Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] "Mała" Lokomotywa
Autor Wiadomość
Homer
[Usunięty]

  Wysłany: 2013-05-05, 22:26   [MOC] "Mała" Lokomotywa

Witajcie!

Przedstawiam wam moją "Małą" lokomotywę, jest to mój pierwszy MOC z kategorii pojazdów szynowych. Kiedy ją zbudowałem to zastanawiałem się gdzie ją dać czy do Technic czy do Stalowych szlaków. Ale myślę że bardziej nadaje się tu, gdyż to Lokomotywa.

Dane techniczne:
Napęd 6x6, 2x XL Motor z przełożeniem ~~3,083:1
1x PF light
1x PF IR Receiver
1x PF IR Remote Control
1x PF Battery Box

Wymiary:
Wysokość(nie liczą torów) = 21 studów
Szerokość = 17 studów
Długość = 36 studów
Rozstaw kół = 13 studów

A tu kilka zdj.
Przód Lokomotywy
Tył Lokomotywy czyli to co widać w kabinie

Oczywiście kocioł można otworzyć i widać
Serce Lokomotywy

Samo serce nic nie pomoże muszą być też koła
Podwozie

Lokomotywa posiada szyny ale niestety z powodu braku pewnych klocków nie mogę zrobić
dłuższego toru jak tylko na długość jednego parowozu.
Tory z bliska

Galeria:
http://www.flickr.com/pho...ith/8711681804/

I oczywiście filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=cv7whm1DL-E
 
 
 
blizzard 


Wiek: 31
Dołączył: 04 Paź 2011
Wpisy: 812
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-05-05, 23:10   

Umieść jakieś zdjęcie "zachęcające" wyświetlające się w poście a nie dopiero po kliknięciu ^^
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5227
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-05, 23:18   

Panie Homer, właśnie położył Pan pierwsze wrażenie. Proponuję trochę poczytać: http://www.00453005_00000....php?show=48681
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
judam 


Wiek: 37
Dołączył: 09 Sie 2012
Wpisy: 497
Skąd: Wolsztyn
Wysłany: 2013-05-05, 23:20   

Nie rozumiem po co ci dwa silniki xl skoro masz tory tylko na długość lokomotywy ??
_________________
TYLKO TERAZ - 20% na wszystko w moim sklepie JuDam Store.
https://www.bricklink.com/store.asp?p=judam
 
 
 
 
Tranzystor 

Wiek: 27
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 553
Skąd: Rybnik okolice
Wysłany: 2013-05-05, 23:39   

Popraw "Think's for watching" na końcu filmu.
A lokomotywa bardzo oryginalna.
_________________
YouTube Flickr Instrukcje
 
 
 
blizzard 


Wiek: 31
Dołączył: 04 Paź 2011
Wpisy: 812
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-05-05, 23:41   

judam napisał/a:
Nie rozumiem po co ci dwa silniki xl skoro masz tory tylko na długość lokomotywy ??

By pokazać że jest moc, że się zmieści i że działa :P
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 46
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 3408
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2013-05-06, 09:06   

Dejw napisał/a:
Popraw "Think's for watching" na końcu filmu.
A lokomotywa bardzo oryginalna.


Nie tylko koniec filmu, ale również początek, bo jest Homer present`s a powinno być presents jeśli już.

blizzard napisał/a:
judam napisał/a:
Nie rozumiem po co ci dwa silniki xl skoro masz tory tylko na długość lokomotywy ??

By pokazać że jest moc, że się zmieści i że działa :P


Też właśnie się zastanawiałem, po co aż 2 silniki XL? Myślę, że przy tak małej lokomotywie w zupełności 1 silnik by wystarczył i chyba nawet M-ka

Zdecydowanie za szybko jeździ jak na tych rozmiarów lokomotywę. Z przodu wygląda jakby miał grabie z zza długimi zębami, natomiast przedział maszynisty wygląda jakby był za bardzo spłaszczony. Kotły w normalnych lokomotywach chyba się nie otwierają (ale może się mylę, poza drzwiczkami do kotła, przez które wrzuca się węgiel), więc bebechów lokomotywy nie potrzeba pokazywać. I światełka mogły być ciut większe.
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
Nerevar 

Wiek: 31
Dołączył: 21 Lut 2009
Wpisy: 82
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2013-05-06, 11:56   

Lokomotywa z technic to ciekawa i rzadka rzecz. Twoja wymaga dopracowania, ale najważniejsze, że działa - poszukaj jakiejś prawdziwej w kolorystyce którą posiadasz i wybuduj - myślę, że łatwiej i lepiej będzie wyglądało coś nowoczesnego w takiej kolorystyce.

Na pewno ciekawiej prezentowała by się z wagonami, poza tym zasuwanie gołymi felgami po podłodze typu płytki kiepski pomysł, po jakimś czasie Ci się zetrą i mogą opony się ślizgać.

Próbowałeś wybudować zakręt z torów ? Ciekawe czy przejedzie :P.
 
 
 
Homer
[Usunięty]

Wysłany: 2013-05-06, 19:22   

Nerevar napisał/a:

Na pewno ciekawiej prezentowała by się z wagonami, poza tym zasuwanie gołymi felgami po podłodze typu płytki kiepski pomysł, po jakimś czasie Ci się zetrą i mogą opony się ślizgać.


Dziękuje za cenną uwagę, lecz o felgi się nie martwię ponieważ, moje modele mają zazwyczaj krótki żywot, z powodu nie za dużej ilości odpowiednich klocków do budowy innych MOC'y. Najwyżej stoją 2 miesiące, albo krócej, a potem idą do rozbiórki i powstaje z nich kolejny MOC.
 
 
 
piotrek839 


Wiek: 44
Dołączył: 05 Paź 2011
Wpisy: 458
Skąd: Jastrzębie-Zdrój
Wysłany: 2013-05-08, 22:11   

Twojemu MOCowi brakuje bardzo ważnego elementu, czyli torów. Bez nich trudno powiedzieć co chciałeś osiągnąć. Na wygląd chyba nie stawiałeś, a film sugeruje że może na jazdę. Po płytkach fajnie się ślizga, ale skoro są dwa silniki to mógłby też i skręcać z poślizgiem. Jeśli zbudujesz torowisko to wyjdzie Ci całkiem duża kolejka, a jeśli postawisz na rozdzielenie napędów to całkiem fajny pojazd do szaleństw na płytkach.
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9