Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Liebherr L580 / CLAAS Torion
Autor Wiadomość
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5125
Skąd: Lubin
Wysłany: 2019-07-18, 23:56   

Puszczamy sobie w tle to i oglądamy:



Z racji tego, że Torion to tak naprawdę Liebherr L580 pomalowany na limonkowo, nastąpiła zmiana koncepcji w związku z tym antykiem widocznym w tle (tak, wiem że klocki są źle, silniki to wydmuszki itd):



Tym razem będzie poprawnie zeskalowany w 1:17 i na konkretnych kołach:




Tak więc 580 mk2 będzie w pełni mechaniczna jak mk1, póki co podwozie to szkic, zobaczymy co wyjdzie jak to zbuduję z prawdziwych klocków.
_________________
m1longer.com
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5125
Skąd: Lubin
Wysłany: 2019-09-17, 23:37   

No to przesiadka na nowy system:






Oficjalna aplikacja Control+ pozwala tylko na jeżdżenie 42099, więc poszukałem alternatywy i będe obsługiwał to wszystko aplikacją Buwizza :)
_________________
m1longer.com
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 27
Dołączył: 30 Mar 2005
Wpisy: 106
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2019-09-17, 23:45   

Ciekaw jestem efektów/prób upchnięcia tego wszystkiego - ciekawe wyzwanie :) Na plus, że do obsługi ładowarki wystarczą 4 silniki, a więc jeden hub ;)
_________________
Pozdrawiam, Bricksley :)
 
 
 
dmac 
Adminus Emeritus


Wiek: 47
Dołączył: 17 Cze 2004
Wpisy: 1957
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-09-18, 00:27   

Dobrzy ludzie, wytłumaczcie staremu zgredowi niezorientowanemu: aplikacja od Buwizza działa z nowymi hubami LEGO?! Tak sobie z marszu, czy wymaga jakichś skomplikowanych manewrów software'owych? A jeśli 2 x tak, to czy aplikacja Buwizza jest ogólnodostępna, czy kupuje się ją wraz ze sprzętem?
_________________
Pozdrawiam,
dmac
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5125
Skąd: Lubin
Wysłany: 2019-09-18, 01:42   

dmac napisał/a:
aplikacja od Buwizza działa z nowymi hubami LEGO?!

Tak.
dmac napisał/a:
Tak sobie z marszu

Tak.
dmac napisał/a:
czy wymaga jakichś skomplikowanych manewrów software'owych?

Nie. Naciskasz przycisk na hubie i się łączy. Ba, łączy się dużo szybciej i sprawniej niż oficjalna apka LEGO...
dmac napisał/a:
czy aplikacja Buwizza jest ogólnodostępna, czy kupuje się ją wraz ze sprzętem?

Ogólnodostępna, dla Androida w sklepie Play.
_________________
m1longer.com
 
 
 
eric trax 
VIP
LEGO Farmer :D


Wiek: 30
Dołączył: 28 Lut 2011
Wpisy: 1305
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-09-18, 08:22   

Ja używam Brickcontroler2 ale ma problem z ustawieniem Lki jako serva. Rozjeżdżają się te ustawienia po prostu. Muszę spróbować buwizza.

Fajnie, że masz możliwość wcisnąć tą kostkę do modelu. Chętnie zobaczę jak to wszystko działa w tej ładowarce. Żałuję że przy tej wielkości kostka nie ma np 6/8 portów. Jej wielkość na to pozwala wtedy użycie takiego kloca było by bardziej usprawiedliwione.

Jaki w końcu będzie kolor tej ładowarki? Limonkowy czy żółty? :D
_________________
Na warsztacie:
- Claas Scorpion 756 - już na forum!
- Krone Big X 770 - 5%
 
 
 
 
dmac 
Adminus Emeritus


Wiek: 47
Dołączył: 17 Cze 2004
Wpisy: 1957
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-09-18, 08:52   

M_longer napisał/a:

Ogólnodostępna, dla Androida w sklepie Play.


Wielkie dzięki za te objawienia.
Dla mnie oznaczają tyle, że kupowanie zestawów C+ (na dużej przecenie ;) ) nabiera sensu. Zamiast mieć za grube pieniądze goły hub Buwizz z dobrą aplikacją albo hub C+ z silnikami, kupą części i beznadziejną aplikacją, mogę mieć to drugie (plus przyjemność ze składania zestawu ;)) z dobrą aplikacją. To się opłaca, nie?

