Forum LUGPol Strona Główna Forum LUGPol
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ev3 - Specyficzne sterowanie serwomotorem
Autor Wiadomość
OmenGda 
No risk no fun!


Wiek: 35
Dołączył: 05 Lut 2007
Wpisy: 761
Skąd: Gdańsk
  Wysłany: 2017-03-18, 11:16   Ev3 - Specyficzne sterowanie serwomotorem

Hej,
nie wiem jak to zrozumiale napisać, ale chodzi mi o to, żeby silnik po zakończeniu wykonywania programu nie zatrzymał się od razu, tyko sam 'wytracił' prędkość. Da się to jakoś zrobić w ogóle? Ktoś próbował? Z góry dzięki za pomoc.

Pozdr.
Michu
_________________
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!
 
 
 
 
Neo 


Wiek: 47
Dołączył: 29 Kwi 2011
Wpisy: 249
Skąd: Kraków/Rzeszów/Starachowice
Wysłany: 2017-03-18, 11:26   

Masz na myśli, że zatrzymuje się do momentu ustania siły bezwładności, czy degresywnie zmniejszał moc, aż do zera ?
_________________
www.imperiumtechniki.pl
 
 
 
OmenGda 
No risk no fun!


Wiek: 35
Dołączył: 05 Lut 2007
Wpisy: 761
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-03-18, 11:37   

W sumie obie opcje są ciekawe :-)
Ale raczej o bezwładność mi chodziło :-)

A ważne, u mnie z Java raczej ciężko. Więc szukam rozwiązania raczej na bloczkach :-(
_________________
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!
Ostatnio zmieniony przez OmenGda 2017-03-18, 11:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
Neo 


Wiek: 47
Dołączył: 29 Kwi 2011
Wpisy: 249
Skąd: Kraków/Rzeszów/Starachowice
Wysłany: 2017-03-18, 12:33   

Na bloczkch to prosto. W bloczkach motor jest opcja jak dany ruch ma się kończyć. Z hamowaniem, czy bez.
_________________
www.imperiumtechniki.pl
 
 
 
OmenGda 
No risk no fun!


Wiek: 35
Dołączył: 05 Lut 2007
Wpisy: 761
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-03-18, 12:37   

Czyli nie brake tylko coast? I to wszystko? :-)
_________________
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!
 
 
 
 
Neo 


Wiek: 47
Dołączył: 29 Kwi 2011
Wpisy: 249
Skąd: Kraków/Rzeszów/Starachowice
Wysłany: 2017-03-18, 12:39   

No ... tak :-)
_________________
www.imperiumtechniki.pl
 
 
 
OmenGda 
No risk no fun!


Wiek: 35
Dołączył: 05 Lut 2007
Wpisy: 761
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-03-18, 12:49   

Dzięki :-) a opcja numer dwa pewnie wymaga zrobienia własnego bloczka, składającego się ze sporej ilości bloków silnika z kolejno zmniejszającymi się prędkościami? Czy jest mniej monotonne rozwiązanie?
_________________
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!
 
 
 
 
Tranzystor 


Wiek: 23
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 378
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2017-03-18, 14:31   

Tak, pętla zmniejszająca prędkość.
_________________
YouTube | Flickr | Sklep Bricklink
 
 
 
Neo 


Wiek: 47
Dołączył: 29 Kwi 2011
Wpisy: 249
Skąd: Kraków/Rzeszów/Starachowice
Wysłany: 2017-03-18, 14:34   

Jest :) Można zrobić podprogram (bloczek), który w pętli będzie zmniejszał o jakąś wartość moc silnika, aż do zera. Jak będę miał chwilkę to wrzucę przykład :)
_________________
www.imperiumtechniki.pl
 
 
 
OmenGda 
No risk no fun!


Wiek: 35
Dołączył: 05 Lut 2007
Wpisy: 761
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-03-18, 14:58   

Dzięki Panowie :-) za przykład będę wdzięczny. W międzyczasie w nocy sam pokombinuję.

Pozdr.
Michu
_________________
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!
 
 
 
 
Neo 


Wiek: 47
Dołączył: 29 Kwi 2011
Wpisy: 249
Skąd: Kraków/Rzeszów/Starachowice
Wysłany: 2017-03-18, 19:13   

Przykładowy pomysł na płynne zatrzymanie silnika przy pomocy pętli zmniejszającej moc:



Pierwszy bloczek przed pętlą zapisuje wartość do zmiennej numerycznej (w tym przypadku maksymalna 100, ale może być oczywiście inna). Pętla zaczyna się odczytem wartości zmiennej i przekazaniem jej do łącza serwomotoru odpowiedzialnego za moc. Następnie ze zmiennej zostaje wczytana łączem wartość do bloczka obliczeń matematycznych, który odejmuje 1 (oczywiście interwał może być większy) od wartości zmiennej i nową wartość zapisuje do naszej zmiennej sterującej mocą silnika. Kolejnym bloczkiem jest porównujący wartości (wczytaną ostatnio do zmiennej i "zero" - znaczy sprawdza, czy po ostatnim odjęciu nie jest już przypadkiem równa zero). Jeżeli jest zero łącze podłączone do wyjścia przekazuje wartość logiczną "prawda" do łącza sterującego pętlą i kończy jej zapętlenie, jeżeli nie wraca na początek pętli. Przed końcem pętli znajduje się jeszcze bloczek wait, który zatrzymuje na 0,1 sekundy przejście dalej w programie (oczywiście opóźnienie płynnego zmniejszenia mocy może być jeszcze wolniejsze).
To tyle :)
_________________
www.imperiumtechniki.pl
Ostatnio zmieniony przez Neo 2017-03-18, 19:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
OmenGda 
No risk no fun!


Wiek: 35
Dołączył: 05 Lut 2007
Wpisy: 761
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-03-18, 19:27   

Muszę to koniecznie przetestować :-)
Dziękuję bardzo za pomoc!

Pozdr.
Michu
_________________
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!
 
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,089 sekundy. Zapytań do SQL: 11