Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] PECH_MK1
Autor Wiadomość
pangniadek 

Wiek: 34
Dołączył: 26 Sie 2015
Wpisy: 14
Skąd: Warszawa / Zabki
Wysłany: 2015-11-28, 21:00   [MOC] PECH_MK1

W pełni sterowany mech bojowy PECH w wersji 1.

Napędzany dwoma silnikami PF-XL, wieża obracana PF Servem oraz dwa działa Gatlinga rozpędzane przez silniki PF-M.
Jako zasilania użyłem akumulatora Litowo-Polimerowego (używane głównie w środowisku RC oraz ASG).







Mam nadzieje, że jako pierwsza prezentowana zabawka choć trochę się spodoba.
Ostatnio zmieniony przez pangniadek 2015-11-28, 22:05, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
pangniadek 

Wiek: 34
Dołączył: 26 Sie 2015
Wpisy: 14
Skąd: Warszawa / Zabki
Wysłany: 2015-11-28, 21:06   

Update do MK2

w MK1 pojawił się problem z przełożeniem napędu o 90'
Wieżyczka została ta sama, jedynie podwozie zostało usprawnione tak aby nie musiało przenosić pnapędu zębatkami kątowymi.

Ostatnio zmieniony przez pangniadek 2015-11-28, 22:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5320
Skąd: Lubin
Wysłany: 2015-11-28, 21:24   Re: PECH_MK1

pangniadek napisał/a:

Mam nadzieje, że jako pierwsza prezentowana zabawka choć trochę się spodoba.

Jeśli coś działa, to film pokazujący jak to robi jest zawsze mile widziany.

Po co dublowałeś zębatki?
_________________
m1longer.com
 
 
 
Biedrus 
VIP
The Old Hunter


Wiek: 41
Dołączył: 31 Maj 2015
Wpisy: 1326
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2015-11-28, 21:37   

Wszystko pięknie, tylko te zdjęcia ważą mega dużo!.Przeczytaj to:
http://www.00453005_00000....php?show=83819
http://www.lugpol.pl/artykuly.php?show=48681
_________________
klockowywir.pl
Najtańsze zabawki!!!
Ostatnio zmieniony przez Biedrus 2015-11-28, 21:39, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
pangniadek 

Wiek: 34
Dołączył: 26 Sie 2015
Wpisy: 14
Skąd: Warszawa / Zabki
Wysłany: 2015-11-28, 22:10   

Dzięki za podpowiedź Biedrus, już zmieniłem

Zapomniałem dodać, że całość jest zarządzana SBrick'iem

https://www.youtube.com/watch?v=xVnXylJiq2M

@M_longer - dublowałem aby zmniejszyć nacisk na zębach
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5320
Skąd: Lubin
Wysłany: 2015-11-28, 22:36   

pangniadek napisał/a:
dublowałem aby zmniejszyć nacisk na zębach

Oj bez przesady. Ile to waży? Kilogram? Ja mam w holowniku (który ciągał jednym XLem siebie i ramę z innej ciężarówki, razem ponad 5kg)układ zębatek z pojedynczą z8 w napędzie i nic nie strzeliło. Trochę wiary w wytrzymałość tworzywa ;)
_________________
m1longer.com
 
 
 
SERVATOR 
VIP


Wiek: 47
Dołączył: 08 Lis 2013
Wpisy: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-28, 22:56   

Śmiga miło. Jak to jest podłączone do aku o którym piszesz?
_________________
Mój "blożek"
Liga Gorących Szesnastek
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 46
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 3410
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-11-28, 23:38   

Myślę, że 1 silnik M-ka do działek w zupełności by wystarczył, a drugi silnik mógłbyś wykorzystać by te działka strzelały. Byłby lepszy efekt :)
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
szelmo 

Wiek: 41
Dołączył: 07 Sty 2014
Wpisy: 21
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-11-29, 00:35   

Fajny. Pierwszy raz widzę, żeby ktoś warstwę wizualną poprawiał poprzez użycie siłowników śrubowych ;)
 
 
 
kobalt 

Wiek: 43
Dołączył: 25 Lut 2014
Wpisy: 91
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-11-29, 18:45   

Fajny pomysł i realizacja.
Siłowniki mogły by podnosić działka.
Wydaje mi się że, jakby go "obudować" to by jeszcze lepiej wyglądał : np jak T1 z Terminatora
 
 
 
pangniadek 

Wiek: 34
Dołączył: 26 Sie 2015
Wpisy: 14
Skąd: Warszawa / Zabki
Wysłany: 2015-11-29, 21:14   

Tak, M_longer - ważył kilogram, ale przełożenie było ustawione na prędkość i wolałem się zabezpieczyć.

@Servator - podłączyłem przez złącze tamiya zainstalowane po jednej stronie kabelka Lego PF.
Muszę przejść na T-Connect z racji na wielkość - ok 4x mniejszy od Tamiya.

@Legosamios - na razie mam opcję sterowania tylko 4 kanałami (2x gąsienice, obracanie, fire).. ale spokojnie.. niebawem ogarnę 8 ;)
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,045 sekundy. Zapytań do SQL: 13