Forum LUGPol Strona Główna Forum LUGPol
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Drukowane tory 3D
Autor Wiadomość
STING 


Wiek: 34
Dołączył: 28 Gru 2008
Wpisy: 133
Skąd: Łódź
Wysłany: 2017-01-06, 11:00   

Zwariowany napisał/a:
Ja ze swojej strony powiem tak. Już dawno na allegro widziałem wasze produkty. Wstępnie byłem zachwycony cena i cała gama przejazdów, rozjazdów itd. (szersza niż w Lego), ale ostatecznie nie kupiłem. Czemu? Ano brak możliwości przypięcia klocka do torów, zarówno z góry jak i samego toru do podłoża.


I dlatego ja też czekam...

A tak przy okazji czy skrzyżowania będą tylko pod kątem 45st czy łagodniejsze też są w planach ?
Ostatnio zmieniony przez STING 2017-01-06, 11:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
wielkamucha 

Wiek: 39
Dołączył: 11 Sty 2015
Wpisy: 40
Skąd: Piękne Księstwo Warszawskie
Wysłany: 2017-01-06, 12:06   

jacek80 napisał/a:
bardzo fajnie wyglądają layouty gdzie równolegle prowadzone są tory szerokie i wąskie.
Fachowo nazywa się to prowadzeniem toru w splocie albo po prostu splotem.

Kilka dni temu przeglądając sieć w poszukiwaniu tańszych prostych torów natknąłem się na Wasze aukcje - jak na razie nie przemawiają do mnie zbytnio zamienniki, ale przyznam, że Wasza oferta wygląda interesująco i trochę kusi... Szczególnie spodobało mi się zdjęcie rozjazdu wprowadzającego w splot standardowy i wąski rozstaw - kilka dni temu o tym myślałem, a tu proszę - niespodzianka :) I to jaka realna:). Planujecie drukowanie "gotowych" prostych i łukowych odcinków w splocie (do tych właśnie rozjazdów), czy może zrobicie tylko pojedyncze szyny, aby je nałożyć na już istniejące, oryginalne odcinki?

Różnica w kolorystyce może nie byłaby taką wielką rzeczą, jeśli byłby dostępny cały asortyment torów - także z prostymi odcinkami. Przyznam, że osobiście drażnią mnie trochę te krótkie odcinki prostych torów (oryginalnych), fajnie, jakby standardowe odcinki miały długość dwóch obecnych - oryginały trochę jakby "podginają" się do góry na końcach, co trochę wygląda "nie tak"...
Dołączę się też do pytań kolegów - czy planujecie zrobić bardziej "realistyczne" łuki, o łagodniejszym promieniu (i co za tym idzie - także "bardziej realistyczne" zwrotnice - dłuższe, o łagodniejszych łukach i rozjazdach)? Przyznam, że mnie by taka opcja interesowała i w sumie moja lokomotywa nawet lepiej by wyglądała na takich zakrętach - a przede wszystkim, można ją zbudować bardziej realistycznie:)

Jedyny minus, który tak naprawdę mi przeszkadza - no, w sumie dwa minusy - to brak podkładów w "środkowych" "odcinkach odcinków" i brak ząbków (studów) na podkładach. Zrobicie coś z tym?

edit
Chociaż jeden dłuższy prosty odcinek "bez podkładów" może pozostać - idealnie nadaje się do zrobienia kanału wyczystkowego. To jest myśl!

A i duży plus dla Was za ten kozioł oporowy z końcówką toru - bardzo fajny pomysł. A może zrobić tylko taką końcówkę z zawiniętymi do góry szynami i study na niej, aby można już z oryginalnych klocków zrobić podkłady i zderzaki? Jak coś takiego: http://www.kolej.poznan.c...eka-stomil.html

bzzz-bzzz
Ostatnio zmieniony przez wielkamucha 2017-01-06, 12:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
jacek80 

Wiek: 36
Dołączył: 29 Gru 2016
Wpisy: 18
Skąd: Pszczyna
Wysłany: 2017-01-06, 12:39   

STING, masz na myśli jakieś konkretne kąty? np. 22.5 stopnia? Póki co nie planujemy, ale to prosty projekt, więc kto wie :)

wielkamucha, dzięki za splot - nie znałem! Jeśli chodzi o proste i łukowe to będziemy drukować pojedyncze szyny do założenia na oryginałach: prosty, łuk mniejszy i łuk większy (prowadzenie wąskiego po lewej lub prawej stronie szerokiego odcinka łuku). Sam splot będzie w dwóch wersjach - lewa i prawa. I dodatkowy odcinek do splotu (niestandardowa krzywa), który pozwala wyprowadzić wąski tor równolegle w taki sposób, żeby można było później przejść w łuk na obu torach idealnie równolegle.

Z prostymi jest taki problem, że cena oryginalnych jest zbyt niska, żeby z nią sensownie konkurować. Mieliśmy proste w ofercie, ale bez podtorzy jak w oryginałach, bez studów. Dodanie ich zwiększa cene na tyle, że w tym przypadku zrezygnowaliśmy. A z kolorem ciągle walczymy - czekamy na nową dostawę materiału, kolor powinien być bliższy oryginałowi. Przy wąskich spróbujemy znowu oferować proste, ale tym razem sytuacja jest inna - Lego nigdy takich nie produkowało (proszę mnie poprawić jeśli bredzę).

Podwijanie się końcówek torów to kwestia związana z materiałem ABS z jakiego klocki są produkowane - tzw. skurcz termiczny. Z kolei długość elementów, przynajmniej naszych, jest ograniczona wymiarami pola roboczego drukarki: 20x20cm.

Będziemy dokładać podkład środkowy (w połowie toru), study po zewnętrznych stronach podkładów i na zamkach w taki sposób jak na fotce:


 
 
 
STING 


Wiek: 34
Dołączył: 28 Gru 2008
Wpisy: 133
Skąd: Łódź
Wysłany: 2017-01-06, 12:45   

Jacku nie pamiętam czy swojego czasu z Tobą rozmawiałem o cenie czy z kolegą, bo jak kojarzę prowadzicie/ prowadziliście to wspólnie. Rozmawialiśmy m.in właśnie o możliwości podpięcia torów od spodu. Co do kątów obecna wersja osobiście wydaje mi się za ostra. Jako że posiadam już pokaźną ilość torów z niecierpliwością czekam na postępy Wasze a zapewne przy zakupie większej ilości będziemy w stanie się dogadać. Cieszy mnie osobiście że ujawniliście się na forum i wiele osób jest zainteresowanych Waszą ofertą.
Jacku piszesz że cena prostych jest niska w stosunku do Waszych- tak zrozumiałem... ale przecież łuki są o wiele tańsze a je robicie ...
Ostatnio zmieniony przez STING 2017-01-06, 13:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
jacek80 

Wiek: 36
Dołączył: 29 Gru 2016
Wpisy: 18
Skąd: Pszczyna
Wysłany: 2017-01-06, 12:54   

STING, tak, musiałeś rozmawiać z Łukaszem, zajmujemy się tym razem od samego początku. Przy większych zakupach zawsze się dogadujemy :) O forum pierwszy raz usłyszałem ponad rok temu od kolegi JAREMA, trochę też zeszło czekanie na konto ;) Bardzo się cieszę, że mogę z Wami podyskutować, rośnie motywacja do pracy i możemy ukierunkować wysiłki w konkretną stronę na podstawie tego co mówicie.
 
 
 
STING 


Wiek: 34
Dołączył: 28 Gru 2008
Wpisy: 133
Skąd: Łódź
Wysłany: 2017-01-06, 13:02   

Jak rośnie to dobrze, bo zakupów swojego czasu niestety nie dokonałem bo było zbyt wiele ale... Ale widzę że projekt zaczyna się rozwijać w dobrym kierunku - oby tak dalej. A jak widać wiele osób ma te same obiekcje co ja i czeka na ulepszenie. Mnie np. nie odpowiada jeszcze forma przełączania zwrotnic - odbiega mocno od oryginału niestety. Ale śledzę Wasz projekt na bieżącą i trzymam kciuki za dalszy rozwój.
Ostatnio zmieniony przez STING 2017-01-06, 13:04, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
wielkamucha 

Wiek: 39
Dołączył: 11 Sty 2015
Wpisy: 40
Skąd: Piękne Księstwo Warszawskie
Wysłany: 2017-01-06, 13:20   

Kurza stopa, jak ta wąskotorówka fajnie wygląda!

jacek80, a nie myśleliście, aby zrobić cały własny system - także z prostymi (tylko zamiast jednego, dać dwa podkłady w "środku" odcinka, żeby nie było tak "goło")? Wtedy moglibyście pomyśleć o dwóch dodatkowych odcinkach, "od razu" zawierających w sobie splot wewnętrzny: prosty i łuk, np. R56. Bo ten największy łuk (R56) wygląda kusząco. A ta wąskotorówka...mmm... Będą do niej zwrotnice?

Tak mi teraz przyszedł do głowy pomysł - a może by tak o razu robić tory z podtorzem: z nasypem i podkładami już "w nasypie", tak jak np. robi to w kolejkach H0 Marklin? Np. coś takiego: http://www.hobbylinc.com/...ain-track-24995 Taki nasyp miałby powiedzmy 2-3 płytki wysokości od górnej powierzchni podkładu i pojedyncze study tu i ówdzie, żeby zamocować jakiś kwiatek, kamień, semafor itp... Owszem, byłby droższy od standardowego, ale mógłby wyglądać całkiem ciekawie, już jako "gotowy" tor.

Albo inna, może nawet bardziej "prawdopodobna" opcja: "gołe" szyny, do zakładania na standardowe legowe płytki 2x8 jako podkłady (coś, co kiedyś było przy starszych systemach kolejowych, tylko z dodatkowymi klipami). Wtedy i tańsze (bo drukuje się tylko szyny) i naprawdę uniwersalne - a podkłady każdy mógłby dać sobie jakie chce - ze studami czy bez. Coś takiego, jak Wasze zamienniki "159"... Problem byłby tylko ze zwrotnicami, ale myślę, że dałoby się to ogarnąć (w sumie, można by dać tylko jakąś "zabudowaną" osłonę mechanizmu zwrotnicy, ewentualnie z dodatkową płytą na spodzie dla usztywnienia, jak w obecnych oryginałach - a reszta rozjazdu już na oryginalnych "podkładach użytkownika" 2x8).

Sorki, że się tak rozpisałem, ale trochę się "zajarałem" :D

bzzz-bzzz

P.S. Dla mnie najbardziej obiecująco wygląda ten łuk R56. Planujecie zrobić do niego zwrotnice? Bo rozumiem, że obecne są na R40 (jak oryginały)?
 
 
 
jacek80 

Wiek: 36
Dołączył: 29 Gru 2016
Wpisy: 18
Skąd: Pszczyna
Wysłany: 2017-01-06, 16:06   

wielkamucha, chcielibyśmy drukować tyle podtorzy co w Lego, ale to znacząco wydłuża druk a to główny ogranicznik, dlatego musimy iść na jakiś kompromis. Najpewniej będziemy oferować dwie wersje każdego elementu:

1. bez dziur i bez studów i dość goło jeśli chodzi o podtorza, czyli to co obecnie
2. z dziurami i studami (2 na zamku, 4 na podtorzu po zewnętrznej stronie torów), zobaczymy jak to cenowo będzie wyglądać i ew. zagęścimy podtorza, choć tutaj wolę być ostrożny.

Tory od razu z nasypami odpadają - czas druku, a co za tym idzie - cena z sufitu. Z szynami będziemy eksperymentować przy okazji wąskotorówki. Możliwe, że to by było dobre rozwiązanie na kwestie prostych odcinków i łuków, do tego adapter do zwykłego systemu i już normalne zwrotnice. Co masz na myśli mówiąc o "klipach"?

Myślę, że właśnie R56 jako pierwszy pójdzie do upgradu z dziurami/studami. Zwrotnice dla R56 są w planach, ale dopiero jak uporamy się z bieżącą robotą, której nie ubywa ;)
 
 
 
wielkamucha 

Wiek: 39
Dołączył: 11 Sty 2015
Wpisy: 40
Skąd: Piękne Księstwo Warszawskie
Wysłany: 2017-01-06, 18:26   

jacek80, bez stresu. W sumie, jak przyjrzałem się teraz zdjęciom torów ze starego systemu kolejowego LEGO 12V, to Wasze rozwiązanie jest bardzo podobne. Z tą różnicą, że u Was jest wszystko w jednym kawałku, a w oryginale podkłady i szyny są oddzielnymi elementami. Podkłady to zmodernizowane płytki 2x8, posiadające zamiast niektórych studów charakterystyczne ząbki czy wypustki, na których mocowane są szyny - to właśnie te "klipy", o których pisałem. Tak to mniej więcej wygląda: https://questforbricks.wordpress.com/2013/09/06/12v-lego-trains-accessories/

Moja propozycja, to drukować właśnie pojedyncze szyny, ale nie do mocowania na tych "klipach", tylko normalnie na studach, jak zwykłe klocki. Wtedy można sobie zastosować dowolne płytki 2x8 czy 2x6, czy nawet 1x6 lub 1x8. Można nawet użyć tych samych szyn do tworzenia torów o standardowym rozstawie lub wąskim czy w splocie - a przynajmniej w przypadku prostych odcinków. Przy prostym możesz wtedy użyć w sumie jednego wzoru szyny, ustawiasz go sobie na dowolnych studach; przy łukach już trzeba by użyć 3 lub 4 różne szyny - 2 standardowego rozstawu, "zewnętrzne", i 2 "wewnętrzne", dla lewo- i prawostronnego splotu - i ewentualnie zaprojektować jeszcze 2 osobne łuki dla "normalnych", "samodzielnych" torów wąskotorówki.

