Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] [MOD] Żuraw kratowy
Autor Wiadomość
legosamigos 
VIP


Wiek: 44
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 2921
Skąd: Gdańsk

Wysłany: 2016-02-07, 18:01   [MOC] [MOD] Żuraw kratowy



Witam serdecznie!

Gdy zobaczyłem zestaw 42042, pomyślałem sobie, że muszę go mieć, więc go kupiłem. Jednak nie do końca podobała mi się ta wersja żurawia, którą wypuściło Lego, więc go troszeczkę przebudowałem. Nawet kabina jakoś do mnie nie przemawiała. Początkowo miała być podnoszona przez PF, ale jednak zrezygnowałem, bo troszkę zbrakło mi miejsca na dodatkowy silnik i 4-tą wieżę IR. Waga żurawia to prawie 2,2 kg





Power Functions:
2 silniki PF L
4 silniki PF M
2 pudełka z bateriami
3 wieże IR
3 piloty IR
1 przedłużka 20 cm

Cała galeria na BS (oczywiście po upublicznieniu) ;)

Film na YT
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
BONBINI 


Wiek: 42
Dołączył: 22 Kwi 2014
Wpisy: 297
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2016-02-07, 18:57   

Bardzo udany MOD. Czy te przedłużone ramię budowałeś dozwolonymi technicami, czy musiałeś trochę naciągać kratownicę aby połączyć liftarmy?
_________________
W budowie: Liebherr LTM 1500-8.1 Pozdrawiam.
 
 
 
Max09 

Wiek: 36
Dołączył: 17 Sty 2016
Wpisy: 1
Skąd: Chorzów
Wysłany: 2016-02-07, 19:33   

Teraz to zaczyna przypominać jakiegoś Liebherra LR... Gratuluję :)
_________________
Pozdrawiam
Maciek
 
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 44
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 2921
Skąd: Gdańsk

Wysłany: 2016-02-07, 19:49   

BONBINI napisał/a:
Bardzo udany MOD. Czy te przedłużone ramię budowałeś dozwolonymi technicami, czy musiałeś trochę naciągać kratownicę aby połączyć liftarmy?


Długość ramienia i bomu jest dokładnie taka sama jak w zestawie 8288, model B, więc nie trzeba było nic naciągać :) Poza tym ramię i bom są szersze o grubość liftarmu z każdej strony ;) dlatego w samej kratownicy jest ogromna ilość tego przydatnego elementu
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
Biedrus 
VIP
The Old Hunter


Wiek: 39
Dołączył: 31 Maj 2015
Wpisy: 1213
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2016-02-07, 23:20   

Bardzo dobrze ci to wyszło. Szkoda , że firmowy zestaw nie jest w pełni zmotoryzowany podobnie jak twój.
_________________
Moja kolekcja
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 44
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 2921
Skąd: Gdańsk

Wysłany: 2016-02-08, 08:57   

Za dużo PF Lego by musiało wstawić, czyli za duże koszty, więc odpada ;) No chyba, że ze skrzynią rozdzielczą jak w zestawie 8043. A jakbyś chciał zmotoryzować zestaw 42042, to tu masz instrukcję ;)
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
Ostatnio zmieniony przez legosamigos 2016-02-08, 09:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
noniusz 
VIP
Grzegorz


Wiek: 37
Dołączył: 23 Lis 2011
Wpisy: 965
Skąd: Poznań

Wysłany: 2016-02-08, 13:17   

Widziałem przed publikacją tutaj na BS i bardzo mi się spodobał.

Model udany, zawsze fajnie, jak wszystkie funkcje są zmechanizowane i sterowane niezależnie, chociaż pierwowzór jak na fabryczny model i tak jest nader bawialny.

Kabina też wydaje się być udana i przede wszystkim jest z tej strony co być powinna, czyli z lewej.

A teraz będę się czepiał :)
1) model zdecydowanie za szybko się obraca
2) ta "namiastka" przeciwwagi ułożona z paneli 5x11 może się podobać, ale nie musi, nie lepiej było zamocować 2 battery box'y?
3) funkcję podnoszenia kabiny mogłeś "podpiąć" za pośrednictwem sprzęgła z24 np. pod funkcję podnoszenia całego wysięgnika, o np. tak: KLIK, w ten sposób oszczędzasz na dodatkowym silniku i wieży IR.
_________________

Ostatnio zmieniony przez noniusz 2016-02-08, 13:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 44
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 2921
Skąd: Gdańsk

Wysłany: 2016-02-08, 23:56   

noniusz napisał/a:
Widziałem przed publikacją tutaj na BS i bardzo mi się spodobał.

Model udany, zawsze fajnie, jak wszystkie funkcje są zmechanizowane i sterowane niezależnie, chociaż pierwowzór jak na fabryczny model i tak jest nader bawialny.

Kabina też wydaje się być udana i przede wszystkim jest z tej strony co być powinna, czyli z lewej.


Tak jak wspomniałem na samym początku, mi ten model też przypadł bardzo do gustu, ale jednak nie do końca podoba mi się właśnie wersja w oryginale, dlatego ta modernizacja :) Z kabiną to samo, w oryginale wygląda jakby była zdeptana, jakaś taka mała :D i tak jak tobie nie pasowała mi z tej prawej strony. Może oryginalny zestaw to wersja angielska, w końcu oni wszystko mają z innej strony niż Europejczycy ;) Z resztą jak mieszkałem w UK, to mi 1 Angol powiedział, że są Anglicy i Europejczycy

noniusz napisał/a:
A teraz będę się czepiał :)
1) model zdecydowanie za szybko się obraca


Zgodzę się z tobą. Początkowo był ślimak na z8 i druga z8 na starą (ale nie tą bardzo starą ;) ) obrotnicę, ale były zgrzyty, więc rozbiórka i teraz jest z12 na nową obrotnicę, dodatkowo z8 na z24 a na końcu z12 na z20, a mimo to jeszcze szybko chodzi

noniusz napisał/a:
2) ta "namiastka" przeciwwagi ułożona z paneli 5x11 może się podobać, ale nie musi, nie lepiej było zamocować 2 battery box'y?


Wtedy byłyby 3 battery boxes ;) bo 1 jest w podwoziu do napędu, a nie chciałem dodatkowo ciągnąć kabli. Gdy podnosiłem słynny już kontener, który wystąpił w kilku moich produkcjach, model zaczął się jednak troszkę obalać, więc na szybko dobudowałem przeciwwagę z tych paneli
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
BoskiKacu 
Samochodziarz

Wiek: 28
Dołączył: 14 Maj 2015
Wpisy: 122
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-09, 03:56   

Podobnie jak Noniusz wspomniał, ta przeciwwaga po prostu go szpeci... a i czy na prawde panele są takie dobre? Spróbuj z liftów jakoś to zrobić, zawsze będzie cięższe przy mniejszej ilości zabranego miejsca, przede wszystkim niech będzie na szerokość kadłuba, nie szersza:) Nie twierdzę tym samym, że takie nie istnieją, po prostu jest nieestetyczne;) No i chyba te czarne elementy przy kabinie lepiej byłoby zastąpić szarymi, jak nie ma takich szarych to inaczej rozwiązać problem:)
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 44
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 2921
Skąd: Gdańsk

Wysłany: 2016-02-09, 10:48   

Póki co jest to nowy element i na razie występuje w kolorze czarnym. Może kiedyś będzie w LBG, a te 15 paneli to akurat dobra przeciwwaga ;)
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
Ostatnio zmieniony przez legosamigos 2016-02-09, 10:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
bart_ilo 
VIP

Wiek: 24
Dołączył: 14 Maj 2015
Wpisy: 1343
Skąd: Iłowa
Wysłany: 2016-02-09, 11:10   

Ta wersja bardziej mi się podoba niż oryginał :)
_________________
Moja galeria zdjęć
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,054 sekundy. Zapytań do SQL: 13