Wysłany: 2013-08-25, 21:01 71002 Minifigures Series 11
To już 11 seria minifigurek kolekcjonerskich.
Data premiery to wrześnień 2013 roku, jednak podobnie jak powszednie serie pojawiła się wcześniej w hipermarketach. Ja swoją pierwszą figurke 11 serii kupiłem w Auchan 23 sierpnia.
Tym razem otrzymujemy zielony woreczek o standardowych wymiarach 87x116 mm.
Na przedniej części widzimy tak jak w powszednich edycjach kilku (dziewięciu) minifigów z aktualnej serii, numer katalogowy 71002, informację że zabawka przeznaczona jest dla dzieci powyżej piątego roku życia 5+, logo z numerem serii, informację że w opakowaniu znajdziemy jedną mini figurkę, oraz że seria składa się z 16 zabawek.
Z tyłu opakowania mam logo producenta, kod kreskowy (EAN), numer katalogowy, informację w 29 językach informująca o zagrożeniu zadławieniem, informację o miejscu produkcji komponentów i ich pakowaniu, link do strony www, oznaczeni serii oraz znaczki informujące o tym że zabawką nie mogą się bawić dzieci poniżej 3 roku życia, opakowanie podlega recyklingowi oraz miejsce w którym należy rozciąć woreczek.
Opakowanie zbiorcze (karton) może zawierać 60 lub 30 woreczków.
Instrukcja
Instrukcja podobnie jak we wcześniejszych seriach jest to kartka 130x200mm.
Z pierwszej strony przedstawione są wszystkie figurki serii, wraz z miejscem na odznaczanie zdobytego już ludzika.
Na odwrocie znajduje się coś jak by uniwersalna dla wszystkich minifigów instrukcja montażu oraz akcesoria i nakrycia główek jakie występują w woreczkach.
Wysłany: 2013-08-26, 16:03
03 - Pretzel Girl
Prezentuję figurkę którą udało mi się trafić (bez macania). Na plus jest to że jest to ludzik który występuje w kartonie zbiorczym tylko w dwóch sztukach, z pewnością podwyższa to jego wartość.
Minifigurka przedstawia postać bawarskiej kobiety, ubranej w tradycyjny noszony w południowych Niemczech i Austrii strój zwany Dirndl, oparty on jest na tradycyjnym chłopskim ubiorze. Składa się z gorsetu, bluzki, spódnicy i fartucha. Dirndl był strojem ludowym noszonym przez służące i pracujące kobiety. Dzisiaj jest on ubierany na specjalne okazje, jest taką oczywiście odbywający się corocznie w drugiej połowie września znany na całym świecie Oktoberfest. Bawarski strój ludowy jest ubierany przez przewodniczki, kelnerki i piosenkarki związane z tym regionem bawarskim.
Ciemnozielony kolor stroju stanowi o tym że jest to zimowa wersja, jasno zielone stroje ubierane są latem. Węzeł na fartuchu stanowi o statusie noszonej przez niego osoby. Zawiązany z tyłu świadczy o tym że nasz ludzik jest wdową, to tyle z ciekawostek dotyczących stroju.
Minifigurka bawarki jest bardzo dobrze wykonana, nie zauważyłem krzywych nadruków, wszystkie elementy dobrze do siebie przylegają.
Włosy koloru blond wykonane są z gumy, nie jest to standardowy materiał z którego wytwarza się nakrycia główek. Z przodu mamy duży przedziałem, tyłu natomiast charakterystyczne dwa warkocze.
Główka koloru żółtego ma ładną śmiejąca się buzię, oczy z długimi rzęsami i jasne brwi. Co ciekawe piegi na policzkach nie są symetryczne.
Tułów stanowi charakterystyczny bawarski strój, gorset, na to nałożony fartuch na dekolcie widać łańcuszek z dużym medalionem. Ręce koloru białego bez nadruku, rączki żółte.
Nogi od tułowia oddzielone są fartuchem, który jak już wyżej wspomniałem z tyłu po środku ma kokardę. Dół nóżek zakończony jest czarnym paskiem, ma on przypominać buty, reszta jest w kolorze białym.
Precel jest dodatkiem który według mnie stanowi o nazwie minifiga, ludzik powinien mieś nazwę taka jaką go określono na eurobricks.com czyli Bavarian Lady.
Pretzel Gir jest drugim ludzikiem który nawiązuje do kultury południa Niemiec. Pierwszą z nich był zaprezentowany z 2012 roku w ósmej serii Lederhosen Guy.
Pretzel Gir jest ciekawym uzupełnieniem kolejnej serii, jest on starannie wykonany z dbałościa o szczegóły. Ciekawi mnie tylko czy kończą się już pomysły na kolejne figurki skoro jest wykonana kobieca wersja ludzika z zeszłorocznej serii.
Porada dla osób macających woreczki: charakterystyczne dla Pretzel Gir są gumowe, plastyczne włosy z dwoma warkoczami oraz precel.
Wysłany: 2013-08-28, 01:12
Włoski Pani Pretzell są rewelacyjne, tors bardzo fajnie wpasowuje się w stylistykę dawnych niewiast z serii zamkowych (tylko dlaczego znów musieli dać żółte elementy, kiedy LEGO w końcu zacznie produkować śliczne cieliste ludziki poza seriami lecencjonowanymi).
szubi81 napisał/a:
Węzeł na fartuchu stanowi o statusie noszonej przez niego osoby. Zawiązany z tyłu świadczy o tym że nasz ludzik jest wdową, to tyle z ciekawostek dotyczących stroju.
Bardzo ciekawa informacja, jakie były inne sposoby umiejscowienia kokardki?
szubi81 napisał/a:
Ciekawi mnie tylko czy kończą się już pomysły na kolejne figurki skoro jest wykonana kobieca wersja ludzika z zeszłorocznej serii.
Moim zdaniem to bardzo dobrze, skoro ludziki prezentują tradycyjny regionalny strój to naturalne wydaje się przygotowanie pary, mam nadzieję, że w kolejnych seriach pojawi się więcej ludzików w tradycyjnych strojach z różnych stron świata :)
Węzeł na fartuchu stanowi o statusie noszonej przez niego osoby. Zawiązany z tyłu świadczy o tym że nasz ludzik jest wdową, to tyle z ciekawostek dotyczących stroju.
Zapewne rozwiązłe panny w ogóle kokardki nie wiązały, nie miały czasu...
Ostatnio zmieniony przez Seba_wse 2013-08-28, 06:56, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2013-08-28, 15:44
szww napisał/a:
Węzeł, kokardka zawiązana po lewej strony, nosząca go dziewczyna jest panną. Z prawej noszony jest przez mężatki.
szww napisał/a:
Moim zdaniem to bardzo dobrze, skoro ludziki prezentują tradycyjny regionalny strój to naturalne wydaje się przygotowanie pary, mam nadzieję, że w kolejnych seriach pojawi się więcej ludzików w tradycyjnych strojach z różnych stron świata :)
Czekam z niecierpliwością na Kaszubów i Górali, albo chociaż Janosika, chociaż to bardziej Słowacka postać.
Tak jak napisałem tak zrobiłem pierwszą recenzję z dwóch „zaklepanych” figurek. Pierwszą jest oczywiście Strach na wróble.
Nie wiem co mnie urzekło w tej figurce.. Może to te oczy składające się z dwóch guziczków, a może kapelusz na której siedzi kruk bądź wrona, zależy jak kto na to patrzy :) Jednak jedno jest pewne: ta figurka jest urocza a przede wszystkim wyjątkowa.
Także proszę Państwa: Scarecrow
Po wysypaniu zawartości z zielonej torebeczki ujrzałem taki widok:
Podoba mi się nadruk na tej figurce. Z każdej strony, podkreślam z każdej jest nadruk. Oczywiście jak na stracha przystało założoną ma starą postrzępioną koszulę, która jest miejscami pocerowana co nadaje jej uroku.
Uśmiech jak i brwi są wyszyte nićmi jak na stracha przystało. Oczy jak już wspomniałem są z guziczków. Twarz stracha daje mi to odczucie co figurki z lat ’90. Co mam na myśli ? Figurka bez przemocy.. Odczucie szczęścia i uśmiechu czyli wszystko co dobre.
Strach otrzymał też kapelusz tak by słońce zbytnio nie paliło go po „oczach”.
Oczywiście na kapeluszu siedzi kruk, wrona ? Koncepcja dowolna :D
W ręce trzyma widły. Powtarzam widły. Kiedyś ten element był nie do zdobycia.. Pojawił się w latach ’80 później długo cisza aż sporadycznie się pojawiały w dość sporych zestawach. A tutaj pach! Jest wraz ze strachem. Czekałem na własne widły dośc sporo czasu bo na allegro nie było a jednak jak były to cena odstraszała…
Ogólnie minifiga oceniam 10\10. Niczego mu nie brakuje. Jest perfekcyjnie zrobiony. Idealnie się wpasuje w średniowieczny plener, stojąc na polu. I na koniec taki mały bonus:
_________________ FOREVER LEGO
Ostatnio zmieniony przez mara55o 2013-08-29, 13:31, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum