Wysłany: 2011-12-30, 22:13 [MOC] Na granicy dwóch światów
Oto moja pierwsza (tak w ogóle) praca na CCC, w kategorii Hidden Treasure.
Stwierdziłem, że na początek będę się ściśle trzymał tematu, a potem zobaczymy co będzie. I w przeciwieństwie do większości moich prac, gdzie pierwotny zamysł nie ma nic wspólnego z efektem - ta jest dokładnie tym, co sobie wymarzyłem na początku.
Ogólnie chodzi o to, że jest sobie podziemna jaskinia, gdzie dokładnie pod zamkiem (szaszłyczki, a jakże!) jest schowany tytułowy skarb - korona. A dokładniej między wodospadem i lawospadem (?), na linii oddzielającej dwa żywioły - wodę i ogień. Ta granica ma swoje odzwierciedlenie również na powierzchni - nad wodną połową jaskini jest pełno zieleni i rzeka, a nad ognistą - gorąca pustynia.
Sam się dziwię, że mój matematyczny umysł wymyślił coś tak zawiłego, ale na szczęście jakoś się udało.
Bardzo fajne. Nie wiem czy lawa nie wyszla by lepiej jak bys dodal troche elementow zoltych i pomaranczowych, moze nawet bialych, zwlaszcza tam gdzie lawa wycieka i jest jeszcze goraca. Ale sam zameczek i jaskinia super!
Btw. Co to jest to cos zrobione z zoltych rączek? Łan pszenicy?
Ostatnio zmieniony przez Jetboy 2011-12-30, 22:38, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2011-12-31, 07:54
Sympatyczna praca, bardzo fajnie wykonana jaskinia (szable i katany jako stalaktyty super się sprawdzają), ładnie "wyrzeźbiona" i z użyciem "ściany pod kątem". Góra też ładna, niesterylna. Bardzo fajna mikroskala, widzę, że Ci ją dopuścili, bo jak czytałem pytania do konkursu, to gdzieś mieli problem z pracami w mikroskali (ale to chyba przy zamkach).
Powodzenia na konkursie.
_________________ Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce...
Bardzo ciekawy koncept i udana praca. Też w pierwszej chwili zdziwiłem się, że przyjęli pracę do regularnej kategorii, bo pisali wcześniej, że prace powinny być w skali minifigów, a od mikroskali jest inny konkurs, w którym przecież też zresztą startowałeś. Ale szczęśliwie się udało, to dobrze :).
A wykonanie pracy bardzo dobre, stworzyłeś tu parę dobrych patentów, co w mikroskali jest zawsze niezbędne. Na granicy lawy i wody powinna być albo para, albo bulgocząca woda, która się gotuje (a idealnie jedno i drugie), no ale to oczywiście wymagałoby innego zorganizowania przestrzeni na dole, a teraz i tak dobrze to wygląda. No i ogólnie taki pomysł to coś zupełnie nowego, czego jeszcze nie było, za to też plus.
_________________ -He's much too bright for that.
-Bright? He's a common ignorant slob. He don't even speak good English.
-He doesn't speak good English.
Wysłany: 2011-12-31, 13:34
Gdzie jest w ogóle powiedziane że nie musi być skala minifigowa? Z tego co widzę to niepisany zwyczaj w CCC, więc czy faktycznie TRZEBA się tego ściśle trzymać?
Sprawdziłem specjalnie czy musi być skala minifig zanim zacząłem budować i nie znalazłem nic na ten temat oprócz jednego wątku na forum CC. Nie potraktowałem tego jako oficjalną informację i teraz żałuję.
Cytat:
Creations for the CCC categories should be minifigure scale unless noted otherwise. We just hosted a micro scale castle contest...
Z tego by wynikało że tak, ale w dyskusji w "CCC Naughty List" źródłem nieporozumień jest jedynie kategoria "Realistic Castle Figure". I trudno mi powiedzieć na ile poszczególne wypowiedzi organizatorów na forum są rzeczywiście obowiązujące.
Martwi mnie to, bo moja druga praca też jest w podobnej skali i jestem w kropce. Chyba po prostu zgłoszę do "Castle" i zobaczymy co dalej.
Są tylko 3 zdjęcia bo tyle można zgłosić do konkursu. Nie jest stricte powiedziane, że nie można pokazać więcej, ale tak chyba jest najsensowniej i najuczciwiej.
Ostatnio zmieniony przez Toltomeja 2011-12-31, 13:35, w całości zmieniany 1 raz
Martwi mnie to, bo moja druga praca też jest w podobnej skali i jestem w kropce. Chyba po prostu zgłoszę do "Castle" i zobaczymy co dalej.
Zgłaszaj, zgłaszaj. Twoje miniatury są bardzo ładne i pomysłowe, więc zgłosić warto. Problemem może być ocena dokonana przez sędziów - nawet najbardziej udana miniaturka może być oceniona gorzej, niż konstrukcja wcale nie lepsza konstrukcyjnie, ale "ożywiona" scenkami z minifigami - może po prostu ta opinia organizatora, którą przytoczyłeś, wynika właśnie z tego, że trudno porównać tak różne konstrukcje. Trochę jak w kategorii "Miscellaneous" gdzie duże i małe klasyczne konstrukcje zamkowe konkurują np. z tymi dużymi figurkami akcji - może w regularnych kategoriach chcieli uniknąć wyboru między tak skrajnie różnymi konstrukcjami.
Wysłany: 2011-12-31, 21:17
No, stało się. Przenieśli mi pierszą pracę do Miscellanous. Zamek pewnie spotka to samo, ale dobre i to. Szkoda, że nie ma żadnych oficjalnych zasad które rozwiązałyby tego typu problemy zanim wystąpią... No trudno, za rok będę mądrzejszy :|
Aha, zapomniałem odpowiedzieć na pytanie Jetboya: Owszem, to zboże (choć nie upierałbym się że akurat pszenica)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum