Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] PKP WM10 - drezyna
Autor Wiadomość
Maciej Drwięga 


Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1098
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-23, 21:47   [MOC] PKP WM10 - drezyna

Z pewną taką dozą nieśmiałości prezentuję moje pierwsze coś w dziale Trains. Mam nadzieję, że bardzo nie upokarzam działu, gdzie pojawiło się wiele daleko lepszych kreacji... no ale nie linczujcie, kiedyś musi być ten pierwsze raz:



Przede wszystkich chcę podziękować Misterzumbiemu, bez którego kilka pomysłów tu wykorzystanych nigdy nie zostało by przelanych w klocki. Adam, przy najbliższej okazji poprawię wszystkie niedoróbki - proszę nie bij ;)
Dach kabiny i sama skrzynia powinny być zielone i pewnie docelowo będą. To jednak wiąże się z zakupami więc zaprezentowane zostanie wraz z kolejną maszynką na szynach, która może koło gwiazdki tu zostanie pokazana.

Sama drezyna to bardzo popularna WM6/WM10. Wykorzystywana w zasadzie do wszystkiego. Od "delegacji w teren" po spawanie torów, mycie semaforów, opróżnianie koszy na śmieci na małych stacyjkach/peronach (o, takiej Włoszczowej ;) ) i tym podobne zadania. Innymi słowy - taka nysa na szynach :)

Tutaj więcej zdjęć:
http://www.brickshelf.com...ry.cgi?f=277017
Tutaj można zobaczyć oryginał:
http://www.brickshelf.com...ry.cgi?f=192164

Proszę o łagodny wymiar kary...
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
Ostatnio zmieniony przez Maciej Drwięga 2007-12-29, 20:06, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
 
martinbb 
Space Engineering


Wiek: 35
Dołączył: 10 Mar 2007
Wpisy: 673
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2007-09-23, 22:54   

Ładne, rzekłbym nawet że niezłe "ciacho" z tego modelu :)
Gratuluje udanego modelu :D
_________________
Inspired by NavySEALs
 
 
 
V1 
VIP


Wiek: 47
Dołączył: 07 Kwi 2007
Wpisy: 2531
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-23, 23:16   

Ha ! Skopałeś ! W oryginale klamki są w drugą stronę!

(Świetny model :) I składany żurawik!
Czy on jest napędzany?

Nie wiem jak Ciebie, ale mnie strasznie drażni jak bez światła słonecznego wychodzą mi zielone zdjęcia, a jak choć trochę odsłonię okno, to wtedy czerwone, strasznie ciężko mi określić neutralne warunki.
_________________
\/1 ______________
Ostatnio zmieniony przez V1 2007-09-23, 23:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1098
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-24, 06:33   

V1 napisał/a:
Ha ! Skopałeś ! W oryginale klamki są w drugą stronę!

Racja ! Przy najbliższej okazji zmienię :)
V1 napisał/a:
Czy on jest napędzany?

Niestety nie. Myślę nad tym, ale obawiam się, że może być pewien kłopot. Jeśli już to całkowicie autorskie rozwiązanie w stylu drucik i lutownica albo jakiś wagonik mały który by to napędzał. Nie znam jednak w polskim taborze takiego cuda - te drezyny "nie banglają" z wagonami pełnowymiarowymi o ile mi wiadomo.
V1 napisał/a:
Nie wiem jak Ciebie, ale mnie strasznie drażni jak bez światła słonecznego wychodzą mi zielone zdjęcia, a jak choć trochę odsłonię okno, to wtedy czerwone, strasznie ciężko mi określić neutralne warunki.

Też mam z tym kłopot tym bardziej, że doświetlam fotki lampką dającą tylko pozornie dobre światło. Jak się człowiek pogubi z bielą, to kartka wyjdzie żółta nawet mimo szczerych chęci. Tu był dodatkowo problem, bo było już dość ciemno i jedyne rozsądne rozwiązanie bez statywu to byla dziura 1.8... co przy f75 raczej ogranicza zabawę ostrością w warunkach domowych. Dlatego większość fotek głębię ma jaką ma ;) Ale powiedzmy, że to był zamysł artystyczny ;)
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
pit 
VIP


Wiek: 45
Dołączył: 16 Mar 2006
Wpisy: 662
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2007-09-24, 09:04   

Nie ma się co wstydzić. Poza tym do tego działu chyba trochę mniej ludzi zagląda :)
Ze zdjęć dobrze nie widać, ale czy próbowałeś też odwzorować "podwozie"?
Fajnie wyglądałoby w pomarańczu, ale zdaje się nie ma takich szyb - kiedyś się do tego przymierzałem.
Pozdrawiam
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1098
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-24, 09:20   

pit napisał/a:
Ze zdjęć dobrze nie widać, ale czy próbowałeś też odwzorować "podwozie"?

Rama jest zrobiona mniej więcej tak jak w oryginale. Tam mamy 4 podłużnice - dwie centralne i dwie zewnętrzne. Ze względu na proporcje, wykorzystanie szyb o szerokości 6 i kilku innych rzeczy u mnie są zewnętrzne i jedna centralna o szerokości dwóch kropek. Wstawiłem też coś na styl wału napędowego. Ogólnie starałem się jako tako to odwzorować.
Pomarańcz jest kłopotliwy właśnie ze względu na szyby. Można jeszcze próbować zrobić taki kolorystyczny sajgon jak na fotkach oryginału - od ciemnego czerwonego przez zwykły aż do pomarańczu... :)
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
Misterzumbi 
Zasłużony


Wiek: 39
Dołączył: 20 Cze 2006
Wpisy: 1449
Skąd: z piekła
Wysłany: 2007-09-24, 15:06   

Ale slodki! Zerzne na chama, bo tez taka chce miec... Naprawde super. Jestem z ciebie dumny :D

Zdrowko

Adam
_________________
Maciej Drwięga napisał/a:
czas naświetlania zdjęcia nie ma wpływu na przezroczystość Jeraca.


kris kelvin napisał/a:
Boże chroń Lugpol.
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1098
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-24, 15:41   

Misterzumbi napisał/a:
Jestem z ciebie dumny

Ufff :) Kamień mi z serca spadł ;)

A teraz siadam do modelowania kolejnego pojazdu szynowego :) Znaczy nie teraz, teraz zajmuję się jakimś opornym klastrem w firmie ;)
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
Kubrick 
VIP
Volkswageniarz


Wiek: 33
Dołączył: 19 Maj 2006
Wpisy: 2099
Skąd: KrakóVW
Wysłany: 2007-09-24, 18:03   

Maciej Drwięga napisał/a:
albo jakiś wagonik mały który by to napędzał.
Moze takie cos ;) :
Zrodelko
_________________
Cieślu napisał/a:
kup volvo nie bądź janusz
Cieślu napisał/a:
Ty to byś Kubrick wszystko zwieśniaczył :>

Ostatnio zmieniony przez Kubrick 2007-09-24, 18:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
TruckeR 
Sabbath Bloody Sabbath


Wiek: 30
Dołączył: 03 Maj 2006
Wpisy: 851
Skąd: Układ Mendelejewa
Wysłany: 2007-09-24, 19:49   

A mnie w niej coś nie pasi. Sam nie wiem co... ale chyba ciut za długa mi się wydaje.. No po prostu nie wiem co. Może gdyby tak "złamać" kabinę jakimś paskiem wyglądałaby ciut ciekawiej? Jakoś bardziej przypadła mi do gustu WM10 Shaggiego. A najbardziej podoba mi się moja własna WM10 :) Która nie była jednak nigdy sfotografowana, bo wzorowałem się na wózku Shaggiego i uznałem, że byłby to plagiacik, ale dochodzę ostatnio do wniosku, ze moja dośc sporo się rózni od jego modelu, więc moze się doczeka fotek. I wtedy na inwentarzu ZT LugPol stacjonowałyby 3 WM10 :)

A co do "wagoników" - jest oczywiście możliwośc, by ciągnęły większe wagony, ale zwykle Wuemki mają taki malutkie przyczepki.
_________________
Nobody wants him, they just turn their heads
Nobody helps him, now he has his revenge!
Ostatnio zmieniony przez TruckeR 2007-09-24, 19:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1098
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-24, 20:26   

TruckeR napisał/a:
A co do "wagoników" - jest oczywiście możliwośc, by ciągnęły większe wagony, ale zwykle Wuemki mają taki malutkie przyczepki.

Jesteś pewien ? obawiam się, że wysokość buforów jest jakby inna... Ale może się mylę ?

Jeżeli chodzi o wątpliwości z długością - jak najbardziej zasadne. Ale w ten sposób patrząc, to: koła są za duże, powinny być o 1/3 mniejsze minimum (powodzenia). Szerokość to nie powinno być 6 kropek a minimum 7 - bo patrząc na rozstaw szyn i szerokość prawdziwej kabiny to jest to do końca podkładów - czyli 8 kropek w skali Lego... Wtedy by kabina była dobrej wysokości bo obecnie, choć i tak niższa niż Shaggiego (o 2 płytki realnie, optycznie prawie 3) to jest za wysoka do swej szerokości...
Innymi słowy - gdybym zrobił ją krótszą, zdecydowanie koła wydały by się zbyt duże (zerknij tutaj: http://www.brickshelf.com....cgi?i=1873737, skrzynia to mniej więcej 4 razy koło, a więc 12 kropek). Wybrałem mniejsze zło, ale oczywiście jestem otwarty na inne pomysły - których jakoś wiele nie widziałem do tej pory ;)
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
TruckeR 
Sabbath Bloody Sabbath


Wiek: 30
Dołączył: 03 Maj 2006
Wpisy: 851
Skąd: Układ Mendelejewa
Wysłany: 2007-09-24, 21:03   

No cóż.. ;) Moja WM10 nie ma z przodu buforków (bo mi brakło..!), jest cała w studach i na pewno nie jest bardziej realistyczna niż Twoja.. tyle, że mój modelik powstał dość dawno i pewne rzeczy uprościłem lub zmieniłem, żeby zyskał na wyglądzie - np. w oryginale tylna oś jest dosyć blisko tylnej ścianki paki, ja oddaliłem ją trochę, poza tym pewnie jest za krótka.. Ale sfotografuję ją przy pierwszej okazji, może się do czegoś przyda :)

Co do prawdziwej.. nie sprawdzałem tego nigdy, ale nie sądzę, żeby wysokosć się rózniła - wtedy byłoby bez sensu, zwłaszcza, że jej starszy brat WM15 może ciągnąc wagony róznego typu - na przykład większe platformy, pociągi specjalne, rozbiórkowe i tak dalej.
_________________
Nobody wants him, they just turn their heads
Nobody helps him, now he has his revenge!
Ostatnio zmieniony przez TruckeR 2007-09-24, 21:08, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1098
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-24, 22:00   

TruckeR napisał/a:
Ale sfotografuję ją przy pierwszej okazji, może się do czegoś przyda

Planuję małą szopę utrzymania taboru - taki cichy kącik kolejowy na makiecie Klocków-Zdrój. Dla nikogo szopa nie będzie zamknięta :)
TruckeR napisał/a:
Co do prawdziwej.. nie sprawdzałem tego nigdy, ale nie sądzę, żeby wysokosć się rózniła - wtedy byłoby bez sensu, zwłaszcza, że jej starszy brat WM15 może ciągnąc wagony róznego typu - na przykład większe platformy, pociągi specjalne, rozbiórkowe i tak dalej.

I tu się sromotnie mylisz :) WM15 przy WM10 to GIGANT. Tutaj masz WM10 przy standardowym wagonie (to po prawej)
http://www.zdjecia.rucian..._gizycko_12.jpg
http://www.zdjecia.rucian..._gizycko_11.jpg

Zapewniam, że WMka 10 i mniejsze (choć zapewne te nowe Kolzamy także) są zbyt małe, żeby pociągnąć cokolwiek poza małymi wagonami drezynowymi. WM15 jest jak prawdziwa lokomotywa, średnica koła dobre 90 czy więcej cm, dużo wyżej umieszczone bufory i hak. Problemem pozostaje moc, bo WM15stka napędzana jest silnikiem takim (no, podobnym) do mojego Jelcza ;) - jakąś odmianą SW680 o mocy ok. 200KM.
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
TruckeR 
Sabbath Bloody Sabbath


Wiek: 30
Dołączył: 03 Maj 2006
Wpisy: 851
Skąd: Układ Mendelejewa
Wysłany: 2007-09-24, 22:10   

..Ale WM10 jest i tak większa niż samochód mojej mamy! :yes: Akurat nie miałem okazji dokłądnie pooglądać prawdziwej WM10 (ale inne pojazdy Kolzamu - rozmaite "sieciowce" - tak), tak samo nie dowiedziałem się o niej zbyt wiele na stronach o kolei, więc najprawdopodobniej masz rację (bo w lokomotywowni w Płaszowie nic takiego nie stoi ;().

EDIT 25 IX 2007, 9:58 : Ja tam bym jednak chciał nawet i taką zabaweczkę ;)
_________________
Nobody wants him, they just turn their heads
Nobody helps him, now he has his revenge!
Ostatnio zmieniony przez TruckeR 2007-09-25, 09:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1098
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-24, 22:20   

Znaleźć WM10 nie jest łatwo. Ja ją dorwałem w Zagórzu na niemal samym końcu bocznicy w stanie jak widać. Przeznaczona była do generalnego remontu i chyba już ją zabrali do Jasła, bo jak byłem 2 tygodnie temu to już jej zastałem. W Sanoku było kiedyś ich kilka - część pewnie jeszcze WM5 (taka na trzy dzielona przednia szyba), WM6, WM10 i jedna WM15. WM15 mają już po generalnym remoncie i dość solidnie ją eksploatują w ZSE Zagórz.
Ta WM10 której zdjęcia mam to podobno przerobiona WM6stka - tak twierdzi facet, z którym rozmawiałem na stacji.
W Inecie jest sporo fotek WM10, ale praktycznie co zdjęcie, to jakaś przeróbka-samoróbka. Ciężko o dane techniczne czy schematy.

Znalazłem WM10 na tle WM15:



Zdecydowanie WM10 to zabawka ;)
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
Ostatnio zmieniony przez Maciej Drwięga 2007-09-24, 22:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,045 sekundy. Zapytań do SQL: 9