Dziś chciałbym przedstawić swój kolejny MOC, mianowicie model polskiej drezyny WM15. Budując ten konkretny model wzorowałem się na oryginale z nr 042. Model powstał w kilka wieczorów, rozłożonych w odstępie około 1,5 miesiąca. WM15 jest niestety modelem statycznym. Konstrukcyjnie nie zakładam już żadnych zmian. Jedyną nie lego’wską rzeczą/elementem jaki dodam to "tabliczki" określające serię, typ i nr pojazdu, no ale to jeszcze potrwa. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, iż model zbudowany jest z ponad 420 elementów.
Kolejna świetna praca, ale mam 2 "ale":
- skalowałeś w jakiś sposób swój model z oryginałem? Rozstaw osi i miejsce załadunkowe wydaje się być krótsze.
- kabina zwęża się ku górze, sądzę, że chociaż tylną część kabiny mógłbyś zrobić pochyłą.
Kolejna świetna praca, ale mam 2 "ale":
- skalowałeś w jakiś sposób swój model z oryginałem? Rozstaw osi i miejsce załadunkowe wydaje się być krótsze.
- kabina zwęża się ku górze, sądzę, że chociaż tylną część kabiny mógłbyś zrobić pochyłą.
Co do skalowania, to o ile można pod to podciągnąć posiłkowanie się na foto wcześniejszych modeli z LEGO (konkretnie dwóch modeli, tej drezyny w kolorach pomarańczowym i żółtym, bo takie znalazłem w sieci), to tylko na tej podstawie, a co do kabiny też mi się ona do końca nie podoba ale wspomniane wcześniej dwa modele mają wg mnie zbudowaną na tej samej zasadzie. A użycie np. takich elementów jak u dołu moim zdaniem zepsuło by wszystko...
Wiek: 40 Dołączył: 08 Sie 2004 Wpisy: 1098 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-09-07, 22:05
Patrząc na "porzucony wagon" na Flickr, zaczyna mi się nasuwać pytanie - będziesz budował coś swojego, czy tylko 'rimejki'? :)
Generalnie jest taka miła zasada, że jak się na czymś wzorujesz, to pod swoją pracą o tym piszesz. Tym bardziej, że autorzy tego, na czym się wzorujesz nie są anonimowi. Moment, kiedy wspomniałeś o źródle to dopiero ten, kiedy padły niewygodne pytania "skąd takie a nie inne wymiary". To tak na marginesie.
_________________ Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
co do kabiny też mi się ona do końca nie podoba ale wspomniane wcześniej dwa modele mają wg mnie zbudowaną na tej samej zasadzie. A użycie np. takich elementów jak u dołu moim zdaniem zepsuło by wszystko...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum