Forum LUGPol Strona Główna Forum LUGPol
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sbrick - sterowanie 2 funkcjami razem lub osobno
Autor Wiadomość
noniusz 
VIP
Grzegorz


Wiek: 35
Dołączył: 23 Lis 2011
Wpisy: 862
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-08-20, 19:40   Sbrick - sterowanie 2 funkcjami razem lub osobno

Trochę enigmatyczny temat wątku, poniżej moje pytanie do bardziej doświadczonych kolegów w materii Sbrick.

Mam 2 silniki (X, Y) podłączone pod 2 porty na Sbrick'u, na panelu mam 3 suwaki (A, B, C).
Chciałbym aby:
- suwak A odpowiadał za obroty silnika X
- suwak B odpowiadał za obroty silnika Y
- suwak C odpowiadał za obroty silnika X i Y jednocześnie

Do tej pory do sterownia używałem telefonu Nokia / Windows Phone 1020, ale funkcjonalność aplikacji Sbrick na WP jest mówiąc delikatnie okrojona.

Następnie spróbowałem telefonem na Androidzie, tam aplikacja wygląda już o wiele lepiej.
Tutaj udało mi się podpiąć silniki X i Y pod suwak C, natomiast nie mogę / nie umiem skojarzyć 1 silnika z 2 suwakami jednocześnie.

Pytanie: czy można skojarzyć 1 silnik z kilkoma suwakami?
_________________

 
 
 
Jimmy0071 

Wiek: 35
Dołączył: 10 Maj 2012
Wpisy: 30
Skąd: kadzidło/olsztyn
Wysłany: 2017-08-21, 04:34   

Tak szybko myśląc:
silnik X - suwak A
silnik Y -suwak B, następnie krótkimi przedłużaczami (np. tymi od SBricka) łączymy
suwak A z suwakiem C i dokładamy suwak B do suwaka C.
_________________
Ty z kolegami wolisz pić niż z moją mama ciasto piec!!!
 
 
 
noniusz 
VIP
Grzegorz


Wiek: 35
Dołączył: 23 Lis 2011
Wpisy: 862
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-08-21, 20:15   

Jimmy0071, dziękuję za odzew, ale niewiele mi to mówi niestety...

Rozumiem, że to o czym piszesz należy zrobić na etapie profile designer? Jeśli tak to jak i w którym miejscu? Znalazłem np. zakładkę circuits, ale to zdaje się służy do definiowania instrukcji warunkowych.
_________________

 
 
 
Lomeltor 


Wiek: 26
Dołączył: 01 Mar 2015
Wpisy: 221
Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 2017-08-21, 21:29   

noniusz napisał/a:

Pytanie: czy można skojarzyć 1 silnik z kilkoma suwakami?


Nie używałem Sbircka do dłuższego czasu ale raczej nie.
Działa to na zasadzie eliminacji, to co jest podpięte pod jeden suwak nie da się pod drugi.

Pewnie próbowałeś zrobić to do tralówki :P
Ja ten problem napotkałem chcąc zrobić sekwencyjną skrzynię biegów, na dwóch przyciskach - i też się nie dało ;/
_________________
STT | Typowy technicowiec
 
 
 
noniusz 
VIP
Grzegorz


Wiek: 35
Dołączył: 23 Lis 2011
Wpisy: 862
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-08-21, 21:41   

Lomeltor napisał/a:
Działa to na zasadzie eliminacji, to co jest podpięte pod jeden suwak nie da się pod drugi.
Tak właśnie się działo - kiedy mam skojarzony silnik X z suwakiem A, następnie kojarzę silnik X z suwakiem C, wtedy silnik "rozkojarza" się z suwakiem A...

Lomeltor napisał/a:
Pewnie próbowałeś zrobić to do tralówki
Pudło :)
_________________

 
 
 
Lomeltor 


Wiek: 26
Dołączył: 01 Mar 2015
Wpisy: 221
Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 2017-08-21, 22:06   

noniusz napisał/a:
Pudło :)

Ta da dammm :D

Możesz jeszcze spróbować tej apki nieoficjalnej z eurobricks (tej co Sariel też, ją opisywał w swoim materiale odnośnie Padów z PS'a), tam chyba się dało ale głowy nie dam...
_________________
STT | Typowy technicowiec
 
 
 
Iasafaer 


Wiek: 24
Dołączył: 14 Maj 2015
Wpisy: 246
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-09-06, 00:47   

Miałem ten sam dylemat próbując ogarnąć temat kierunkowskazów i awaryjnych. Niestety wydaje mi się, że przy obecnej apce to niewykonalne.
A szkoda. To spory brak, tym bardziej, że wydaje mi się, że z technicznego punktu widzenia jest to trywialne do zaprogramowania. Tym bardziej dziwi brak takiej funkcji.
 
 
 
 
omen 

Wiek: 36
Dołączył: 02 Lut 2016
Wpisy: 140
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-11, 14:44   

noniusz napisał/a:
Mam 2 silniki (X, Y) podłączone pod 2 porty na Sbrick'u, na panelu mam 3 suwaki (A, B, C).
Chciałbym aby:
- suwak A odpowiadał za obroty silnika X
- suwak B odpowiadał za obroty silnika Y
- suwak C odpowiadał za obroty silnika X i Y jednocześnie


Niestety windows phone nie nadaje się do sterowania SBrickiem. Niestety zbyt wiele rzeczy kuleje na Win Phone.

Do sterowania SBrickiem TYLKO ANDROID - to moje zdanie ale chyba wielu się ze mną zgodzi.

Niestety Oryginalna Apka SBrikcka (również ta na Androida) ma kilka uproszczeń a jest nim między innymi "zajmowanie" raz przydzielonego portu na SBricku (czyli jak raz przyporządkujemy port A do CHANNELu np "X" lub "GAZ" jak go tam nazwiemy to port A znika nam już z listy lub po kolejnym dodaniu "przeskakuje" do ostatnio zaznaczonego channelu.

Można jednak tworzyć (w Profile Designerze) dowolną ilość przycisków, suwaków (o różnych nazwach, ale odnoszących się do tego samego CHANNELu i tym samym raz sterować silnikiem podłączonym do portu A za pomocą suwaka, przysiku który sam się wyłącza i ma wartość +100%, przyciku o wartości np +50%, przysisku który po kliknięciu zostaje "wciśniety" i trzeba go odkliknąć aby wyłączyć i co tam nam jeszcze przyjdzie do głowy.

NAJWAŻNIEJSZE jest to aby RĘCZNIE ZMIENIAĆ nazwę CHANNELu bo inaczej przejmuje ona wartość (nazwę) przycisku. Nazwa przycisku/suwaka musi być niepowtarzalna, ale parametr channel może już być ten sam nawet dla wszystkich przycisków/suwaków które sobie narysujemy.

Twój "problem" dotyczy niestety owego uproszczenia ALE skoro masz możliwość sterowania telefonem z Androidem (apka na WIN fona jest uproszczona ja nie dysponuję takim telefonem wiec opieram się na tym co pamiętam, na Androidzie na 100% zadziała) jest jedna opcja (z małą niedogodnością - ale to już sam ocenisz czy takie rozwiązanie cię satysfakcjonuje)

Silnik X podpinasz do portu A na SBricku
Silnik Y podpinasz do portu B na SBricku

Tworzysz sobie w PROFILE DESIGNER pulpit w którym robisz:
1. suwak który nazywa się np "suwak X" i channel "X"
2. suwak który nazywa się np "suwak Y" i channel "Y"



3. tworzysz sobie przycisk SEKWENCJI
nazywasz go (będę pisał tak jak mam na załączonym przykładzie) "+100 X i Y" zostawiasz parametry repea i auto off na YES, przechodzisz do SEQUENCE EDITOR i tam w pole NAME i tu nie jest to nazwa jak w przycku!!! tylko jest to nazwa CHANNELU !!!!, przenosisz kropkę na samą góre ("1") dodajesz kolejny no właśnie CHANNEL :] przenosisz kropkę na sam dół

4. analogicznie tworzysz następny przycisk (ja nazwałem go -100 X i Y) tyle że parametry kropki X ustawiasz na -1, dodjesz CHANNEL Y i równiez ustawiasz na -1





Odpalasz apkę w telefonie pod CHANNEL X podpinasz port A na SBricku
Pod CHANNEL Y port B SBricka i JUŻ :]
Ap[ka sama wie jak maja działać przyciski sekwencji bo przecież sekwencja "+100 X i Y" łączy w sobie channel X i Y a więc porty A i B SBricka.

niedogodnością jest to że prędkością silników X i Y (jak używasz ich osobno) sterujesz płynnie za pomocą suwaków a jak odpalasz jednocześnie silnik X i Y za pomocą przycisku sekwencji masz sterowanie 0-1

ALE możesz zrobić (analogicznie jak powyżej) DODATKOWE przycinki i nazwać je "+33 X i Y", "+66 X i Y" i o przeciwnej polaryzacji: "-33 X i Y", "-66 X i Y"
Będzie oczywiście skokowo ale dość płynni można przejść przesuwając palcem po ekranie z +33 przez +66 na +100.

TO JEST WŁAŚNIE TA NIEDOGODNOŚĆ.


P.S. warto pobawić się przyciskiem sekwencji, pozwala on na dość dużo. Nie jest to mindstorm ale można np zrobić pętlę (powtarzalną lub nie - parametr "repeat"), sekwencję (nieważne jak skomplikowana) może iść zawsze do końca lub przerywać się jak przestanie się trzymać przycisk sekwencji - parametr "auto off" A PRZEDE WSZYSTKIM JEST TO JEDYNY RODZAJ PRZYCISKU KTÓRY POZWALA POŁĄCZYĆ ISTNIEJĄCE (przyporządkowane do innych przycisków/suwaków) CHANNELE.
Można zrobić "soft start" tak aby np po naciśnięciu przycisku ruszał silnik (jedne albo dwa albo ile kto tam ich ma) i przez np 2 sekundy się rozpędzał powoli by po 2 sekundzie mieć max obroty.
Nie jest to minndstorm więc nie ma enkodera który mówi systemowi w jakim położeniu jest silnik więc całe "sterowanie" odbywa się na jednostkach czasu.




JEST JESZCZE OPCJA Z "nieoryginalna" APKĄ DO STEROWANIA SBrickiem za pomocą PADA.
Ja jej używam na rajdach LTTC z padem od PS3 podpiętym do tel za pomocą kabla USB i przejściówki OTG (aby kabel USB miał z dwóch końców złącze micro-usb). Przez Kabel aby nie było opóźnień, można użyć pada od PS4 i mieć bezprzewodowo :)
Ja nie mam takiego pada, a jak testowałem na pożyczonym były opóźnienia - wg mnie zbyt duże aby jeździć na rajdzie.

Ta APKA nie ma już ograniczeń i możesz port A dodać chyba nawet do każdego przycisku z pada.
Niestety każdy PAD ma tylko 2 joysticki wiec na lewym (góra - dół) miałbyś np silnik z portu A, na prawym (góra - dół) silnik z portu B no i teraz musiałbyś wybrać że np lewy joystick POZIOMO to razem A i B

Innych opcji chyba nie masz.
Jak to w LEGO zawsze musi być jakiś kompromis :D
Ostatnio zmieniony przez omen 2017-09-11, 15:02, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
omen 

Wiek: 36
Dołączył: 02 Lut 2016
Wpisy: 140
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-11, 15:07   

Cytat:
Miałem ten sam dylemat próbując ogarnąć temat kierunkowskazów i awaryjnych. Niestety wydaje mi się, że przy obecnej apce to niewykonalne.
A szkoda. To spory brak, tym bardziej, że wydaje mi się, że z technicznego punktu widzenia jest to trywialne do zaprogramowania. Tym bardziej dziwi brak takiej funkcji.


Kierunkowskazy jak najbardziej są wykonalne na obecnej apce.

wszystko jak powyżej tylko w sekwencji musisz zrobić "zygzak" np poł sekundy wartość 1, pozniej poł sekundy wartość 0 - wartość -1 jeden w ledach zadziała jak 1 - niestety nie będą świecić w "drugą" stronę :D.
Oczywiście można tak "zygzakować" bez końca ale nie ma to sensu bo jest przycisk REPEAT ;]
Mozesz nawet nie trzymać przycisku tylko użyć opcji przycisk ON i będziesz miał po kliknięciu działający kierunkowskaz i aby go wyłączyć musisz jeszcze raz kliknąć przycisk - jak na motorze / skuterze.
Ba! tymi samymi ledami - podpiętymi do tych samych portów (np led prawy do portu A, ledy z lewej ztrony auta do portu B) możesz również zrobić awaryjne i wersję klubową DISCO - zależy jaką sekwencję ułożysz ;]

Tak samo można zrobić białe światła cofania. tylko wtedy musisz cofać nie suwakiem ALE właśnie przyciskiem sekwencji który łączy czannel odpowiedzialny za silnik napędowy oraz dołączyć channel LED WSTECZNE.
Cofanie bez świateł cofania możesz zostawić na suwaku jak będzie niezbędne precyzyjne manewrowanie.
Ostatnio zmieniony przez omen 2017-09-11, 15:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Iasafaer 


Wiek: 24
Dołączył: 14 Maj 2015
Wpisy: 246
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-09-11, 15:16   

omen napisał/a:
Cytat:
Miałem ten sam dylemat próbując ogarnąć temat kierunkowskazów i awaryjnych. Niestety wydaje mi się, że przy obecnej apce to niewykonalne.
A szkoda. To spory brak, tym bardziej, że wydaje mi się, że z technicznego punktu widzenia jest to trywialne do zaprogramowania. Tym bardziej dziwi brak takiej funkcji.


Kierunkowskazy jak najbardziej są wykonalne na obecnej apce.

wszystko jak powyżej tylko w sekwencji musisz zrobić "zygzak" np poł sekundy wartość 1, pozniej poł sekundy wartość 0 - wartość -1 jeden w ledach zadziała jak 1 - niestety nie będą świecić w "drugą" stronę :D.
Oczywiście można tak "zygzakować" bez końca ale nie ma to sensu bo jest przycisk REPEAT ;]
Mozesz nawet nie trzymać przycisku tylko użyć opcji przycisk ON i będziesz miał po kliknięciu działający kierunkowskaz i aby go wyłączyć musisz jeszcze raz kliknąć przycisk - jak na motorze / skuterze.
Ba! tymi samymi ledami - podpiętymi do tych samych portów (np led prawy do portu A, ledy z lewej ztrony auta do portu B) możesz również zrobić awaryjne i wersję klubową DISCO - zależy jaką sekwencję ułożysz ;]

Tak samo można zrobić białe światła cofania. tylko wtedy musisz cofać nie suwakiem ALE właśnie przyciskiem sekwencji który łączy czannel odpowiedzialny za silnik napędowy oraz dołączyć channel LED WSTECZNE.
Cofanie bez świateł cofania możesz zostawić na suwaku jak będzie niezbędne precyzyjne manewrowanie.


Ano, tylko szkoda, że jest z tym tyle zabawy. Szkoda, że pewne oczywiste zdawałoby się oczywistości nie są dostępne intuicyjnie.
 
