Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Stacja kolejowa z nastawnią i przejazdem
Autor Wiadomość
Mestari 
VIP


Wiek: 39
Dołączył: 25 Wrz 2013
Wpisy: 1100
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-03, 00:55   [MOC] Stacja kolejowa z nastawnią i przejazdem

Zebrałem się wreszcie ;)

Zanim zacznę dwa podziekowania:
Dla BHs'a za naklejki na stację i nastawnię :)
Dla Biedrusa za film :)

Na wystawie w Pszczynie zaprezentowałem ostateczną wersję swojej stacji kolejowej z nastawnią i przejazdem kolejowym. W Chojnicach była troszkę inna wersja z niedokończonym dachem i innym układem okien. Stacja nie posiada wnętrza (choć pierwotnie było planowane, stąd podwójne ściany i inny kolor wewnątrz) z wyjątkiem nastawni.



Stacja powstała na bazie (ale ze sporymi modyfikacjami) stacji kolejowej w Siedlisku Czarnkowskim. Mieszkańcy rozpoznali bryłę na pierwszy rzut oka, więc test zdany ;)
Miała być z dużym peronem, na którym długie pociągi szerokie na 8 kropek będą wyglądały jak u siebie. Mam nadzieję, ze udało się to osiągnąć :)







Jak większość z Was wie wrzucam po kolei w swoje kamieniczki i budynki różne systemy z technic. Po PF, starym oświetleniu 9V i nowym PF oraz pneumatyce, przyszedł czas na zdalne sterowanie SBrickiem i Flex :) Te rurki zawsze mi się podobały i czekałem tylko na okazję, żeby ich użyć. Kontrolowanie szlabanów wydaje się być idealnym zastosowaniem, tym bardziej że ruszające się linki przypominają prawdziwe "okablowanie" na stacjach. Zazwyczaj jest ono prowadzone do rozjazdów, ale... nie czepiajmy się za bardzo :P

Aplikacja w telefonie steruje SBrickiem, ten silnikiem M podpiętym pod mały siłownik śrubowy, który z kolei ciągnie lub popycha cięgna flexa, które to z kolei poruszają zaporami. Czyli proste jak budowa cepa. Tu zdjęcie z wczesnej fazy budowy gdzie wszystko widać (tylko jeszcze SBricka nie podłączałem):



No i właśnie nad tym, żeby było tak prosto myślałem dwa miesiące... Ale na wystawach było prawie bezobsługowe, wytrzymało napór dzieciaków, nie psuło się. Tylko na samym początku wymagało dość precyzyjnej kalibracji. Do tego spełniło kolejne wymaganie prostego rozkładania na cztery moduły dla łatwiejszego transportu.

Zapewne zauważyliście dość nietypowy układ torów przed stacją. Wymuszony on został przez stację towarową REXa, która miała stać naprzeciwko podczas wystaw w Chojnicach rok temu i teraz w Pszczynie. Niestety stacja jeszcze się nie zmaterializowała, a moja zaraz pójdzie na żyletki, więc nie zobaczymy już tego planowanego zestawienia. Układ torów i umiejscowienie w miasteczku dobrze widać na zdjęciach poniżej:







A na zakończenie jeszcze wnętrze nastawni i przejazd kolejowy z filmem:







Cała galeria jest dostępna tu: LINK
Ostatnio zmieniony przez Mestari 2018-07-03, 00:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Jellyeater 
VIP

Wiek: 33
Dołączył: 16 Mar 2014
Wpisy: 1800
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2018-07-03, 04:30   

Szlabany działają super.

A stacji na pewno brakuje jakichś lamp. W Pszczynie na budynku są ładne kinkiety. W ogóle nie mamy latarni w miasteczku...
_________________
Ile by nie było to i tak jest za mało.
Szacunek do klocków, nienawiść do COBI, tak zostałem wychowany.
foto
 
 
 
Tranzystor 

Wiek: 24
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 450
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2018-07-03, 05:51   

Szlabany powinny być sterowane kostką EV3 i zamykać się automatycznie przed przejazdem pociągu.
_________________
YouTube | Flickr | Sklep Bricklink
 
 
 
Mestari 
VIP


Wiek: 39
Dołączył: 25 Wrz 2013
Wpisy: 1100
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-03, 07:32   

Tranzystor napisał/a:
Szlabany powinny być sterowane kostką EV3 i zamykać się automatycznie przed przejazdem pociągu.