Powodzenia z ładowarką! Fajnie byłoby zobaczyć, jak działają dwie obok siebie - jedna na PF-ach, a druga na C+ - ale domyślam się, że stara została już (albo zostanie) dawcą części dla nowej ;) .

Eric - faktem jest, że spory ten hub, ale gdyby porównać go wielkością z dwoma odbiornikami PF i battery boksem (zwłaszcza dużym), to w sumie nie jest to jakaś gigantyczna różnica. Choć prawdą jest, że skoro można to zrobić lepiej (patrz: Buwizz), to dlaczego nie.
_________________
Pozdrawiam,
dmac
 
 
 
eric trax 
VIP
LEGO Farmer :D


Wiek: 30
Dołączył: 28 Lut 2011
Wpisy: 1305
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-09-18, 09:30   

dmac napisał/a:

Eric - faktem jest, że spory ten hub, ale gdyby porównać go wielkością z dwoma odbiornikami PF i battery boksem (zwłaszcza dużym), to w sumie nie jest to jakaś gigantyczna różnica. Choć prawdą jest, że skoro można to zrobić lepiej (patrz: Buwizz), to dlaczego nie.


Właśnie nie koniecznie. W pojazdach o małej wąskiej bryle odbiorniki i bboxa przez to że są to oddzielne elementy łatwiej jest wbudować, tutaj masz jedną nieporęczną kostkę. Choć twierdzę, że z kolorem Dark Turquoise będzie jej do twarzy :D
_________________
Na warsztacie:
- Claas Scorpion 756 - już na forum!
- Krone Big X 770 - 5%
 
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5125
Skąd: Lubin
Wysłany: 2019-09-18, 10:49   

dmac napisał/a:
ale domyślam się, że stara została już (albo zostanie) dawcą części dla nowej ;) .

Obie są w jednym kawałku.
_________________
m1longer.com
 
 
 
dmac 
Adminus Emeritus


Wiek: 47
Dołączył: 17 Cze 2004
Wpisy: 1957
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-09-18, 13:35   

eric trax napisał/a:
Choć twierdzę, że z kolorem Dark Turquoise będzie jej do twarzy :D


No nie, na razie nie mogę sobie pozwolić na takie zakupy, więc próbuję upakować w koparce PF-y :) .

M_longer napisał/a:
Obie są w jednym kawałku.


O, to już się cieszę na porównawczy film!
_________________
Pozdrawiam,
dmac
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5125
Skąd: Lubin
Wysłany: 2019-09-19, 01:18   

dmac napisał/a:
O, to już się cieszę na porównawczy film!

Taa, już to widzę.

Po dwóch zarwanych nocach mam podwozie które dosyć sprawnie się porusza, jutro siądę do ramienia i kinematyki łyżki. Nie jestem pewien czy podwozie nie musi być poszerzone o studa na stronę. A teraz spać.




_________________
m1longer.com
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5080
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-09-19, 09:43   

dmac napisał/a:
faktem jest, że spory ten hub, ale gdyby porównać go wielkością z dwoma odbiornikami PF i battery boksem (zwłaszcza dużym), to w sumie nie jest to jakaś gigantyczna różnica.


Plus ten drobny fakt że huba można wbudować w model na stałe, bo baterie wymienia się bez wyciągania całości.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 27
Dołączył: 30 Mar 2005
Wpisy: 106
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2019-09-19, 19:59   

Sariel napisał/a:
Plus ten drobny fakt że huba można wbudować w model na stałe, bo baterie wymienia się bez wyciągania całości.
Niemniej trzeba zostawić dojście do huba co w wielu przypadkach nie będzie możliwe.
_________________
Pozdrawiam, Bricksley :)
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5125
Skąd: Lubin
Wysłany: 2019-09-21, 01:27   

Jeśli jest coś czego nie lubię przy budowaniu z klocków, to będzie to robienie kinematyki ramienia w ładowarkach. Spędziłem cały wieczór nad tym i nadal nie podnosi tak wysoko jakbym chciał. Stara L580 w tle jako inspiracja.



A zegar tyka, ciekawe czy się wyrobię z całością w 8 dni.
_________________
m1longer.com
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5080
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-09-21, 12:11   

Użyj dłuższych siłowników ;)
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,113 sekundy. Zapytań do SQL: 9