 
 
 
omen 

Wiek: 36
Dołączył: 02 Lut 2016
Wpisy: 140
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-11, 15:28   

Niestety uważam że jest to intuicyjne.
Również wiem że wszystko ponad on/off wymaga pewnej- większej skomplikowaności.
Nanważniejsze w uzywaniu SBricka to pamietać: ustaw channel to wlasnie channel odpowiada za port do którego podlaczmy PF.
Jak dla mnie jesli mamy tylko 1 sbricka channel mozna ustawiac od razu z zalozenia a,b,c,d
Ja wolę opisowo i uzywam takich nazw jak: gaz, skret, biegi aby po wlaczeniu apki szybko soe orientowac. Sprawdzam co mam podpiete pod port A na sbricku (czasem dlugosc kabla wymaga aby bylo mniej logicznie niz sie wydawalo na poczatku) widze ze to naped wiec klikam A = gaz, potem skręt - widzę ze np serwo mam na C to klikam aby bylo ze skręt = C

Wyklikanie sekwencji migaczy czy tego co pisał noniusz zajęlo o wiele wiele mniej czasu niz opisanie togo - mam nadzieje ze w sposób w miarę zrozumiały.
Ale przyznam racje - trzeba sie do tego sbricka przyzwyczaic i byc skrupulatnym. Jak zrobi sie balagan w channelach albo zapomni recznie ustawic to masakra.
Ostatnio zmieniony przez omen 2017-09-11, 15:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Iasafaer 


Wiek: 24
Dołączył: 14 Maj 2015
Wpisy: 246
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-09-11, 15:38   

omen napisał/a:
Niestety uważam że jest to intuicyjne.
Również wiem że wszystko ponad on/off wymaga pewnej- większej skomplikowaności.
Nanważniejsze w uzywaniu SBricka to pamietać: ustaw channel to wlasnie channel odpowiada za port do którego podlaczmy PF.
Jak dla mnie jesli mamy tylko 1 sbricka channel mozna ustawiac od razu z zalozenia a,b,c,d
Ja wolę opisowo i uzywam takich nazw jak: gaz, skret, biegi aby po wlaczeniu apki szybko soe orientowac. Sprawdzam co mam podpiete pod port A na sbricku (czasem dlugosc kabla wymaga aby bylo mniej logicznie niz sie wydawalo na poczatku) widze ze to naped wiec klikam A = gaz, potem skręt - widzę ze np serwo mam na C to klikam aby bylo ze skręt = C

Wyklikanie sekwencji migaczy czy tego co pisał noniusz zajęlo o wiele wiele mniej czasu niz opisanie togo - mam nadzieje ze w sposób w miarę zrozumiały.
Ale przyznam racje - trzeba sie do tego sbricka przyzwyczaic i byc skrupulatnym. Jak zrobi sie balagan w channelach albo zapomni recznie ustawic to masakra.


Nie, to nie jest intuicyjne. Intuicyjne byłoby, gdyby było dostępne z poziomu apki.
Sam fakt, że raz przypisany kanał znika z listy jest właśnie sporym minusem oprogramowania.
Ciężko mi określić na ile to skomplikowane zaprogramować taką aplikację, ale gdybym to ja był jej autorem to wydałoby mi się nader oczywiste, że kanał powinno dać się przypisać do wielu przycisków. Zwiększa to znacznie funkcjonalność, a co za tym idzie tak ważna w naszym przypadku bawialność. Pojedynczy SBrick zyskuje wtedy ogrom funkcji dostępnych już z poziomu aplikacji bez konieczności zabawy w zewnętrznym Designerze.

Już pominę, że takie smaczki jak kierunkowskazy, światła wsteczne, czy podobne powinny być dostępne jako gotowe funkcje, wcześniej przygotowane sekwencje przez twórców. No, bo to są takie oczywistości.
Gdyby ktoś chciał zastąpić SBrickiem NXT i zbudować fabrykę pączków no to spoko, niech się bawi z ustawianiem właściwych sekwencji, ale kierunkowskazy... wiadomo, że 95% konstrukcji LEGO to jakieś pojazdy... wydaje się zatem nader oczywistym, że coś takiego jak oświetlenie powinno być jako gotowiec do wstawienia, żeby nawet średnio rozgarnięty dzieciak mógł to zrobić nie wołając ojca do pomocy...
Ostatnio zmieniony przez Iasafaer 2017-09-11, 15:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
omen 

Wiek: 36
Dołączył: 02 Lut 2016
Wpisy: 140
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-11, 16:50   

Iasafaer, zaszło małe nieporozumienie.
Ja pisałem o intuicyjności "programowania" sekwencji, Ty, mam wrażenie, o całym systemie sterowania SBrickiem (profile designer + apka)

Samo "programowanie" sekwencji wydaje mi się bardzo przejrzyste i w sumie nawet nie wiem czy dałoby to sie zrobić lepiej i prościej - poza ewidentnym babolem w postaci name = channel !!! AAgrrrrr, niech będą konsekwentni skoro w przycisku/suwaku name i channel to zupełnie inne rzeczy i za co innego odpowiedzialne!) Jest też dość rozbudowane i pozwala naprawdę na wiele: pętle, auto off, przyspieszanie, zwalnianie, łączenie wielu channeli itd. Bez enkodera (tak jak ma NXT) więcej już nie da się zrobić.

Skoro VENGIT zdecydował się na rozdzielenie tworzenia panelu w przeglądarce w Profile Designerze oraz stworzenie apki aby tylko podłączyć odpowiednie channele do portów to umiejscowienie "programowania" sekwencji właśnie w Profil Designerze jest jak najbardziej słuszne. Przeklikanie tego na telefonie byłoby drogą przez mękę.

Dostrzegam tu jednak bardzo dużą rozbieżność w rozumowaniu ich programistów.
Profile Designer jest Dość skomplikowany (choć wg mnie mogłoby być znacznie więcej funkcji i gotowych rozwiązań - do edycji - tak jak piszesz np migacze).
NATOMIAST sama apka jest mega prosta - żeby nie powiedzieć prostacka.
Dla mnie wygląda jak napisana przez studenta 1 roku informatyki przez max 1h.
Sam nie jestem programistą ale wielu moich bliskich znajomych jest i wiem na 100% ze dałoby się ją zrobić znacznie lepiej.
Skoro apka ma służyć tylko do połączenia channelu z portem (bo dopiero apka po połączeniu się za pomocą BT wie jakie porty są dostępne) to niech chociaż NIE PRZESZKADZA i nie niszczy tak misternie stworzonego panelu.

Znikanie raz podpiętego portu to JAKIŚ ABSURD. To nawet nie jest jakiekolwiek zabezpieczenie przed czymkolwiek. Nic nie mogłoby się popsuć - po prostu działałyby silniki z kilku portów - jak widać użytkownik tak chciał - a powinni nam wierzyć - bardoz byśmy chcieli aby tak było.
Tak jak piszesz jedynie ogranicza możliwości
Apka nieautoryzowana nie ma takiego "zabezpieczenia" i smiga aż miło - choć ma swoje humory i niedociągnięcia).

Wg mnie VENGIT i cała ekipa SBricka spoczęła na laurach po pierwszych pozytywnych komentarzach i przyjęciu SBricka.
SBrick PLUS ma nadal nierozwiązane problemy a oni od roku nic z tym nie zrobili.
Apka się nie rozwija, jedynie do Profile Designera dodali właśnie funkcję SEKWENCJI.
Niestety mam odczucie że obecnie mają użytkowników w d...
A jeśli jednak się mylę i próbują coś z tym wszystkim zrobić, to cóż - baaardzo nieudolnie i niech lepiej zmienią informatyków i testerów.
Ja nie wypuściłbym profile designera z błędem name=channel skoro tak nie jest, nie mówiąc już o znikających portach po jednokrotnym ich przyporządkowaniu.

Jedynie co mi przychodzi do głowy to to że nie mieli pomysłu na rozwój i wstawili takie babole aby mogli zrobić cudowną - nową wersję apki - pomysł również z tych dziwnych ale kto wie.....
 
 
 
Iasafaer 


Wiek: 24
Dołączył: 14 Maj 2015
Wpisy: 246
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-09-11, 17:10   

omen napisał/a:
Iasafaer, zaszło małe nieporozumienie.
Ja pisałem o intuicyjności "programowania" sekwencji, Ty, mam wrażenie, o całym systemie sterowania SBrickiem (profile designer + apka)

Samo "programowanie" sekwencji wydaje mi się bardzo przejrzyste i w sumie nawet nie wiem czy dałoby to sie zrobić lepiej i prościej - poza ewidentnym babolem w postaci name = channel !!! AAgrrrrr, niech będą konsekwentni skoro w przycisku/suwaku name i channel to zupełnie inne rzeczy i za co innego odpowiedzialne!) Jest też dość rozbudowane i pozwala naprawdę na wiele: pętle, auto off, przyspieszanie, zwalnianie, łączenie wielu channeli itd. Bez enkodera (tak jak ma NXT) więcej już nie da się zrobić.

Skoro VENGIT zdecydował się na rozdzielenie tworzenia panelu w przeglądarce w Profile Designerze oraz stworzenie apki aby tylko podłączyć odpowiednie channele do portów to umiejscowienie "programowania" sekwencji właśnie w Profil Designerze jest jak najbardziej słuszne. Przeklikanie tego na telefonie byłoby drogą przez mękę.

Dostrzegam tu jednak bardzo dużą rozbieżność w rozumowaniu ich programistów.
Profile Designer jest Dość skomplikowany (choć wg mnie mogłoby być znacznie więcej funkcji i gotowych rozwiązań - do edycji - tak jak piszesz np migacze).
NATOMIAST sama apka jest mega prosta - żeby nie powiedzieć prostacka.
Dla mnie wygląda jak napisana przez studenta 1 roku informatyki przez max 1h.
Sam nie jestem programistą ale wielu moich bliskich znajomych jest i wiem na 100% ze dałoby się ją zrobić znacznie lepiej.
Skoro apka ma służyć tylko do połączenia channelu z portem (bo dopiero apka po połączeniu się za pomocą BT wie jakie porty są dostępne) to niech chociaż NIE PRZESZKADZA i nie niszczy tak misternie stworzonego panelu.

Znikanie raz podpiętego portu to JAKIŚ ABSURD. To nawet nie jest jakiekolwiek zabezpieczenie przed czymkolwiek. Nic nie mogłoby się popsuć - po prostu działałyby silniki z kilku portów - jak widać użytkownik tak chciał - a powinni nam wierzyć - bardoz byśmy chcieli aby tak było.
Tak jak piszesz jedynie ogranicza możliwości
Apka nieautoryzowana nie ma takiego "zabezpieczenia" i smiga aż miło - choć ma swoje humory i niedociągnięcia).

Wg mnie VENGIT i cała ekipa SBricka spoczęła na laurach po pierwszych pozytywnych komentarzach i przyjęciu SBricka.
SBrick PLUS ma nadal nierozwiązane problemy a oni od roku nic z tym nie zrobili.
Apka się nie rozwija, jedynie do Profile Designera dodali właśnie funkcję SEKWENCJI.
Niestety mam odczucie że obecnie mają użytkowników w d...
A jeśli jednak się mylę i próbują coś z tym wszystkim zrobić, to cóż - baaardzo nieudolnie i niech lepiej zmienią informatyków i testerów.
Ja nie wypuściłbym profile designera z błędem name=channel skoro tak nie jest, nie mówiąc już o znikających portach po jednokrotnym ich przyporządkowaniu.

Jedynie co mi przychodzi do głowy to to że nie mieli pomysłu na rozwój i wstawili takie babole aby mogli zrobić cudowną - nową wersję apki - pomysł również z tych dziwnych ale kto wie.....


No i z tym bym się zgodził w 100%. To by było na tyle.
 
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,101 sekundy. Zapytań do SQL: 13