Tak zbudowane torowisko w sumie niewiele by się chyba różniło wyglądem od oryginalnych LEGO, a cenowo było by chyba takie same, albo tańsze, jak obecna propozycja (a każdy mógłby sobie dawać tyle podkładów, ile mu pasuje). Jedynie zwrotnice i skrzyżowania trzeba by przygotować w formie gotowych "formatek", do który od spodu trzeba by podczepić "własne" podkłady - co najwyżej w bardziej "strategicznych" miejscach umiejscowić wzmocnienia czy łączniki, zostawiając możliwość podczepienia w pustych miejscach "podkładów".

Przyznam, że R56 jest dla mnie najbardziej interesujący (obok splotu i wąskotorówki) - jest łagodniejszy, a przez to bardziej zbliżony do "natury" - a w dodatku jeszcze dałby się "zmieścić" w mieszkaniu bez większych problemów. Możnaby budować tabor bardziej zbliżony do rzeczywistego (długość, ilość osi) bez karkołomnego kombinowania nad połączeniem funkcjonalności z realnym wyglądem. Przyznam też, że śledząc ten wątek trochę się nakręciłem, bo mam niedobór torów, zwłaszcza prostych, ale płacić ok. 12 zetów za krótki odcinek prostego nie bardzo mi się uśmiecha. Wasza propozycja wygląda kusząco, a wizja układania wydrukowanych przez Was szyn na "własnych" podkładach zaczyna coraz bardziej mnie "męczyć" - prawdę powiedziawszy, nie miałbym chyba nic przeciwko temu, aby całą infrastrukturę torową zbudować w oparciu o takie rozwiązanie, bo daje bardzo interesujące możliwości.

wielkamucha
 
 
 
Reglin 

Wiek: 32
Dołączył: 07 Gru 2016
Wpisy: 1
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-01-07, 13:44   

Kupowałem te tory proste już prawie rok temu.
Muszę powiedzieć o bardzo wysokiej jakości obsługi. (trafiły mi się lekko niepasujące elementy i wymiana była natychmiastowa)
Obecnie próbuję dopasować to do systemu 9V. Niestety szyna miedziana której używam pomimo działania nie wygląda tak atrakcyjnie jak by się chciało.
Na stronie nie macie też zwykłych torów prostych. Celowe działanie?
Strona też całkiem przejrzysta i miła, może wersja w języku polskim?
 
 
 
jacek80 

Wiek: 36
Dołączył: 29 Gru 2016
Wpisy: 18
Skąd: Pszczyna
Wysłany: 2017-01-07, 19:06   

wielkamucha, proste szyny wprowadzimy przy okazji wąskotorówki, tam są niezbędne, ale można ich będzie oczywiście użyć do zbudowania własnego torowiska o normalnej szerokości.

Reglin, zgadza się - nie mamy prostych, bo oryginalne są zbyt tanie żeby sensownie konkurować. Polska wersja sklepu w przygotowaniu, póki co zapraszamy na Allegro, gdzie ceny mamy lepsze niż po przeliczniku kursowym: http://allegro.pl/listing...p?us_id=1086910
 
 
 
rafson777 

Wiek: 28
Dołączył: 07 Maj 2012
Wpisy: 58
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-01-08, 12:11   

Lepiej zmień kategorię na allegro z Lego na Pozostałe. Bo to Lego nie jest i łamie regulamin allegro, co wiąże się nawet z możliwością blokady konta.
_________________
Zapraszam do sklepu, dla LugPolu 5% zniżki!
 
 
 
jacek80 

Wiek: 36
Dołączył: 29 Gru 2016
Wpisy: 18
Skąd: Pszczyna
Wysłany: 2017-01-08, 16:09   

rafson777, dzięki za spostrzeżenie. Zapytamy oficjalnie Allegro czy powinniśmy przenieść się do Pozostałych, lepsza byłaby podkategoria "Zamienniki", tak jak to jest w innych częściach drzewka kategorii. Regulamin w punkcie 5.8 mówi tylko o "specyfice towaru", nie odnosi się bezpośrednio do marki. Dam znać jak odpowie Allegro.
 
 
 
jacek80 

Wiek: 36
Dołączył: 29 Gru 2016
Wpisy: 18
Skąd: Pszczyna
Wysłany: 2017-01-17, 10:49   

rafson777, miałeś rację - zmieniamy kategorię na Pozostałe.

A przy okazji, dodaliśmy właśnie następny element, pierwszy z serii ze studami i dziurami od dołu. Prezentuje się następująco: https://goo.gl/photos/qTkydCDFWjAoYXgR9

P. S. Czy da się jakoś skalować zdjęcia na forum używając tagu bbcode img?
 
 
 
STING 


Wiek: 34
Dołączył: 28 Gru 2008
Wpisy: 133
Skąd: Łódź
Wysłany: 2017-01-17, 15:14   

Oo super, ale widzę cena też 3 x wyższa niestety:(
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,075 sekundy. Zapytań do SQL: 13