Kamieniczka zbudowana została do Miasteczka Klocki Zdrój. Jako że miała stać obok szpitala Jahoo@, to wyszła apteka. Przynajmniej jeśli chodzi o napis :). Wnętrz nie ma - cały czas nie czuję się na siłach, by je zrobić. Nie krzyczcie, proszę, że widać płytkę w środku - powinna być chociaż podłoga. Nie pomyślałem, że na zdjęciu będzie to tak widoczne, a wracać do tego obecnie nie chcę. Dopiero "imperatyw wystawowy" mnie do tego zmusi :). A wstawiam ją, by mogła trafić w końcu do "makiety wirtualnej". No i żeby ją Wam pokazać, rzecz jasna.
Mam nadzieję, że się spodoba. Zapraszam do komentowania!
Podoba mi się. Nowoczesna, elegancka, z dystansem. Wszak nie wszystko, co kamieniczkowe, musi być zaraz rokokokoko, całe w stiukach i rzygaczach. Skośne belki na parterze: bdb!
W naturalnym środowisku makietowym pewnie byłaby otoczona samochodami i minifigurkami, a tak jest dość sterylna, ale umówmy się, że to 6 rano, a pani wraca z pracy i zachodzi do apteki po... ;)
Brawo!
_________________ Pozdrawiam,
dmac
Tak jest elegancko i stylowo i powiem, że właśnie pasuje do tych roko-koko kamieniczek - tym bardziej, że jakieś ozdoby i płaskorzeźby (oszczędne, ale jednak) są. Przypomina mi to współczesne lofty, przerobione z jakiejś starej fabryki - a konkretnie lofty na Białostockiej w Warszawie, postawione na terenie dawnego Konesera - może przez ten kolor i wstawki z "gołej cegły".
Bardzo dziękuję Panowie! Nie do końca wiedziałem, czy się spodoba, a tu masz :)
Cytat:
Skośne belki na parterze: bdb!
Gdzieś mi mignęły podczas poszukiwań inspiracji, wydały mi się fajne, i jak widać - słusznie :).
wielkamucha napisał/a:
dmac napisał/a:
Podoba mi się. Nowoczesna, elegancka, z dystansem. Wszak nie wszystko, co kamieniczkowe, musi być zaraz rokokokoko, całe w stiukach i rzygaczach.
Dokładnie.
Tak jest elegancko i stylowo i powiem, że właśnie pasuje do tych roko-koko kamieniczek - tym bardziej, że jakieś ozdoby i płaskorzeźby (oszczędne, ale jednak) są.
Taką nowoczesną właśnie chciałem zrobić. A to z uwagi na Aptekę - nie chciałem robić jakiejś "Pod Orłem" czy "Staromiejskiej", a raczej jakąś sieciówkę zlokalizowaną w nowszej "bryle". A że elegancko przy okazji wyszło - to się cieszę. Może faktycznie nie będzie odstawać od tych bardziej zdobionych ;P
Kloss napisał/a:
a konkretnie lofty na Białostockiej w Warszawie, postawione na terenie dawnego Konesera - może przez ten kolor i wstawki z "gołej cegły".
Miałem dokładnie to samo skojarzenie - ciekawe, czy Szygalew czerpał z nich inspirację.
Nie inspirowałem się tym kompleksem, pięknym skądinąd. Może gdzieś mi mignął, i niepostrzeżenie odcisnął swój ślad, bo generalnie moje "poszukiwania" celowały w podobnej nowoczesnej architekturze, ale bezpośrednim "wyjściem" do budowy (powyżej parteru) było zdjęcie malutkiej elbląskiej kamieniczki wciśniętej pomiędzy większe i okazalsze budynki (Zdjęcie na dole).
dmac napisał/a:
umówmy się, że to 6 rano, a pani wraca z pracy i zachodzi do apteki po... ;)
Umowa stoi!
Liwnik@, bardzo dziękuję! Kiedy "Kamienicznik" pisze, że fajna kamieniczka - to dużo to znaczy. :)
Wiek: 47 Dołączył: 08 Lis 2013 Wpisy: 3459 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-19, 08:41
Bardzo fajna kamienica. Najbardziej podobają mi się te ceglane wstawki i skośne belki na dole.
Ciekawy pomysł na apteczny neon (pomarańczowe główki z Minecrafta).
Koniecznie ją wykończ bo dla mnie to jedna z najciekawszych stylistycznie kamieniczek, które widziałem w Klockach Zdroju.
bezpośrednim "wyjściem" do budowy (powyżej parteru) było zdjęcie malutkiej elbląskiej kamieniczki wciśniętej pomiędzy większe i okazalsze budynki (Zdjęcie na dole).
To zdjęcie, które wstawiłeś, dobitnie pokazuje, że jak najbardziej będzie pasowała do bardziej zdobnych kamieniczek.
Bardzo dziękuję Wszystkim za komentarze! Mega fajnie, że się podoba..
SERVATOR napisał/a:
Ciekawy pomysł na apteczny neon (pomarańczowe główki z Minecrafta).
JAREMA. napisał/a:
jeden z ciekawszych pomysłów jaki ostatnio widziałem.
romkoo napisał/a:
Dopiero jak przedmówcy zwrócili uwagę na neony to zauważyłem z czego zbudowałeś.
Te główki to wypadkowa mojej zabawy i mojego synka - w dobrym momencie wyciągnął wioskę Minecraft :) Te główki jako takie w ogóle są super, wielki potencjał mają (przynajmniej jak na moje kwadratowe budowanie :p). Dzięki!
SERVATOR napisał/a:
Koniecznie ją wykończ bo dla mnie to jedna z najciekawszych stylistycznie kamieniczek, które widziałem w Klockach Zdroju.
No teraz to już nie mam innego wyjścia.. ;p. Dzięki!
wielkamucha napisał/a:
zdjęcie, które wstawiłeś, dobitnie pokazuje, że jak najbardziej będzie pasowała do bardziej zdobnych kamieniczek.
To dobrze, że w ogóle na nim coś widać, bo gorsze od moich! ;P A serio, miło, że tak uważasz. A jak by jednak się zdarzyło, że coś z czymś by się gryzło, to szybka rotacja modeli i tyle.. :) Inna sprawa, że w Miasteczku nie ma dużo nowoczesnych elewacji kamienic (o ile dobrze pamiętam), a szkoda, bo jak tak szukałem tej inspiracji, to niektóre są naprawdę kosmiczne! ..
Wysłany: 2020-11-20, 16:19
Szygalew świetnie wyszła ci ta kamienica, szczególnie parter z tymi trójkątnymi elementami (ramy okien?) i akcenty ciemno pomarańczowe bardzo wpadają w oko. W ogóle to duży plus za samo już dobranie kolorów, wszystkie pasują do siebie dzięki czemu całość w odbiorze wygląda jak typowo modernistyczny budynek. Gratulacje!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum