Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Stacja kolejowa Karlgoro
Autor Wiadomość
Nexus 7
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-24, 19:35   [MOC] Stacja kolejowa Karlgoro

Wszystko zaczelo sie od tego ze “dostalem” na Swieta troche taboru kolejowego. Wiadomo, pociag potrzebuje stacji. Dosc szybko udalo mi sie zbudowac wstepna bryle budynku uzywajac zwyklych brickow, bylem nawet calkiem zadowolony. W tym mniej wiecej momencie zobaczylem Brickelro Inn zgloszona na CCCIV. Kamienne sciany zbudowane z plate-ow 1x2 po prostu mnie urzekly. Postanowilem w ten wlasnie sposob zbudowac moja stacje. Sporo czasu zabralo mi zebranie potrzebnych materialow ale w koncu stacja powstala, oto ona:


peron
galeria


Taki charakter budynku pozwala wykorzytac go w makietach obrazujacych gdzies od konca XIX wieku az po terazniejszosc
Calosc jest bardzo bawialna, poszczegolne pietra zdejmuje sie z latwoscia a wnetrze jest szczegolowo oddane. Na razie nie ma jeszcze mebli i sprzetow ale pracuje nad tym.
Po zbudowaniu kamiennego muru z setek plate-ow okazalo sie ze jest jeszcze ladniejszy niz na zdjeciach. Spodobalo mi sie na tyle ze wlasnie koncze kolejny budynek, tym razem poczte z czerwonych cegiel.
Ostatnio zmieniony przez Maciej Drwięga 2007-12-29, 20:03, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Hippotam
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-24, 19:41   

Not yet public.... Jeśli zdjęcia frontu i peronu miały być "na zaostrzenie apetytu", to podlinkuj proszę do gołych jpg...
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 27
Dołączył: 29 Mar 2005
Wpisy: 115
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2007-02-24, 20:51   

:brawo: naprawdę bardzo ładna i szczegółowa stacja. Jak całe miasteczko ma tak wyglądać, to boję się patrzeć.

Czy poziom stacji nie jest zbyt niski dla torów i wagonów? Jak na 7 zdjęciu zamontowane są te plate w łuku okna?
_________________
Pozdrawiam, Bricksley :)
 
 
 
axell66
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-24, 21:26   

szkoda że nasze perony nie są tak ładne 10/10 :D
 
 
 
Ciamek 
VIP
Ciamosław Ciamek


Wiek: 37
Dołączył: 24 Cze 2004
Wpisy: 2377
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-02-24, 21:41   

Niam, niam, niam : o)
Wygląda bardzo ładnie i ciekawie z tymi małymi plate'ami. Liczyłeś ile ich użyłeś?
I o co chodzi z tym pakunkiem w brązowej ścianie? : o)
Rynny wyglądają trochę cienko w -dosłownym- tego słowa znaczeniu ; o)

Czekamy na dostawcę mebli.
_________________
Zdrufko, Ciamek
 
 
 
Robson 


Wiek: 28
Dołączył: 31 Sie 2006
Wpisy: 709
Skąd: Łódź-Bałuty
Wysłany: 2007-02-24, 22:20   

Bardzo ładna stacja! Ale dużo dachówek wykorzystałeś...:( czego bym nie poświecił
_________________
Cb1100RR
 
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 29
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-02-24, 22:48   

Bardzo piękna, szczegółowa godna podziwu stacja. :spoko:
Na pewno bardzo dobrze wyglądała by ta stacja wraz z kolejką i wagonami. :)
I na pewno urozmaiciła by nie jedną makietę.
Jeżeli chodzi o dachówki, bardzo ładnie wyglądają.
Fajnie że pomyślałeś też o zieleni.
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
smyk 
VIP


Wiek: 35
Dołączył: 14 Mar 2006
Wpisy: 2060
Skąd: Warszawa-Ochota
Wysłany: 2007-02-24, 23:46   

Proste, ale efektowne. Grunt to cierpliwość.
 
 
 
Nexus 7
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-24, 23:59   

Dziekuje za opinie.

Plate-y 1x1 daja sie po prostu wcisnac studami, od dolu, w luki.

Peron jest za niski, tyle tylko ze w makiecie torowisko bedzie o 1 brick nizej, wtedy bedzie pasowac.

Plate-ow 1x2 i 1x1 zuzylem w sumie ... 1400. Plate-ow czarnych o szerokosci 1 ... ponad 700 studow dlugosci. Dachowek 1x4 ponad 300. Liczby sa absurdalnie wysokie, ale efekt jest tego wart.

Pakunek na scianie to po prostu znaczek czesci towarowej. "Tu sie nadaje paczki"

Na rynny nie mialem lepszego pomyslu. Round brick 1x1 jest z kolei duzo za gruby. Jesli ktos moze cos poradzic, to bardzo prosze o pomoc.

Za jakies 2 tygodnie skoncze poczte to sie pochwale.
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 39
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1078
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-02-25, 00:42   

Nexus 7 napisał/a:
Na rynny nie mialem lepszego pomyslu. Round brick 1x1 jest z kolei duzo za gruby. Jesli ktos moze cos poradzic, to bardzo prosze o pomoc.

http://www.peeron.com/inv/parts/75 + dużo takich http://www.peeron.com/inv/parts/32002 :) Może być ? :)

A w ogóle to bardzo mi się podoba Twoja konstrukcja. Parter budowany z plytek 1x2 robi wrażenie i nadaje smaczku. Hiehie - łączę się w bólu jeśli chodzi o ilości zużytych elementów :)
Zdecydowanie trzeba by tchnąć trochę życia w tą stacyjkę - jakiś pociąg, jakiś straganik ? choćby jabłka w skrzynkach gdzieś na uboczu... może jakaś scenka rodzajowa ? upchnij może jakas calujaca sie pare w przejściu... no i mebelki, koniecznie mebelki :)

Naprawdę super !
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
sives1 
Paweł

Wiek: 34
Dołączył: 16 Paź 2005
Wpisy: 153
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-02-25, 01:43   

Bardzo ładnie wygląda! Uwielbiam takie konstrukcje.
 
 
 
 
Lomero 


Wiek: 29
Dołączył: 14 Paź 2004
Wpisy: 355
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-02-25, 10:35   

Ściany z plate'ów są rewelacyjne, chyba zacznę je powoli kupować. Szkoda, że nie zbudowałeś podobnie tego brązowego budyneczku.
Dach również jest cudowny, choć może przydałyby się jakieś delikatne wstawki brązowych, pomarańczowych, bądź ciemnoczerwonych skosów. No chyba, że to ma być świeżo kładziona dachówka ;)
Piętro też wygląda ok, mimo, że nie potrafię zrozumieć dlaczego w rogach budynku brakuje czarnych, hmm... belek? Przecież one są niezbędnym elementem budowy konstrukcji szkieletowej (tj. w rzeczywistości, bo przecież nie w Lego).
btw. Na zdęciu 8 brakuje jednej warstwy plate'ów :)

Natomiast to co całkowicie mi się nie podoba to szara, pusta ziemia. Bardzo ładnie proszę o więcej zieleni :)

Chyba mam już faworyta na MOC miesiąca ;)
_________________
Lomero
 
 
 
 
gras1
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-25, 10:55   

Super stacja. Dawno juz nie widzialem tak dobrze zrobionego budynku. Można by pewnie coś więcej wycisnąć z tudora przy uzyciu SNOTów - ale nie wiem jak wygląda oryginał. Masz gdzieś zdjęcie oryginału?
 
 
 
szarikm 
Adminus Emeritus


Wiek: 35
Dołączył: 03 Lis 2005
Wpisy: 1280
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2007-02-25, 10:56   

:olaboga: ile weszło plates :)
...nieśmiertelna podłoga dworcach w kratkę albo po prostu betonowa.....

Bardzo mi się podoba, jeno dworzec bez torów :co: :D

Lomero napisał/a:
Chyba mam już faworyta na MOC miesiąca ;)

nie chyba, tylko mam :D
_________________
szarikm
FAQ początkującego AFOLa
 
 
 
Jerac 
Zdemodywowany


Wiek: 34
Dołączył: 14 Sty 2006
Wpisy: 2311
Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2007-02-25, 12:20   

Z zasady nie komentuję budynków - nie znam się i tyle, to zupełnie nie moja działka. Ale ten jest wyjątkowy, mimo iż w stanie surowym :D

Jedno tylko mnie zastanawia... Skoro już poświęciłeś TAKĄ masę kasy na plates 1x2 i 1x1, to mogłeś też się szarpnąć na garść tiles 2x2 i wyłożyć nimi podłogę - to nowy dworzec więc i podłoga niech będzie nowa (i śliska :D)

Rynny może by się dało zrobić z cienkich i sztywnych rurek pneumatycznych (ew. takich "otulinek" dla kabelków FLEX, choć to to samo :P)?
_________________
Galeria moich MOCy
 
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,053 sekundy. Zapytań do SQL: 11