Wysłany: 2009-12-19, 19:10 [MOC] Solaris Urbino 12
Solaris Urbino 12 w kolorach beżowo-brązowym z dodatkami ciemnoczerwonymi.
Różnice w stosunku do Trollino 12:
Poza kolorem (i uzbrojeniem na dachu) niewielkie:
- model dłuższy o dwa study,
- dodany skręt kół na przedniej osi,
- podwójne koła na tylnej osi,
- podwójne drzwi
- otwierany dach skrócony z lewej strony (z prawej potrzebne było miejsce na mocowanie pokrętła skrętnych kół),
- inne światełka boczne (pomarańczowe płytki 1x2 zamiast groszków)
- inne wykończenie maski i tyłu
- wykończenie wnętrza podobne, jak w Urbino 15.
Większą część modelu zbudowałem jeszcze przed Integracją „Gdynia 2009”. Niestety brakowało mi krzywych bricków na brzeg dachu oraz płytek na boczne światełka (zamówienie BOP rozwiązało oba problemy). Koła dla odmiany z traktora z farmy (7637). Użyłem ciemnoczerwonych zaokrąglonych bricków, gdyż nie ma „w handlu” tych elementów w kolorze brązowym (na zdjęciach ledwo to widać).
Całość wygląda trochę jak wafel waniliowo-kakaowy, ale mi się bardzo podoba; „Tan” to w Lego mój ulubiony. Nie mam pojęcia, czy gdziekolwiek jeżdżą autobusy w takich barwach (ktoś może wie?).
Na razie to wszystko. A za chwilę prezentacja czegoś ciekawszego.
Ostatnio zmieniony przez Żbik 2011-01-02, 14:20, w całości zmieniany 2 razy
Havoc [Usunięty]
Wysłany: 2009-12-19, 19:23
Ło matko :) Ile tanowych zaokrągleń na dach! BOP 2 muszę dobrze przemyśleć :)
A model standardowo, najwyższa półka. Może zacznij tworzyć modele na zlecenie dyrektorów PKS/ZKM. Po autobusiku na biurko :)
Wiek: 35 Dołączył: 14 Sty 2006 Wpisy: 2311 Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2009-12-19, 19:28
A ja sobię pomarudzę: Owszem, jest świetny, piękny i doskonale oddaje oryginał. Ale jest niemal taki sam jak kilka poprzednich, a przez to nudny. Zrób któregoś na PFach, to będzie coś :)
Pierwsza myśl: Jaka fajna czekoladka. Druga: Ale ja już to widziałem...
Przemalowana wersja wygląda bardzo fajnie, ale jednak jest to po prostu wariacja na temat starego modelu. Może zbudowałbyś teraz jakiś holownik żeby te wszystkie autobusy ciągać? ;)
Jak mam być szczery to wywal skręt przednich kół(bo zapewne z tego powodu przednie błotniki są inaczej zbudowane niż tylne). Te przednie błotniki które "wżerają" się tym swoim ciemno czerwonym w beż wyglądają kiepsko i zaburzają kolorystykę pojazdu, powodując, że całość staje się nieco chaotyczna i niespójna.
P.S Czy mi się zdaje czy te zaokrąglone elementy z przodu mają nieco inną barwę?
Wysłany: 2009-12-20, 07:54
stpman napisał/a:
P.S Czy mi się zdaje czy te zaokrąglone elementy z przodu mają nieco inną barwę?
Tak, jak pisałem to Dark-Red, bo brązowych nie można dostać.
misiek napisał/a:
Maciek to może przy którymś wdrożymy wielokrotnie odkładany temat w życie? :)
OK, przyniosę go na następną Integrację, przynieś dwa silniki + pojemnik na betrię. Zobaczymy.
[Edit]
stpman napisał/a:
Jak mam być szczery to wywal skręt przednich kół(bo zapewne z tego powodu przednie błotniki są inaczej zbudowane niż tylne). Te przednie błotniki które "wżerają" się tym swoim ciemno czerwonym w beż wyglądają kiepsko i zaburzają kolorystykę pojazdu, powodując, że całość staje się nieco chaotyczna i niespójna.
Odwieczne pytanie: wygląd, czy funkcjonalność. Spójrz na próbę rozwiązania tego problemu w wątku o przegubowcu. Nie mam beżowych nadkoli na 8 studów szerokości. Tu i tak by się "wżerały" w brązowy dół. Ale chyba i tak je zamówię sobie na próbę.
Ostatnio zmieniony przez maciejer 2009-12-23, 12:37, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum