Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Bobcat Skid Steer Loader
Autor Wiadomość
Forsil 


Wiek: 25
Dołączył: 16 Sty 2013
Wpisy: 96
Skąd: Turek
Wysłany: 2013-12-09, 15:30   [MOC] Bobcat Skid Steer Loader

Ogólnie i modelu

Model powstał około 2 miesiące temu. Publikuje go w międzyczasie czekając na klocki do innego MOCa. Jest to dziurawa konstrukcjia nie oparta specjalnie na danym modelu. Funkcje to jazda podnoszenie ramienia i wychylanie lemiesza. Podczas budowy tego modelu około 8 zębatek straciło swój żywot Ale teraz już wszystko działa dobrze i wszystkie zębatki są bezpieczne.

Specyfikacje Techniczne

Napęd
Bobcat korzysta sterowania burtowego lub jak kto woli ze sterowania "podwójnym silnikiem"-Mark Rolins
Po jednym silniku XL na każdą strone z przełożeniem 1:24 co daje bardzo dużo mocy ale słabe osiągi prędkości.

Podnoszenie i opuszczanie ramienia
Tu także użyłem silnika XL jest on z niewielkim przełożeniem ale podnosi Batboxa bez większych problemów.

Sprężarka i sterowanie lemieszem
Spręzarka zasilana mediumem działa cały czas od włączenia modelu.Sterowanie lemieszem odbywa się poprzez stary szary silnik (te co pakowali do starych mindstormów). Sam lemiesz podłączony jest do dwóch siłowników i tu jest słaby punkt moca bo trochę wolno to działa.

GALERIA
FILM




PS Czy takie coś nadaje się na wystawę?



Krytyka mile widziana.
_________________
www.Mikroprint.pl
Ostatnio zmieniony przez Forsil 2013-12-09, 18:16, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5285
Skąd: Lubin
Wysłany: 2013-12-09, 15:56   

Forsil napisał/a:
lub jak kto woli ze sterowania "podwójnym silnikiem"-Mark Rolins

Nieee... proszę, nie używaj tego określenia, będę miał koszmary...
Forsil napisał/a:
PS Czy takie coś nadaje się na wystawę?

Wszystko co działa przyciąga wzrok. Tylko nie wiemy jak działa, bo filmu niet :)
Dlaczego jest tak wysoka? W takich ładowarkach ramię jest zamocowane dużo niżej, jakoś w połowie wysokości kabiny. Oprócz tego wygląda w sumie dobrze, choć to czysty Technic a nie Model Team, ale dla niektórych to zaleta.

Fajny patent z użyciem sieci w charakterze okratowania kabiny.
Forsil napisał/a:
wychylanie lemiesza

Lemiesze są w spycharkach i równiarkach, tu jest po prostu łyżka, nie? :)
_________________
m1longer.com
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 45
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 3358
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2013-12-09, 16:03   

Miła konstrukcja dla oka i chyba musi być dużych rozmiarów, skoro upchałeś tam 2 XL-e i M-kę a do tego jeszcze dużego Batboxa :) Czekam zatem na film, jak działa te "maleństwo" :)
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
lennox 

Wiek: 40
Dołączył: 21 Lut 2013
Wpisy: 50
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-12-09, 16:08   

legosamigos napisał/a:
(..) skoro upchałeś tam 2 XL-e i M-kę a do tego jeszcze dużego Batboxa


3 x XL, 1 x M i jeden mały mindstorm
ale żeby nie odbiegać od tematu, ładnie to wygląda, tak staro-technic'owo
Podoba mi się. Czekamy na film.
_________________
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy...
Moja kolekcja
 
 
 
Forsil 


Wiek: 25
Dołączył: 16 Sty 2013
Wpisy: 96
Skąd: Turek
Wysłany: 2013-12-09, 16:10   

Fakt jest trochę za wysoko zamontowane ramię ale nie aż tak że do połowy kabiny. Widziałem takie gdzie ramie zamocowane jest na równo z kabiną albo ciut niżej. Miałem problem żeby zmieścić LA i dlatego to tak wyszło.

Fachowo to to się chyba nazywa szufla : http://weltech.com.pl/kat...adowarek-bobcat
_________________
www.Mikroprint.pl
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 29
Dołączył: 29 Mar 2005
Wpisy: 146
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2013-12-09, 16:27   

Forsil napisał/a:
Fachowo to to się chyba nazywa szufla : http://weltech.com.pl/kat...adowarek-bobcat
Fachowo to naczynie urabiające lub łyżka;)

Forsil napisał/a:
Film będzie wkrótce.

A może warto było poczekać z prezentacją aż będzie film?
_________________
Pozdrawiam, Bricksley :)
 
 
 
Jetboy
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-09, 17:24   

fajny technikowy wygląd. jedyne co mega psuje wrażenie to te kilka liftarmów na końcu ramienia. Jak już z technic bricków, to z technic bricków. Gdybyś to poprawił, model zyskałby w moich oczach kilka punktów.
Ostatnio zmieniony przez Innos 2013-12-09, 17:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Mestari 
VIP


Wiek: 41
Dołączył: 25 Wrz 2013
Wpisy: 1265
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-09, 17:28   

Mam wrażenie, że widziałem takie ładowarki - chodzi mi o bardzo wysokie umocowanie ramienia. Pracowały ostatnio przy remoncie Górczewskiej ;)
Stosunkowo małe i niskie, mocowanie ramienia nad kabiną, właśnie podobnie jak tu. Tylko samo ramię trochę inne było.
Tak czy inaczej przyjemna rzecz, czekam na film ;)
 
 
 
kooboo 


Wiek: 37
Dołączył: 24 Lis 2013
Wpisy: 108
Skąd: Warszawa/Dęblin
Wysłany: 2013-12-09, 17:32   

O, ale fajny pojaździk. Ostatnio do pracy jechałem i właśnie coś w tym stylu jeździło gdzieś przy jakiejś budowie i sobie myślałem, żeby samemu zrobić :D
Świetna siatka, niezły pomysł.
 
 
 
Forsil 


Wiek: 25
Dołączył: 16 Sty 2013
Wpisy: 96
Skąd: Turek
Wysłany: 2013-12-09, 18:18   

Dzięki za miłe słowa.

Jetboy a jak byś zrobił połączenie kątowe żeby nie tracić na wyglądzie z technicbricków?

Film już jest.
_________________
www.Mikroprint.pl
 
 
 
smoq 


Wiek: 30
Dołączył: 30 Maj 2011
Wpisy: 77
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-09, 19:49   

Czy układ napędowy jest dobrze zamontowany? Bo to 2 xl-e, a jak sie ich słucha to wydaje się, że mają straszne opory.
 
 
 
 
Forsil 


Wiek: 25
Dołączył: 16 Sty 2013
Wpisy: 96
Skąd: Turek
Wysłany: 2013-12-09, 19:55   

Uwież mi że Xl odpoczywają przy takim przełożeniu a że troche piszczą to nie ważne. Jeszcze nie miałem sytuacji żeby się zatrzymały albo strzelały zębatki.
_________________
www.Mikroprint.pl
 
 
 
Tranzystor 

Wiek: 26
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 541
Skąd: Rybnik okolice
Wysłany: 2013-12-09, 20:09   

Kompresor cały czas działający to niezbyt piękne rozwiązanie, bo jak nic nie robisz to co, silnik staje?

Cienkie czarne liftarmy na górze są źle zamocowane.
_________________
YouTube Flickr Instrukcje
 
 
 
Forsil 


Wiek: 25
Dołączył: 16 Sty 2013
Wpisy: 96
Skąd: Turek
Wysłany: 2013-12-09, 20:40   

Nie zdarzyło mi się że kompresor stanął .Masz racje że powinno coś go włączać i wyłączać ale nie wyobrażam sobie dokupywać wieże tylko po to żeby kompresor się włączał.

Tak liftram jest źle zamocowany.
_________________
www.Mikroprint.pl
 
 
 
noniusz 
VIP
Grzegorz


Wiek: 38
Dołączył: 23 Lis 2011
Wpisy: 1022
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-12-09, 20:48   

Prawdziwy brickowy Old Skul :)

Czy na tym zdjęciu użyłeś sprzęgła z24 jako zwykłej zębatki? Bo funkcji to chyba nie spełnia żadnej?

Jeśli chodzi o wykończenie ramienia ukosem nie-liftarmowym to specem od bricków nie jestem , ale było by chyba wykonalne z tych i tych elementów odpiwednio spiętych brickiem lub liftem (jak np u Żbika w śmieciarce).
Można było by też pokombinować z brickami jak poniżej, tylko, że otrzymany kąt jest bardziej zwarty niż ten gotowy liftarmowy, nie wiem, czy taki byłby wystarczający:



Ostatnia rzecz - ja bym jednak poszedł w kierunku wyprowadzenia napędu mechanicznego do wysypu łyżki. Przy tak małym modelu wrzucenie jednocześnie i mechaniki i pneumatyki i automatycznego kompresora nazwałbym małym przekombinowaniem:)

Ogólnie model fajny, wczoraj widziałem na BS-ie, ale nie przypuszczałem, że to ktoś z "naszych".
_________________

 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,047 sekundy. Zapytań do SQL: 10