Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sterowanie Nxt padem?
Autor Wiadomość
Imperator18
[Usunięty]

Wysłany: 2012-05-25, 16:09   Sterowanie Nxt padem?

Hej, wiecie może jak steruje się nxt padem? Na niektórych filmikach jest pokazane sterowanie padami od Xboxa czy ps3. Mozna tak zrobić z padem na pc? Jakis program? Na nxt? Kompa?
 
 
 
Neo 


Wiek: 49
Dołączył: 29 Kwi 2011
Wpisy: 277
Skąd: Kraków/Rzeszów/Starachowice

Wysłany: 2012-05-25, 16:11   

W NXT-G są do ściągnięcia gotowe moduły do sterowania padem
_________________
www.imperiumtechniki.pl
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 37
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5101
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-25, 16:11   

Do RobotC są gotowe funkcje: http://www.robotc.net/sup...20Joysticks.htm
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Imperator18
[Usunięty]

Wysłany: 2012-05-25, 16:13   

Trzeba mieć bluetooth w pc?
 
 
 
3dom 
Adminus Emeritus


Wiek: 33
Dołączył: 18 Kwi 2011
Wpisy: 5645
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-25, 16:16   

Można też użyć takiego gadżetu do sterowania padem od PS2.
_________________
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia napisał/a:
SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!
 
 
 
Imperator18
[Usunięty]

Wysłany: 2012-05-25, 16:20   

chodzi o to żeby pada podłączyc do pc a padem sterowac nxt. Nie chce nic kupować itp. Nie posiadac również żadnego pada od x pudełka czy ps2, ps3
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 37
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5101
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-25, 16:38   

Do tego, co pokazaliśmy, potrzebujesz:
- NXT
- komputera z Bluetoothem
- pada

Pisanie poprawnie i z polskimi znakami też by nie zaszkodziło.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Imperator18
[Usunięty]

Wysłany: 2012-05-25, 17:01   

Nadal nie ma rozwiązania. Jakieś konkrety?
 
 
 
jerryp 


Wiek: 38
Dołączył: 16 Sty 2011
Wpisy: 226
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-25, 17:53   

Pada masz? Jakiego? Jak nie masz to bez zakupów się nie obejdzie. Jak masz pada trzeba go podłączyć do komputera (po kablu, bluetooth lub jeszcze jakoś inaczej). Jak już to masz to czas na pisanie programu. W zależności od tego czego używasz też jest kilka możliwości. Neo pisał że do NXT-G są jakieś moduły, do robotc też jest dokumentacja ale ja tych opcji nie próbowałem. Trzeba trochę poczytać. Jak żadne z powyższych to w Bluetooth SDK do kostki (też warto sobie przeczytać) jest opisana komunikacja Bluetooth i wtedy jedynym ograniczeniem jest to że kostka łączy się tylko z urządzeniami obsługującymi profil SPP. Ja na ten przykład użwam XNA do odczytywania stanu Pada z Xboxa a następnie wysyłam Direct message zgodnie z SDK. Teraz już wiesz czego szukać
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 37
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5101
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-25, 18:06   

Imperator18 napisał/a:
Nadal nie ma rozwiązania. Jakieś konkrety?


Ja w tym temacie widzę dwa bardzo konkretne linki i jeszcze więcej informacji o tym jak, czym i w jaki sposób to zrealizować. Nie bardzo wiem jak możemy być jeszcze bardziej konkretni. Co jest dla Ciebie rozwiązaniem?
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
Ostatnio zmieniony przez Sariel 2012-05-25, 18:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Jetboy
[Usunięty]

Wysłany: 2012-05-25, 18:27   

Można też naisać program na androida ktory bedzie się łączył z padem i przekazywał dane do kostki. W zasadzie to dokładnie to samo co z użyciem PC, tyle że telefon łatwiej ze sobą nosić.

Podejżewam że da się też zrobić modyfikacje firmware aby kostka gadała bezpośrednio z padem, ale na razie to jest daleko zbyt zaawansowane jak dla mnie.
 
 
 
Emilus 
Adminus Emeritus


Wiek: 39
Dołączył: 26 Sie 2007
Wpisy: 1460
Skąd: Polska
Wysłany: 2012-05-25, 21:13   

Imperator18 napisał/a:
Hej, wiecie może jak steruje się nxt padem? Na niektórych filmikach jest pokazane sterowanie padami od Xboxa czy ps3. Mozna tak zrobić z padem na pc? Jakis program? Na nxt? Kompa?


Kolego Imperator18, rozumiem, że chcesz z forum wynieść jak najszybciej przydatne sobie informacje.
Ale uszanuj reguły panujące w miejscu, w którym oczekujesz odpowiedzi na swoje pytania. Ponawiam swoją prośbę, przedstaw się w odpowiednim dziale, abym ja i koledzy mogli uwierzyć, że wiek przystaje do zachowania.
_________________
legotrucktrial.boo.pl | Regulamin LTTC 2012 | Terminarz LTTC i CC 2012
Ostatnio zmieniony przez Emilus 2012-05-25, 21:14, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
jerryp 


Wiek: 38
Dołączył: 16 Sty 2011
Wpisy: 226
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-25, 22:04   

Jetboy napisał/a:
Można też naisać program na androida ktory bedzie się łączył z padem i przekazywał dane do kostki. W zasadzie to dokładnie to samo co z użyciem PC, tyle że telefon łatwiej ze sobą nosić.

Podejżewam że da się też zrobić modyfikacje firmware aby kostka gadała bezpośrednio z padem, ale na razie to jest daleko zbyt zaawansowane jak dla mnie.


Jetboy, żeby to było takie proste to już bym to miał. Niestety firmware nie ma zbyt wiele wspólnego z Bluetooth. Podmiana firmware nie wpływa na firmware/stos Bluetooth a ten z NXT nie obsługuje profilu HID jak wszystkie kontrolery tylko SPP. Wymiana stosu bluetooth wydaje się nie możliwa gdyż jest to rozwiązanie zintegrowane (jeden chip wszystko-mający). Zostaje albo przez komputer/telefon albo znajdziesz pada z BT i SPP.
 
 
 
3dom 
Adminus Emeritus


Wiek: 33
Dołączył: 18 Kwi 2011
Wpisy: 5645
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-25, 22:11   

Było kiedyś takie coś do RCXa:



Mogłoby to wrócić np. przy okazji NXT 3.0, zwłaszcza w formie zbliżonej do pada... Rozmarzyłem się...

Cytat:
Zostaje albo przez komputer/telefon albo znajdziesz pada z BT i SPP.


Czyli z tym padem co Ci pożyczyłem (PS3) raczej nic nie da się wykombinować?
_________________
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia napisał/a:
SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!
 
 
 
jerryp 


Wiek: 38
Dołączył: 16 Sty 2011
Wpisy: 226
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-25, 22:37   

Próbuje przez telefon teraz ale tutaj też nie jest kolorowo. Większość HTC i Samsungów na androidzie ma wycięty profil HID (HID - mój koszmar jak zapewne zauważyliście). Podmieniłem jednak na ROM z XDA gdzie jest profil HID i próbuje dalej.
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9