Praca na CCC w kategorii From Field to Goblet. W średniowieczu ważnymi ośrodkami produkcji piwa była klasztory, które warzyły piwo na własne potrzeby, a z czasem także dla pielgrzymów oraz na handel. Zgodnie z założeniami konkursu (mam nadzieję) MOC przedstawia scenkę produkcji - leżakowania uwarzonego już piwa i nowicjuszy, którzy zabrali się do konsumpcji. Niestety dla nich w podziemiach pojawił się też opat.
Podziękowania dla jetoby'a za pomoc przy edycji zdjęć. Przy okazji pochwalę się, że zdjęcia robiłem z zestawem lamp z parasolkami i polecam. O wiele łatwiej zrobić zadowalające zdjęcia, szczególnie o tej porze roku.
R19Cabrio [Usunięty]
Wysłany: 2019-01-04, 10:44
Świetne beczki i ogromne łuki. Może się pokusisz by przerobić i rozbudować tego MOCa w scenę z Hobbita, ucieczka w beczkach?
Scenka bardzo fajna, łuki podbijają odbiór estetyczny pracy, ale wyglądają jakby miały rozsypać się od lampy błyskowej aparatu :)
Czy są zamocowane tylko na górze do muru czy jeszcze gdzieś po drodze?
Scenka bardzo fajna, łuki podbijają odbiór estetyczny pracy, ale wyglądają jakby miały rozsypać się od lampy błyskowej aparatu :)
Czy są zamocowane tylko na górze do muru czy jeszcze gdzieś po drodze?
I dokładnie tak stabilnie się trzymają ;) Łuki zrobiłem właściwie na początku i przy pierwszym podejściu wydawało mi się, że w miarę dobrze się trzymały. Potem przy budowaniu jak gdzieś trąciłem i przy przestawianiu rozlatywały się za każdym razem. Wymieniłem klocki, z których były zbudowane bo uznałem, że może tamte są bardziej wyrobione, ale nie wiem czy pomogło, czy tak sobie tylko wmówiłem i byłem ostrożniejszy. W każdym razie nie miałem do tego cierpliwości i poszło już na żyletki.
Jakoś od początku miałem pomysł, żeby to była mieszanka szarego i tan. No właśnie to nie jest taki loch wykuty w skale tylko wymurowana piwnica i stąd cegły w tan. Podłoga natomiast jest kamienna.
W tych łuczkach na łączeniu (na środku) brakuje mi jednak jakiegoś ornamentu. Nawet groszek by wystarczył, coś co przełamałoby jednolitość tej płaszczyzny. Wstawić travisa, do niego technic bricka w ścianie aby stud się zmieścił.
Poza tym super!
Zachęciłeś mnie, kończę robotę i idę na browca :P.
_________________ Żaden klocek LEGO nie ucierpiał przy tworzeniu tego MOCa.
Ostatnio zmieniony przez BHs 2019-02-12, 18:03, w całości zmieniany 1 raz
Luki są chyba najlepszym elementem. Dodają bardzo dużo realizmu. Beczki też mi się podobają i choć wiem, że cieżko to zbudować inaczej to study na bokach jednak trochę rażą. Chwalić trzeba bo piwnica wyszła nieźle :D
_________________ Na warsztacie:
- Krone Big X 770 - 100%
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum