Wysłany: 2013-06-26, 11:19 [MOC] DAF XF105 z naczepą Feber
Witam wszystkich!
Sporo czasu minęło od mojej ostatniej prezentacji, dziś pragnę przerwać ten marazm i zaprezentować Wam ciężarówkę Daf XF105 Super Space Cab. Daf to jedna z najpopularniejszych ciężarówek na europejskich drogach, a sądząc po ilości jeżdżących po drogach samochodów tej marki, kto wie czy i nie najpopularniejsza. Model Super Space Cab, który wam prezentuję, jak sama nazwa wskazuje, ma po prostu trochę większą i przestronniejszą kabinę. Wybrałem kolor żółty, bo miałem już sporo klocków w tym kolorze jako pozostałości po ładowarkach Komatsu.
Model budowałem długo, bo i poprawiałem go niezliczoną ilość razy. Przekopałem kawał internetu szukając rozmaitych zdjęć, pod rozmaitymi kątami;) Nie chcę się przechwalać, ale udało mi się go zbudować bez żadnych naklejek imitujących jakieś części karoserii (tak jak to było w Volvo), z czego jestem niezmiernie zadowolony.
W kabinie znajduje się kierownica, deska rozdzielcza, 2 siedzenia i łóżko, a więc wszystko co powinno być, a zarazem nic specjalnego. Ludzików nie da się posadzić na siedzeniach, z racji takiej a nie innej konstrukcji szyby. Do ciągnika dobudowałem naczepę wywrotkę marki Feber, jako dodatek. Naczepa ma oczywiście podnoszoną skrzynię, i ruchomą tylną klapę.
Zdjęcie oryginału, na którym się wzorowałem:
To tyle, zapraszam do oglądania zdjęć i komentowania.
Wiek: 34 Dołączył: 18 Kwi 2011 Wpisy: 5646 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-26, 11:41
Udany model. Po ciagniku od razu widac jaka to marka. Calosc bardzo dopracowana i estetyczna. Fajnie wyglada boczna sciana naczepy zbudowana z wysokich brickow.
_________________ ...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
No jak dla mnie bomba. Ciągnik bardzo dobrze odwzorowany, od razu widać co to za marka , aa z naczepą wygląda normalnie jak prawdziwy ;) Naprawdę świetny model, chętnie bym go postawił na półkę .
Bardzo fajny model. Na początku myślałem, że jest sam ciągnik i już wtedy mi się podobał. Za to w całości z naczepą robi jeszcze większe wrażenie.
AG 1993 to twoje inicjały i rocznik, jak w zestawach LEGO? :)
Wiek: 35 Dołączył: 26 Mar 2012 Wpisy: 289 Skąd: Wyszków/Warszawa
Wysłany: 2013-06-26, 12:16
Bardzo charakterystyczna kabina ciągnika i zarazem świetne jej odwzorowanie w modelu z klocków. Od razu widać, co to jest. A z naczepą jeszcze lepiej się prezentuje. Brawo!
_________________ My sets
Kolekcjonować czy budować... a może jedno i drugie...?
Jetboy [Usunięty]
Wysłany: 2013-06-26, 12:22
Widzę że rośnie nam drugi Karwik :)
Jak patrzę na te wasze samochody to widze między mną a wami taka przepaść że zastanawiam się czy warto się dalej zajmowac klockami.
Widzę że rośnie nam drugi Karwik :)
Jak patrzę na te wasze samochody to widze między mną a wami taka przepaść że zastanawiam się czy warto się dalej zajmowac klockami.
Tu się z Tobą zgodzę, że patrząc na detale i odwzorowanie ciężarówki, model jak u Karwika :) Patrząc na modele Karwika i Jakoefa, zastanawiam się czy nie przerzucić się na klocki systemowe, choć wolę nieparzystą liczbę oczek do budowania :)
_________________ Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
Wszystko fajnie, ale... wywrotka? Znowu?
Jakaś niskopodwoziowa, nie wiem, inloadery są fajne. Albo dłużyca?
Przerąbane budować bez naklejek, nie? Bo klocki są kanciaste :D
Próbowałeś czegoś innego zamiast tych pralek nad światłami? Ja wiem że tam jest wcięcie, ale teraz masz tam dziury niewiele mniejsze od przednich lamp, a w oryginale to wcięcie jest mniejsze.
Wysłany: 2013-06-26, 16:13
Dzięki panowie za miłe słowa.
bacon napisał/a:
AG 1993 to twoje inicjały i rocznik, jak w zestawach LEGO? :)
Tak, taka mała personalizacja modelu.
M_longer napisał/a:
Wszystko fajnie, ale... wywrotka? Znowu?
Na warsztacie jest już naczepa inna niż wywrotka ;)
M_longer napisał/a:
Próbowałeś czegoś innego zamiast tych pralek nad światłami? Ja wiem że tam jest wcięcie, ale teraz masz tam dziury niewiele mniejsze od przednich lamp, a w oryginale to wcięcie jest mniejsze.
Tak, kombinowałem, ale żaden z pomysłów nie wyglądał dobrze, uwierz na słowo;) Ostatecznie stanąłem przed wyborem zastosowania tam zwykłych gładkich bricków 1x1 albo właśnie tych pralek, wybrałem drugą opcję. Moim zdaniem nie wyglądają aż tak źle.
Wiek: 47 Dołączył: 07 Kwi 2007 Wpisy: 2532 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-27, 22:57
Bardzo, bardzo ładny i dopracowany ciągnik.
Nie chciałeś przełamać zółtego jakimiś akcentami, np. paskiem w innym kolorze?Albo zderzakiem, albo nadbudówką?
Naczepa też super. Właściwie to nie wiem czy nie jeszcze fajniejsza od samochodu.
Dziwnie wygląda połączenie komfortowego ciągnika z sypialnią holującego naczepę ze żwirem, ale nie wątpię, że tak bywa :)
Wysłany: 2013-06-27, 23:14
Dziękuję;)
V1 napisał/a:
Nie chciałeś przełamać zółtego jakimiś akcentami, np. paskiem w innym kolorze?Albo zderzakiem, albo nadbudówką?
Chodziło mi to po głowie, ale nie chciałem używać naklejek, a z klocków trudno byłoby stworzyć jakiś sensowny wzorek. Zdecydowałem, że będzie cały żółty.
V1 napisał/a:
Dziwnie wygląda połączenie komfortowego ciągnika z sypialnią holującego naczepę ze żwirem, ale nie wątpię, że tak bywa :)
Wysłany: 2013-07-01, 21:57
Model mi się podoba. Wbrew pozorom DAF 105 nie jest łatwy do zrobienia w tej skali.
Nie bardzo przekonują światła i wloty powyżej. Obniżyłbym też okienko za drzwiami o jedna płytkę. Za to bardzo podoba mi się dach.
Muszę powiedzieć, że Twój model zainspirował i zmotywował mnie do zrobienia małego odświeżenia mojego DAFa. Poniżej przykładowe fotki:
Zdjęcia robione na szybko telefonem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum