Pomysł na makietę zrodził się latem 2018, kiedy to wymyśliłem by zbudować MOCa, który będzie niejako pomostem pomiędzy filmami Łotr 1 i Nowa Nadzieja.
Przez prawie rok powoli zbierałem klocki i figurki potrzebne do projektu. W międzyczasie głowiłem się jakich klocków użyć, by osiągnąć odpowiedne kształty korytarzy.
Chciałem zbudować to tak by oglądając całość miało się wrażenie ciągłości historii. "Czytając" od lewej widzimy Vadera masakrującego Rebeliantów uciekających w popłochu z pokładu "Bezkresu". Następnie następuje przejście do Epizodu IV i patrzymy na szturmowców wdzierających się na pokład koreliańskiej korwety Tantive IV. Na koniec przez otwarte drzwi widzimy Księżniczkę Leię Organę, wgrywającą dyskietkę z planami Gwiazdy Śmierci do pamięci R2-D2.
Mam nadzieję, że udało się osiągnąć zamierzony efekt :)
Po zbudowaniu wszystkiego gdy wydawało się, że jest już z górki, nadszedł czas na zrobienie zdjęć, co wcale nie jest takie łatwe jak się wydaje. Po kilku dniach walki z oświetleniem i modyfikacjach scenerii udało się zrobić takie zdjęcie:
Zrobiłbym chyba osobnego MOCa ze sceny z Leią i R2-D2. Moim zdaniem udało się tam cyknąć wyśmienite zdjęcie, natomiast reszta ujęć prezentuje się na poziomie "bardzo przyzwoite OK", co robi spory dysonans i tak naprawdę przy całości ten najlepszy detal ginie. Bardziej czytelny efekt "ciągłości historii" osiągnąłbyś też chyba jednym prostopadłym ujęciem na całość i być może zwężając to przejście-drzwi-ścianę, bo zajmuje sporo miejsca i detale na niej rozpraszają uwagę w centrum pracy.
_________________ Nobody expects The Spanish Inquisition!
Ostatnio zmieniony przez Dart Grellenort 2019-08-12, 10:55, w całości zmieniany 1 raz
pablo_piccasos
Wysłany: 2019-08-18, 11:46
DonBolano napisał/a:
Świetne! Robi wrażenie.
Dzięki.
Dart Grellenort napisał/a:
Zrobiłbym chyba osobnego MOCa ze sceny z Leią i R2-D2. Moim zdaniem udało się tam cyknąć wyśmienite zdjęcie, natomiast reszta ujęć prezentuje się na poziomie "bardzo przyzwoite OK", co robi spory dysonans i tak naprawdę przy całości ten najlepszy detal ginie. Bardziej czytelny efekt "ciągłości historii" osiągnąłbyś też chyba jednym prostopadłym ujęciem na całość i być może zwężając to przejście-drzwi-ścianę, bo zajmuje sporo miejsca i detale na niej rozpraszają uwagę w centrum pracy.
Dzięki za opinię. Już myślałem nad tym by bardziej wyeksponować tę scenkę z Leią. Szczególnie po wystawie w Pszczynie, gdy zobaczyłem, że jednak nie jest to takie oczywiste, że trzeba zajrzeć przez drzwi by ją zobaczyć :D Mam już pomysł jak to przebudować na kolejną wystawę.
Co do śluzy to w sumie taki był zamysł, żeby przedzielała oba korytarze.
Co do śluzy to w sumie taki był zamysł, żeby przedzielała oba korytarze.
To zrozumiałe, ale na oko wychodzi mi, że lewa scenka ma 14 studów długości, prawa 26, a pomiędzy nimi jest 10 studów ścianki działowej. Wychodzi na to, że w mniej więcej centralnej części 20% pracy skupia uwagę na kablach schowanych pod tynkiem.
_________________ Nobody expects The Spanish Inquisition!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum