

Awatar użytkownika
Adriel
Posty: 94
Rejestracja: 2008-05-24, 18:21
Lokalizacja: Częstochowa
HELF: Adriel

 

#3 Post autor: Adriel »

Tak oczywiście jest w zestawie, jako ciekawostkę dodam iż posiadam aku 1500 mAh co jest chyba rzadkością, bo w 9797 jest 1400 mAh a ja dostałem 1500 :)

Awatar użytkownika
TT
VIP
Posty: 1181
Rejestracja: 2004-05-27, 13:52
Lokalizacja: Bielsko-Biała
HELF: TT

 

#4 Post autor: TT »

Adriel i jak z wydajnością tego akumulatora? Sumarycznie wychodzi na to, że jest słabszy od dobrych akumulatorków.
Pozdrawiam,
Tomek

Awatar użytkownika
Adriel
Posty: 94
Rejestracja: 2008-05-24, 18:21
Lokalizacja: Częstochowa
HELF: Adriel

 

#5 Post autor: Adriel »

Powiem tak jestem bardzo zadowolony bo:

[+]
1 Mogę mieć kostkę i aku w bb
2 Czas ładowania jest krótki z 20 min
3 Kostka może być cały czas podłączona pod zasilacz
4 Czas pracy naprawdę zadowalający zdążysz spokojnie wszystko po 100 razy uruchomić nim się rozładuje

[-]
Kostka jest o studa grubsza

Gdybym miał komuś radzić 9797 vs 8527 to stanowczo 9797 bo:
1) aku + ładowara
2) 3 kable rcx->nxt
3) 1 czujnik dotyku więcej
4) 3 żaróweczki

Awatar użytkownika
TT
VIP
Posty: 1181
Rejestracja: 2004-05-27, 13:52
Lokalizacja: Bielsko-Biała
HELF: TT

 

#6 Post autor: TT »

Stałem się posiadaczem takiego akumulatora. Jednak nie mam zasilacza. Jak ktoś z Was ma taki zasilacz to może na nim piszą jakieś parametry. Bardzo proszę o pomoc. Na allegro jest całe mnóstwo zasilaczy i nie wiem co wybrać. Wiem tylko, że 9V AC http://shop.lego.com/Product/?p=9833 Chodzi o to, żeby nie zepsuć akumulatora po podłączeniu do niewłaściwego zasilacza i jak co, żeby ładował się odpowiednim prądem.
Pozdrawiam,
Tomek

RoGeR
Posty: 14
Rejestracja: 2009-05-05, 08:25
Lokalizacja: Jaworzno

#7 Post autor: RoGeR »

u mnie jest napisane tylko tyle...

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-10-20, 18:59 przez RoGeR, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
szarikm
Adminus Emeritus
Posty: 1295
Rejestracja: 2005-11-03, 16:43
Lokalizacja: Rzeszów
HELF: szarikm
: 38486535@N06
: szarikm

   

#8 Post autor: szarikm »

RoGeR pisze:u mnie jest napisane tylko tyle...

Obrazek
Matko i córko! Weź zmniejsz to zdjęcie przynajmniej do 1024x786 pikseli!
I to migiem!
Ostatnio zmieniony 2009-10-20, 18:50 przez szarikm, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
M_longer
VIP
Posty: 5380
Rejestracja: 2007-09-29, 08:47
Lokalizacja: Lubin
HELF: M-longer
: m_longer
: Longer
Kontakt:

   

#9 Post autor: M_longer »

szarikm pisze:Matko i córko! Weź zmniejsz to zdjęcie przynajmniej do 1024x786 pikseli!
I to migiem!
Ale czemu narzekasz? Doskonale widać każdy pyłek!
I jeszcze to polowanie na szczegóły za pomocą kursorów. Duży rozmiar ma same plusy!

Awatar użytkownika
szarikm
Adminus Emeritus
Posty: 1295
Rejestracja: 2005-11-03, 16:43
Lokalizacja: Rzeszów
HELF: szarikm
: 38486535@N06
: szarikm

   

#10 Post autor: szarikm »

M_longer pisze: Ale czemu narzekasz? Doskonale widać każdy pyłek!
I jeszcze to polowanie na szczegóły za pomocą kursorów. Duży rozmiar ma same plusy!
Mam zmarnować 4 MB na zdjęcie jakiegoś transformatora? Nie każdy ma stałe łącze. Bądź co bądź, modemy wracają do łask - bezprzewodowe, ale modemy.
M_longer pisze:Duży rozmiar ma same plusy!
Od pewnego momentu to staje się kalectwem!

RoGeR
Posty: 14
Rejestracja: 2009-05-05, 08:25
Lokalizacja: Jaworzno

#11 Post autor: RoGeR »

szarikm pisze:Matko i córko! Weź zmniejsz to zdjęcie przynajmniej do 1024x786 pikseli!
I to migiem!
zrobione.. chociaż osobiście nie popieram zmniejszania zdjęć

Awatar użytkownika
TT
VIP
Posty: 1181
Rejestracja: 2004-05-27, 13:52
Lokalizacja: Bielsko-Biała
HELF: TT

 

#12 Post autor: TT »

Nie oburzajcie się na kolegę. Nikt mu nie zabroni wrzucania zdjęć tego rozmiaru na image'a. To nie brickshelf. Jak kogoś to interesuje to otworzy jak nie to nie wiem nawet po co ten temat ogląda...

Ja skorzystałem. Wielkie dzięki Roger. Już wiem co muszę kupić.
Pozdrawiam,
Tomek

Awatar użytkownika
TruckeR
Posty: 851
Rejestracja: 2006-05-03, 21:25
Lokalizacja: Układ Mendelejewa
HELF: Ciezarowkaz
: ciezarowkaz
: truckeriev

   

#13 Post autor: TruckeR »

Nie oburzajcie się na kolegę. Nikt mu nie zabroni wrzucania zdjęć tego rozmiaru na image'a. To nie brickshelf. Jak kogoś to interesuje to otworzy jak nie to nie wiem nawet po co ten temat ogląda...
Ale może kogoś to jednak interesuje, tyle, że nie ma ochoty na ściąganie 4mb zdjęcia, gdzie wystarczyłoby dużo mniejsze..?
Nobody wants him, they just turn their heads
Nobody helps him, now he has his revenge!

Awatar użytkownika
TT
VIP
Posty: 1181
Rejestracja: 2004-05-27, 13:52
Lokalizacja: Bielsko-Biała
HELF: TT

 

#14 Post autor: TT »

Panowie jeszcze krótkie pytanie techniczne.
Co oznacza dioda czerwona, a co zielona?
Jak długo ładuje się bateria do max?
Pozdrawiam,
Tomek

Awatar użytkownika
ManiekManiak
VIP
Posty: 814
Rejestracja: 2008-09-07, 21:00
Lokalizacja: Ostrołęka
HELF: ManiekManiak
: ManiekManiak

 

#15 Post autor: ManiekManiak »

Czerwona powinna oznaczać ładowanie, zielona ukończenie ładowania/stan podtrzymania. Tak jest standardowo w większości urządzeń dysponujących takimi lampkami.

ODPOWIEDZ