Układ takich książek jest prosty: każda strona poświęcona została jednej postaci z danego świata/uniwersum, dodatkowo skrótowy opis, jakaś ciekawostka, oczywiście nie może zabraknąć ładnych i dopieszczonych zdjęć / rysunków. I według mnie, schemat ten sprawdza się idealnie! Uwielbiam książki wchodzące w skład tej serii wydawniczej, i z czystym sumieniem mogę polecić każdą z choćby wyżej wymienionych pozycji.
Gdy w moje ręce wpadła najnowsza Character Encyclopedia, tym razem poświęcona serii LEGO Minifigures, moje oczekiwania zostały spełnione, choć z małym zastrzeżeniem, że jednak niniejsza książka posiada jedną, ale bardzo poważną wadę.
Ale zacznijmy od początku.
Tytuł: LEGO® Minifigures Character Encyclopedia
Seria wydawnicza: Character Encyclopedia
Wydawca: Dorling Kindersley
Rok premiery: 2013 (maj)
Figurki: 1: Toy Soldier
Oprawa: Twarda (Hardback)
Format: 183 x 235 mm
Liczba stron: 208
ISBN: 9781409324621
Cena: £15.00 (oficjalna), £9.59 (Amazon)
Strona wydawcy, Amazon UK
Na okładce błyszczy, i to dosłownie (spójrzcie tylko, jak to fajnie wyszło na skanie!), tytuł, widzimy uśmiechnięte ludziki, do tego sporą część zajmuje okienko, w którym grzechocze garstka elementów. Okładka jak dla mnie mało ciekawa, ale jak głosi mądre powiedzenie: książki nie należy oceniać po tym elemencie.
Tył książki to bardzo ładna grafika, która, według mnie, wygląda o wiele lepiej niż to co zaserwowano nam na przedniej okładce.
Dodatek w postaci minifigurki powoduje, że książka jest znacznie grubsza niżby wskazywała na to liczba stron, ot po prostu musiał znaleźć się tu odpowiedni wypełniacz, tak by klocki bez problemu się w nim zmieściły.
Dalej otrzymujemy spis treści i to co najważniejsze, czyli dokładną prezentację wszystkich ludzików ze wszystkich dziesięciu serii! Każdej figurce poświęcono jedną stronę, oprócz pięknych zdjęć znalazło się tu miejsce na krótki opis, powiązania danego ludzika z innymi, oraz tego co chyba najciekawsze: a mianowicie ciekawostek. Ciekawostki te to prawdziwa kopalnia wiedzy i niezwykłe wyjaśnienie, jak to w postaci figurek projektanci przemycili najróżniejsze smaczki, często powiązane prywatnie z ich osobami!
Przykładowe strony z oficjalnych materiałów prasowych:
Kolejność figurek w książce jest zgodna z kolejnymi seriami, na początku każdego niby rozdziału otrzymujemy krótką ogólną informację o danej serii,
dodatkowo gdzieniegdzie umieszczono całkiem ciekawe "scenki" z życia minifigów.
Oprócz opisów dziesięciu serii po szesnaście minifigurek każda, czyli w sumie 160 ludzików, w książce znalazło się też miejsce na dwa rodzynki: nieszczęsnego Mr. Golda oraz dołączonego do niniejszej książki żołnierzyka.
Sama książka natomiast kończy się wielką imprezą!
Ano właśnie. 162 figurki i już koniec? A gdzie podziało się wspomnienie choćby o sportowcach, czyli 8909 Collectable Minifigures Team GB? A co z zestawami specjalnymi, czyli tematycznymi minifig-packami: 850449 Minifigure Accessory Pack, 850486 Rock Band Minifigure Accessory Set, 850487 Halloween Accessory Set? A 850458 VIP Top 5 Boxed Minifigures? Wszak o tym "specjale" też należało by wspomnieć! Tym bardziej, że mamy do czynienia z Encyklopedią, która niestety w obecnej formie jest dziełem niekompletnym! I to traktuję za największą i bardzo poważną wadę tejże publikacji, cała reszta już zasługuje jak najbardziej na zachwyty, a nakręcany żołnierzyk jest miłym dodatkiem. Dla miłośników Minifigurek oraz ciekawostek ze świata LEGO pozycja wręcz obowiązkowa! Z mojej strony serdecznie polecam!
LEGO Minifigures Character Encyclopedia: Toy Soldier
Niebieskie spodenki, czerwony mundur, czerwona czapka. Wszystkie te elementy zostały z pieczołowitością ozdobione nadrukami, dodatkowo nie poskąpiono złotych wstawek. Tors jest zadrukowany jedynie z przodu, co akurat w tym przypadku zupełnie nie przeszkadza, gdyż nasz żołnierzyk na plecach posiada klucz, identyczny element był także na wyposażeniu Robota z szóstej serii.
Główkę żołnierza zdobi przyjemny uśmiech, szczere oczka oraz wyraźnie zarysowane rumieńce. Dodatkowy nadruk paska, idealnie komponuje się z nakryciem głowy, niestety jednocześnie powoduje, że aż tak przyjemną główkę będzie trudno wykorzystać we własnych konstrukcjach.
Jak na prawdziwego żołnierza przystało, nasz uśmiechnięty wojak w dłoni dzierży broń palną. Zarówno muszkiet jak i czapka to elementy dobrze znane, szczególnie z serii pirackich. Co do czapki, spore wrażenie sprawia przepiękny nadruk.
Minusy? Niestety, głównym zarzutem może być to, co odnosi się do wszystkich ludzików z serii Minifigures. Chińska jakość w przypadku nakręcanego żołnierza jest aż nazbyt widoczna, czerwony oraz niebieski plastik wyraźnie wyróżnia się na tle analogicznych pod względem koloru elementów pochodzących z regularnych zestawów. Wyróżnia się oczywiście na minus, gdyby nie to, że zdaję sobie sprawę, że to oryginalny ludzik z fabryk TLG, najzwyklej w świecie przyszłoby mi na myśl, że mam do czynienia z podróbką.
Jednak i tak minifigurka żołnierzyka sprawia naprawdę niezłe wrażenie, do Chińskiej jakości już niestety wszyscy chyba zdążyliśmy przywyknąć, i przymykając na to oko, figurka jak najbardziej może się podobać.
Jest po prostu najzwyklej w świecie niezwykle urocza.
Niestety, ludzika można zdobyć tylko w pakiecie z książką, co nieco podwyższa jego cenę, jednak sama książka, mimo paru minusów, jak najbardziej jest bardzo ciekawą i wartą polecenia lekturą. Problemem może być, gdyby ktoś chciał zdobyć całą armię takich żołnierzyków, wtedy niestety pozostaje polowanie na okazje na rynku wtórnym, co niestety i tak wiąże się z niemałymi kosztami...
Po więcej LEGOwych ciekawostek, opisów, informacji oraz oczywiście recenzji serdecznie zapraszam na 8studs.
_________________ Recenzje i ciekawostki ze świata LEGO: 8studs
Ostatnio zmieniony przez nori 2014-02-11, 14:26, w całości zmieniany 1 raz
Super recenzja, posiadam tą Encyklopedie i również uważam, że błędem jest brak wszystkich minifigurek z serii.
W książce podobają mi się opisy figurek, jak i motyw z mini faktami - są śmieszne..
Głównie kupiłem ją dla figurki i nie żałuję.
Ostatnio zmieniony przez wallyjarek 2013-11-28, 11:21, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum