Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Mercedes Arocs Concrete Pump
Autor Wiadomość
Waler 
VIP


Wiek: 27
Dołączył: 08 Wrz 2010
Wpisy: 762
Skąd: Ożarów Mazowiecki
Wysłany: 2015-10-04, 22:45   [MOC] Mercedes Arocs Concrete Pump

Mercedes Benz Arocs Concrete Pump



Witajcie,
Zostało już niewiele czasu na zgłoszenia więc na szybko bez zbędnych przemówień zgłaszam moją wersję Mercedesa czyli Concrete Pump, w Polsce znaną bardziej jako pompa do betonu.
Opisywać można by dużo bo i w sumie dość długo nad nią siedziałem. Precyzując - dość długo nad podwoziem, które jest dopracowane, natomiast niewystarczająco długo nad ramieniem, które powstało we wczorajszy wieczór.



Zaczynając od podwozia:
Postawiłem sobie za zadanie zbudowanie pojazdu zdalnie sterowanego z funkcjami manualnymi. Tak więc mamy tutaj 4 zdalne funkcje:
Napęd na dwie tylne osie z bliźniakami - silnik XL, skręt 2 przednich osi (o różnym kącie skrętu) za pomocą dwóch serw, 2 biegową skrzynię biegów w układzie trans axle (medium zmienia biegi) oraz obsługę świateł i kogutów za pomocą micromotoru i swicha PF.
Z funkcji manualnych jest obsługa podpór (rozstawianie oraz opuszczanie stóp), oraz całe ramię do którego postanowiłem wrzucić pneumatykę. Całość napędza nowa pompka z 42043, lecz jak się okazało nie jest ona wystarczająco wydajna i potrzeba co najmniej dwóch takich.


Cóż to byłby za model Technic w którym nie byłoby dodatkowych wodotrysków więc oprócz czystych elementów mechanicznych mamy: podnoszona kabinę a pod nią silnik V6, z tyłu pojemnik z mieszadłem na beton, a w nim ulokowałem pokazywany w temacie WIP brzęczek, który aktywuje się podczas cofania. Również podczas tego manewru włączane są automatycznie światła cofania. Tutaj WIDEO demonstrujące ten proces.



Bajer ten został oparty o sprzęgło liniowe – dwa łączniki 2l między którymi znalazł się bar 4l, który stawia pożądany opór. Dla silnika napędowego nie jest niemal żadnym obciążeniem i wszystko działa sprawnie za każdym razem.
Ogółem jak wspomniałem z ramienia nie jestem w 100% zadowolony bo jest bardzo ciężkie i pneumatyka ledwo zipie podnosząc je. A ma co podnosić, ramię waży prawie 900g. Jednak udaje się je podnieść na maksymalną wysokość ok. 82cm. Tak jak widać niestety nie byłem w stanie maksymalnie rozłożyć ramienia w namiocie bezcieniowym w którym fotografuję modele i byłem zmuszony opuścić ramy studia fotograficznego.
Ogółem cały pojazd jest ciężkawy bo wyszło mi aż 4.35kg wagi. Jest również dość długi lecz bardzo sprawnie się porusza. Wymiary ma spore, bo aż 78cm długości na 13.5 szerokości i 12cm wysokości.
Przednie podpory wykorzystują nowe obejmy z listwą zębatą tak, iż po ich rozłożeniu można rozsunąć je dodatkowo o 8 studów, dorównując długością tylnym. Za podporami zlokalizowane się również 4 pachołki ostrzegawcze. Po bokach pojazdu znajdują się dwie otwierane „skrzynie” w których ulokowałem swich PF do napędu silnika Medium obsługującego kompresor oraz obrót ramienia. Po drugiej stronie mamy 3 swiche pneumatycznie do operowania ramieniem.
Pojemnik na baterie ulokowany jest tuż za kabiną i jest do niego bardzo łatwy dostęp.



Podsumowując. Nie mogę powiedzieć, że pojazd jest w pełni skończony. Jest to raczej taka wersja alfa, gdzie do kolejnej przeróbki kwalifikuje się skrzynia rozdzielcza oraz ramię musi przejść na dietę.
Z racji tego, że podwozie uważam za udane, pojazd zostanie na dłużej i przejdzie wspominane modyfikacje. Lecz termin konkursu gonił nieubłaganie dlatego postanowiłem zaprezentować to co udało mi się złożyć.
Wiem, że znów to robię ale filmu teraz nie ma. Na dniach coś nakręcę i wrzucę, musicie się już do tego przyzwyczaić :P
Pozdrawiam.

GALERIA
Ostatnio zmieniony przez Waler 2015-10-04, 23:07, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 45
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 3358
Skąd: Gdańsk

Wysłany: 2015-10-04, 23:23   

Niesamowity MOC, ale znowu brak filmu troszkę dyskwalifikuje :( Fajnie, że dodałeś też tą, brzydko mówiąc/pisząc, kupę betonu, choć jest troszeczkę za studowata. Po zdjęciach wnioskuję, że ma ogromną ilość funkcji, ale tak jak pisałem, czekam na film, jak pewnie inni forumowicze śledzący Twoją pompę do betonu
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
Ostatnio zmieniony przez legosamigos 2015-10-07, 12:35, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
 
zantevski 

Wiek: 44
Dołączył: 06 Sty 2015
Wpisy: 68
Skąd: UK Midlands
Wysłany: 2015-10-04, 23:37   

Konstrukcja niezwykła i bardzo ciekawa. Gratuluję!
 
 
 
SERVATOR 
VIP


Wiek: 47
Dołączył: 08 Lis 2013
Wpisy: 3438
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-10-05, 06:08   

Już myślałem, że zaspałeś...
Część możliwości tej konstrukcji widziałem na żywo więc mogę Wam powiedzieć, że naprawdę jest co nagrywać i na film warto czekać. :)
Świetny MOC Patryk!
_________________
Mój "blożek"
Liga Gorących Szesnastek
 
 
 
Kruk 


Wiek: 29
Dołączył: 16 Sty 2013
Wpisy: 471
Skąd: Okolice Namysłowa
Wysłany: 2015-10-05, 09:26   

...Szkoda że regulamin forum nie pozwala stosować pewnych słów XD...genialnie wygląda, bardzo dobrze dobrana kolorystyka, czekam z niecierpliwością na film. :) Ten konkurs to moim zdaniem jeden z ciekawszych jakie widziałem...a może to tylko "zboczenie zawodowe" :).
_________________
Taka mała reklama, dla AFOL'i zniżka 20%: http://cutedragonsandmore.deviantart.com/
 
 
 
noniusz 
VIP
Grzegorz


Wiek: 38
Dołączył: 23 Lis 2011
Wpisy: 1022
Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-10-07, 11:31   

Waler napisał/a:
Całość napędza nowa pompka z 42043, lecz jak się okazało nie jest ona wystarczająco wydajna i potrzeba co najmniej dwóch takich.

A jak silnik napędza ten kompresor? 1:1 czy z jakąś redukcją / przyspieszeniem?
Kiedyś w swoim modelu miałem podobny problem, ale przyspieszenie silnika z20/z12 o dziwo pomogło.

I jeszcze jedno pytanie - czy 2 serva do skrętu są niezbędne?

Więcej napiszę po obejrzeniu obiecanego filmu.
_________________

 
 
 
Kruk 


Wiek: 29
Dołączył: 16 Sty 2013
Wpisy: 471
Skąd: Okolice Namysłowa
Wysłany: 2015-10-07, 12:24   

Też jestem ciekaw czy potrzeba aż dwóch servo do skrętu skoro servo ma taką siłę że nawet w ciężkich modelach daję radę jeden, w sumie nawet nie spotkałem aby w jakiejś ciężarówce była taka rozrzutność aby dawać dwa servo do skrętu o_O. Chyba że to tak tylko wygląda, a servo drugi ma inne zastosowanie? Oczywiście model bardzo udany i jasna rzecz że masz mój głos :).
_________________
Taka mała reklama, dla AFOL'i zniżka 20%: http://cutedragonsandmore.deviantart.com/
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5285
Skąd: Lubin
Wysłany: 2015-10-07, 12:43   

Kruk napisał/a:
w sumie nawet nie spotkałem aby w jakiejś ciężarówce była taka rozrzutność aby dawać dwa servo do skrętu o_O.

Co powiesz na naczepę która ma cztery servo?

http://rebrickable.com/mo...21-semi-trailer
_________________
m1longer.com
 
 
 
Waler 
VIP


Wiek: 27
Dołączył: 08 Wrz 2010
Wpisy: 762
Skąd: Ożarów Mazowiecki
Wysłany: 2015-10-07, 15:16   

Serva są dane dwa zważywszy na wagę około 2 kg naciskajacych na przednie osie. Poza tym skoro mam kilka serw to co za różnica czy dam jedno czy dwa :P. Drugie serwo po prostu pomaga i skręt działa bardzo sprawnie. Co do filmu, huh ale jak teraz wychodzi się o 7 z domu i wraca o 18 to jakoś tak czas wolny się kurczy. W sumie do końca głosowania jeden dzień, chyba film wiele by nie zmienił :) Spobuje coś w weekend nagrac choć plany są zupełnie nielegowe. Nie martwcie się, poprawie Merca dopieszczę i może w tym roku pojawi się MKII :)
 
 
 
Kruk 


Wiek: 29
Dołączył: 16 Sty 2013
Wpisy: 471
Skąd: Okolice Namysłowa
Wysłany: 2015-10-07, 16:14   

Noo ja nie mówię by nie dawać bo nie ma to sensu dwóch servo, tylko że przeważnie jeden wystarcza, a jak masz ich więcej na zbyciu i miejsce w modelu to pewnie. :) Co do tej naczepy z servo, to jakoś się nie dziwie że tyle ich tam jest, też bym chciał mieć tyle servo na zbycie ;D .
_________________
Taka mała reklama, dla AFOL'i zniżka 20%: http://cutedragonsandmore.deviantart.com/
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 45
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 3358
Skąd: Gdańsk

Wysłany: 2015-10-07, 16:59   

Waler napisał/a:
...Co do filmu, huh ale jak teraz wychodzi się o 7 z domu i wraca o 18 to jakoś tak czas wolny się kurczy. W sumie do końca głosowania jeden dzień, chyba film wiele by nie zmienił :)...


I tu się grubo mylisz, że film niewiele by zmienił. Ja w takim razie oddam swój głos komuś, kto przedstawił Merca w pełnej prezentacji, choć Twój wygląda imponująco i kto wie czy nie na faworyta, ale jest to nie w porządku, wobec osób którzy pokazali całość z filmem. NO MOVIE, NO FUN :) I niestety z przykrością stwierdzam, że to nie pierwszy Twój falstart z filmem ;) To tyle ode mnie
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
Waler 
VIP


Wiek: 27
Dołączył: 08 Wrz 2010
Wpisy: 762
Skąd: Ożarów Mazowiecki
Wysłany: 2015-10-07, 18:09   

legosamigos napisał/a:
jest to nie w porządku, wobec osób którzy pokazali całość z filmem.

A to jakiś przymus prezentacji z filmem jest, czy co, że nie w porządku? Że mniej się napracowałem (bo filmu nie zrobiłem) a "wymagam" równego traktowania?
Ja nikogo nie przymuszam do głosowania na moja pracę, jeżeli brak filmu komuś doskwiera w rażący sposób, trudno. Każdy głosuje jak chce, dla mnie konkurs to zabawa i czy cokolwiek wygram czy nie, ma to dla mnie podrzędne znaczenie, przede wszystkim liczy się satysfakcja z budowania a, że akurat konkurs wpasował się w moje plany budowy (kiedyś tam chciałem pompę zbudować) to postanowiłem przyspieszyć proces lecz nie jest to finalna wersja.
Niestety brak czasu zmusił mnie tylko do pobieżnej prezentacji zdjęciowej natomiast jak wspomniałem będą update-y.
Ostatnio zmieniony przez Waler 2015-10-07, 18:14, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 45
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 3358
Skąd: Gdańsk

Wysłany: 2015-10-07, 18:42   

Przymusu nie ma, ale zawsze inaczej się prezentuje MOC, szczególnie właśnie Technicowy, z filmem
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
Mrosik 
VIP


Wiek: 35
Dołączył: 05 Maj 2009
Wpisy: 276
Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-10-07, 22:28   

Ciekawy pomysł na MOC, sam zastanawiałem się nad betoniarką, ale porzuciłem pomysł z różnych względów.
Nie do końca przekonuje mnie kolorystyka zabudowy - białe i czerwone liftarmy przy zielonych panelach zamieniłbym na zielone.
Ostatnio zmieniony przez 2015-10-07, 22:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Waler 
VIP


Wiek: 27
Dołączył: 08 Wrz 2010
Wpisy: 762
Skąd: Ożarów Mazowiecki
Wysłany: 2015-10-09, 09:20   

Mrosik, można by oczywiście to zrobić jeżeli występowały by liftarmy 5 w kolorze zielonym. Są tylko cienkie 1x5 ktorych mam całe 4 sztuki. W takim wypadku potrzeba by było 80 takich klocków. IMO koszta byłyby duże i trochę bez sensu.
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13