I czym by się wtedy dzieciaki bawiły? ;) Tu chodzi o to, żeby można było czymś samemu sterować, a nie żeby samo się robiło.
 
 
 
Biedrus 
VIP
The Old Hunter


Wiek: 38
Dołączył: 31 Maj 2015
Wpisy: 1132
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2018-07-03, 08:23   

Stacja bardzo ładna. Szlabany działają wyśmienicie, tylko trzeba pilnować aby małe łapki ich nie zepsuły. Szczególnie w Wolsztynie dzieci się bardzo nim interesowały :)
_________________
Moja kolekcja
 
 
 
meler 

Wiek: 45
Dołączył: 26 Sie 2015
Wpisy: 290
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-03, 10:27   

Fajna stacja, pewnie gdzieś z ciepłego południa, bo bez zadaszenia peronów ;))) Szlabany znakomite, kiedy się spotkamy podpytam jak je synchronizujesz.
 
 
 
SERVATOR 
VIP


Wiek: 45
Dołączył: 08 Lis 2013
Wpisy: 3088
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-03, 16:00   

Bardzo podoba mi się, że budynki stacji są schludne, dość surowe i w stonowanych, ciemnych kolorach. Bardzo dodaje im to realizmu. Plus za naklejki.
Z ciekawości. Dlaczego chcesz rozbierać stację?
_________________
Mój "blożek"
Liga Gorących Szesnastek
 
 
 
Mestari 
VIP


Wiek: 39
Dołączył: 25 Wrz 2013
Wpisy: 1100
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-03, 16:52   

SERVATOR napisał/a:
Bardzo podoba mi się, że budynki stacji są schludne, dość surowe i w stonowanych, ciemnych kolorach. Bardzo dodaje im to realizmu. Plus za naklejki.
Z ciekawości. Dlaczego chcesz rozbierać stację?


To już dwa lata ;)
Znudziła mi się, chcę albo zrobić nową, albo dać komuś innemu się wyżyć. Stacja jest bardzo widocznym elementem miasta, więc jak zostanie trzeci rok z rzędu to umrzemy z nudów...
 
 
 
wielkamucha 

Wiek: 40
Dołączył: 11 Sty 2015
Wpisy: 108
Skąd: Piękne Księstwo Warszawskie
Wysłany: 2018-07-04, 00:40   

Mestari napisał/a:
SERVATOR napisał/a:
Bardzo podoba mi się, że budynki stacji są schludne, dość surowe i w stonowanych, ciemnych kolorach. Bardzo dodaje im to realizmu. Plus za naklejki.
Z ciekawości. Dlaczego chcesz rozbierać stację?


To już dwa lata ;)
Znudziła mi się, chcę albo zrobić nową, albo dać komuś innemu się wyżyć. Stacja jest bardzo widocznym elementem miasta, więc jak zostanie trzeci rok z rzędu to umrzemy z nudów...
Może się w końcu zmuszę do zrobienia jakiegoś peronu dla mojego wozidła… :D Bo w standardowe niestety się nie zmieszczę... :(

Stacyjka fajna, podobają mi się te okna i wygląd muru. Szkoda tylko, że ten peron taki kafelkowy, gdzie ten duch starego Legolandu, gdzie stud na studzie studa poganiał?... A tak, to wszystko takie "kafelkowe", gładkie i świecące się jak nie przymierzając... klocki XD

Jeśli dobrze widzę, to sterowanie oboma szlabanami z jednego mechanizmu/silnika? Prowadziłeś jakieś dodatkowe cięgło pod torami? Czy te cięgła były tak "luzem", na widoku?

bzzz-bzzz
 
 
 
eric trax 
VIP
LEGO Farmer :D


Wiek: 29
Dołączył: 28 Lut 2011
Wpisy: 1112
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-07-04, 21:14   

Na każdej wystawie poświęciłem dłuższą chwilę żeby się przyjrzeć stacji. Nie żebym był kamienniczkowym koneserem ale jest super. Najczęściej zawieszałem się na budce dróżnika. Tutaj kolor zrobił swoje bo mimo prostej konstrukcji wygląda obłędnie. Za pierwszym razem byłem zaskoczony działającymi szlabanami. Chwali się, że zbudowałeś taki mechanizm a nie wykręcałeś się że to na makietę i takie elementy są zbędne.
_________________
Na warsztacie:
- Amazone Pantera 4502 - 65%
- JCB Fastrac 4220 + Claas Quadrant 220 RC - 10%
- Grimme Varitron 470 Terra Trac - 5%
 
 
 
 
Mestari 
VIP


Wiek: 39
Dołączył: 25 Wrz 2013
Wpisy: 1100
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-04, 21:33   

wielkamucha napisał/a:
Może się w końcu zmuszę do zrobienia jakiegoś peronu dla mojego wozidła… :D Bo w standardowe niestety się nie zmieszczę... :(


DawKub1922 też coś o tym wspominał. Może warto pogadać na poważniej co z tym zrobić. Będzie niedługo wątek o edycji 2019, tam pogadamy :)

wielkamucha napisał/a:
Jeśli dobrze widzę, to sterowanie oboma szlabanami z jednego mechanizmu/silnika? Prowadziłeś jakieś dodatkowe cięgło pod torami? Czy te cięgła były tak "luzem", na widoku?


Tory są na wysokości 1 plate'a tak, żeby pod nimi zmieścił się flex w "otulinie" z rurki, którą tu nazywa się flexem ;) I owszem, jest to na jednym mechanizmie, a cięgno jest podzielone na 4 części. Usztywniam każdą jego część, żeby to na boki nie latało i nie zwiększało luzów. A wszystko to na widoku z dwóch powodów. Po pierwsze myślałem, że mogą być kłopoty i wtedy łatwiej naprawiać, a po drugie, ale równorzędne ;) ładniej to wygląda bo przypomina rzeczywiste rozwiązania. Lubię patrzeć na te cięgna w ruchu :P

eric trax napisał/a:
Na każdej wystawie poświęciłem dłuższą chwilę żeby się przyjrzeć stacji. Nie żebym był kamienniczkowym koneserem ale jest super. Najczęściej zawieszałem się na budce dróżnika. Tutaj kolor zrobił swoje bo mimo prostej konstrukcji wygląda obłędnie. Za pierwszym razem byłem zaskoczony działającymi szlabanami. Chwali się, że zbudowałeś taki mechanizm a nie wykręcałeś się że to na makietę i takie elementy są zbędne.


Dzięki :) Dużo dla mnie znaczy wypowiedź technicowca/model team :)
Ostatnio zmieniony przez Mestari 2018-07-04, 21:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Mestari 
VIP


Wiek: 39
Dołączył: 25 Wrz 2013
Wpisy: 1100
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-04, 23:28   

Szarik na swoich zdjęciach ma dobrze pokazane jak te cięgna wyglądają z drugiej strony:

 
 
 
liwnik 
VIP


Wiek: 29
Dołączył: 17 Sie 2005
Wpisy: 332
Skąd: Warszawa Jelonki
Wysłany: 2018-07-04, 23:46   

Stacja wyszła bardzo fajnie.
Nie przepadam za budynkami w całości zbudowanymi z cegiełek, ale dzięki różnym dodatkom (np. obramowania wokół okien) tutaj świetnie się sprawdzają.
_________________
Pozdrawiam, Liwnik
-------
Varso Tower - 23.08.2018 -> https://plus.google.com/117350117981667379291
 
 
 
Budowniczy 

Wiek: 35
Dołączył: 18 Kwi 2017
Wpisy: 20
Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-07-05, 17:46   

Bardzo ladna makieta :)
Co prawda nie mam zdjęć, ale próbowałem zrobić jakiś czas temu podnoszone jednocześnie szlabany za pomocą przekładni i długich osi.

z nastawni po redukcji obrotów wychodziła długa oś w kierunku pierwszego szlabanu, tam była przekładnia z 3x
Kod:
6589
i dalej poprowadzona długa oś do następnego szlabanu gdzie znów umieściłem 2x
Kod:
6589
W tym układzie myślę że wyeliminowałoby to konieczność montażu tak skomplikowanego mechanizmu.
 
 
 
Mestari 
VIP


Wiek: 39
Dołączył: 25 Wrz 2013
Wpisy: 1100
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-05, 18:49   

Ale on nie jest skomplikowany ;)
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,092 sekundy. Zapytań do SQL: 11