Dane techniczne Seria: Technic
Rok premiery: 2017
Liczba klocków: 2382
Katalogi:Brickset Cena: $289.99, S@H: 549,99 PLN
Po przykrym doświadczeniu jakim okazał się tegoroczny flagowiec spieszę donieść, że Milan nie zawiódł :) 42069 i 42070 sprawiają wrażenie zaprojektowanych nie tylko przez różne osoby, ale dla różnych firm i na różnych planetach. Najmocniejsze punkty 42069 to właśnie to co we flagowcu bolało najbardziej, czyli zawieszenie i detale. Tak właściwie to dostajemy tu pierwsze w historii Technica crawlerowe podwozie z prawdziwego zdarzenia, bo 9398 miał silniki napędowe w mostach więc trochę oszukiwał.
Podsumowując: bardzo dobre, stabilne zawieszenie z napędem 4x4 i ładnie działającym skrętem, dość ładna buda i ciekawymi funkcjami (drzwi to arcydzieło) i do tego cena o 1/3 niższa niż w przypadku ciężarówki, za to 500 części więcej. Z minusów wolałbym ten zestaw na kołach, bo gąsienice są fajne ale wydają się udziwnieniem na siłę, a założenie kół na 42069 tak żeby nie wystawały bardzo na boki wymaga jednak większego moddingu. Plus buda w egzotycznych kolorach z toną nalepek nie każdemu przypadnie do gustu.
Plusy:
- masa detali i dobrze działających funkcji; ogólne wrażenie że zestaw jest zaprojektowany o niebo staranniej niż 42070
- wart swojej ceny; 500 części więcej niż 42070 za 2/3 jego ceny (ale też brak PFów)
- bardzo dobre zawieszenie z napędem 4x4 i geometrią skrętną Ackermanna
- budowa uczy całej masy ciekawych rozwiązań
- genialnie rozwiązana wyciągarka z zapadką pozwalającą swobodnie rozwijać linkę
- być może najfajniejsze drzwi w Technicu
- ciekawe kolory i ładne nalepki
- znakomita baza do przeróbek
Minusy:
- zestaw z prawie 2400 częściami dostajemy w nienumerowanych woreczkach, bo tak. Trąci taniością i zmusza do posortowania tego wszystkiego przed budową albo będziemy się przekopywać przez górę klocków w poszukiwaniu jednego elementu.
- na 2382 elementów jedynym faktycznie nowym jest sznurek
- skręt na gąsienicach z gumowymi "wtyczkami" ma duże opory
- nalepki. Wszędzie nalepki.
- dark purple jest ładny, ale to kolejny rzadki i drogi kolor w Technicu
- kiedy wreszcie po latach modlitw dostajemy solidne crawlerowe podwozie to Lego decyduje że koła są zbyt mainstreamowe
Reckę widziałem już rano, zanim ją jeszcze zamieściłeś na forum. Jak zwykle klasa sama w sobie. :-)
Co do zestawu: po początkowych zdjęciach ("ale to brzydkie jest"), jakieś 2 tygodnie temu przekonałem się do tego zestawu. Jakoś zaraz po tym, gdy umieszczono pierwszy, bodaj 30-sekundowy film prezentujący ten zestaw. Twoja recenzja utwierdziła mnie tylko w tym, że jest to dla mnie MUST HAVE, a 42070 jest nic nie wart.
Kilka dni temu zastanawialiśmy się z 3domem, czy Milan i Markus zrobili coś, co miało być wydane w tym roku. To teraz wiemy, że Milan odpowiadał za 42069. A Markus? Tylko nie piszcie, że Markus "machnął" 42070, bo to raczej nie jego poziom...
Wiek: 36 Dołączył: 16 Mar 2014 Wpisy: 2271 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-07-19, 12:26
Niby fajnie. Ale super zawieszenie i popychanie ręką jakoś nie idą z sobą w parze. To powinien być flagowiec na ten rok i mieć PF. Flagowiec by się obył bez silnika. I tak ledwie jeździ. :-) Tak to Kris znowu będzie mógł się śmiać, że nie jeździ.
_________________ Ile by nie było to i tak jest za mało.
Szacunek do klocków, nienawiść do COBI, tak zostałem wychowany.
foto
Zdecydowanie lepszy od 42070 i chyba zapoluję na niego przy jakimś ewentualnym supporcie. Chyba bardzo spodobał Ci się mechanizm otwierania drzwi, bo widziałem na filmie, że długo się nim bawiłeś :D Kolor faktycznie nietypowy jak na serię Technic, ale zawsze można go przerobić na pomarańczowy, skoro nadkola występują na razie tylko w dwóch kolorach. Tak jak napisałeś w zaletach tego wozu, to faktycznie dobra baza do tworzenia MODów tego zestawu. Widać, że zestaw zrobiony z dużą ilością detali i funkcji. Z resztą widziałem, że sporo gwiazdek dostał od Ciebie, więc skoro Serial daje temu zestawowi tyle gwiazdek, to chyba faktycznie jest dobry
_________________ Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
Ostatnio zmieniony przez nisiia 2017-07-19, 23:04, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 47 Dołączył: 08 Lis 2013 Wpisy: 3457 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-07-19, 22:38
Czy przymierzałeś do niego jakieś koszerne koła z obecnie dostępnych by najlepiej wyglądał?
Po cichu liczę, że TLG samo zaproponuje jakąś modyfikację tego zestawu w wersji na kołach...
A recenzja świetna. Cieszę się, że powróciłeś do oddzielnych recenzji poszczególnych zestawów.
Wiek: 38 Dołączył: 28 Mar 2007 Wpisy: 5217 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-07-20, 00:12
Nie, niekoszernych nie przymierzałem. Wydaje mi się że mam tylko jedne pasujące, Dirt Crushery których używałem w swoim Land Roverze. A i one moga być za duże.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum