Taki luźny pomysł, wygląda jak na zdjęciach, działa jak na filmie. Może komuś się przyda do zbudowania roboJeraca. Krótkie Q&A:
- dlaczego nie kardany?
Bo zginają się za daleko.
- jak długie może to być?
Ciężko powiedzieć, ale im dłuższe, tym trudniej kontrolować.
- jest jakaś specjalna metoda sterowania tym?
Nie, sterowałem zupełnie na czuja. Ktoś z większym zboczeniem programistycznym niż moje mógłby to pewnie podpiąć pod NXT i napisać algorytm przekładający ruch gałki w padzie na te trzy sznurki. Z krótką macką dałoby się pewnie łatwo sterować ręcznie, po prostu przywiązać końce sznurków do czegoś trójkątnego, zamocować środek tego na ball joincie i gibać tym na boki.
- da się większe?
Pewnie się da, np. na ball jointach z Unimoga, które dałyby też możliwość puszczenia wału napędowego przez środek i napędzania czegoś na końcu macki.
Pomysłowe. Od razu jednak rzuca się w oczy, że w tych limonkowych kółkach są jeszcze trzy otwory niewykorzystane. Akurat tyle ile potrzeba do ruszania trzema szczypcami.
- da się większe?
Pewnie się da, np. na ball jointach z Unimoga, które dałyby też możliwość puszczenia wału napędowego przez środek i napędzania czegoś na końcu macki.
Dokładnie o czymś takim kiedyś myślałem ale wtedy miałem tylko dwa takie przeguby. Teraz mam ich sześć więc jest z czego budować. Do takiego dinozaura taka szyja byłaby jak znalazł a i jeszcze szczęką mógłby ruszać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum