Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Makieta Lego Trains 12V - zagibricks
Autor Wiadomość
tomey 


Wiek: 33
Dołączył: 26 Mar 2007
Wpisy: 528
Skąd: Nysa / Wrocław
Wysłany: 2020-10-19, 09:13   

Śledzę temat i trzymam kciuki!
_________________
37236809 nowe gadu:)
 
 
 
 
mkur 

Wiek: 46
Dołączył: 06 Sie 2004
Wpisy: 33
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-08, 15:46   

Gratulacje!

Fantastyczna kolekcja w mojej ulubionej epoce.

Pozdrawiam,

--mk
 
 
 
Łogo 

Wiek: 38
Dołączył: 30 Lis 2014
Wpisy: 14
Skąd: Warmia
Wysłany: 2020-11-22, 19:40   

Śledzę temat i gratuluję rozmachu. Ja też rozpoczynam swoją przygodę z 12V. Na razie moja kolekcja jest dużo skromniejsza ogranicza się do 7745 7735 i 7725 oraz kilku wagonów samodzielnych z systemu 4,5 V (wagon pocztowy, dźwigi itp). Jako, że to moja początki staram się niczego nie zepsuć (mimo ostrożności kilka podkładów już poszło na szrot:/) stąd pozwolę sobie zadać pytanie.

Widzę na fotkach, że masz podłączone 2 zasilacze. Czy każdy z nich obsługuje swoją pętlę?
 
 
 
zagibricks 


Wiek: 34
Dołączył: 07 Kwi 2020
Wpisy: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-22, 21:50   

Łogo napisał/a:
Widzę na fotkach, że masz podłączone 2 zasilacze. Czy każdy z nich obsługuje swoją pętlę?


Tak, każdy obsługuje oddzielną pętlę. Z tego co gdzieś na zagranicznych forach wyczytałem optymalnie na jednym powinny jeździć 2 pociągi.
U mnie to jest spowodowane też rozmiarem makiety - łatwiej jest przeciągnąć kabelki od zwrotnic i latarni do zasilacza, który jest bliżej jednej strony niż gdyby miał być jeden na środku.
Zasilaczy mam w sumie 4 szt - gdybyś potrzebował dodatkowego daj znać.
_________________
Mój tramwaj na Lego Ideas: https://ideas.lego.com/content/project/link/ffadcc06-1702-4f70-8df4-a2b14a161b59
IG: http://www.instagram.com/klockidladoroslych
 
 
 
Łogo 

Wiek: 38
Dołączył: 30 Lis 2014
Wpisy: 14
Skąd: Warmia
Wysłany: 2020-11-23, 14:07   

Wielkie dzięki za info. Zasilaczy mam zapas i się właśnie zastanawiałem czy pod jedną pętlę można podłączyć ich kilka. Na jednym zasilaczu przy 3 pociągach i jeszcze paru światełkach wyraźnie spadła mi prędkość jazdy składów. Przy 2 pociągach było ok.
 
 
 
zagibricks 


Wiek: 34
Dołączył: 07 Kwi 2020
Wpisy: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-24, 14:14   

Kilku transformatorów do jednej pętli nie podłączałem, ale z tego co wiem można podłączyć dwa równolegle do jednej i wtedy napięcie wyrówna się i pociągi nie powinny zwalniać. Przy połączeniu szeregowym napięcie by się sumowało. Tak mi się wydaje.
_________________
Mój tramwaj na Lego Ideas: https://ideas.lego.com/content/project/link/ffadcc06-1702-4f70-8df4-a2b14a161b59
IG: http://www.instagram.com/klockidladoroslych
 
 
 
Reglin 

Wiek: 35
Dołączył: 07 Gru 2016
Wpisy: 114
Skąd: Gdańsk/Grasten - Dania
Wysłany: 2020-11-24, 15:26   

Wiem, że przy 9V tak działa. Miałem dwa zasilania do jednego torowiska i sprawdzało się.
 
 
 
Łogo 

Wiek: 38
Dołączył: 30 Lis 2014
Wpisy: 14
Skąd: Warmia
Wysłany: 2020-11-26, 21:13   

Dzięki za informacje, w najbliższy weekend będę miał czas pobawić się zasilaczami. Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie czy jest jakiś kreator torowisk?
 
 
 
JAREMA. 
VIP


Wiek: 34
Dołączył: 12 Sie 2014
Wpisy: 554
Skąd: Katowice
Wysłany: Wczoraj 9:58   

Łogo napisał/a:
Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie czy jest jakiś kreator torowisk?


Na stronie TRIXBRIX widziałem coś w tym temacie ale nie sprawdzałem działania, poniżej link

LINK
Ostatnio zmieniony przez JAREMA. Wczoraj 9:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
wielkamucha 

Wiek: 42
Dołączył: 11 Sty 2015
Wpisy: 317
Skąd: Piękne Księstwo Warszawskie
Wysłany: Wczoraj 11:04   

Kiedyś bawiłem się BlueTrack czy coś takiego... Taki nieduży programik do układania torowisk, przy okazji zliczał, ile i jakich torów potrzeba, płyt (łącznie z drogowymi) itp.
Minusem było chyba to, że nie jest już chyba rozwijany i jego baza elementów "zatrzymała się" na 9V. Ale przy 12/4,5V powinno być ok.

Jak wrócę wieczorem do domu, to sprawdzę dokładnie.
 
 
 
Łogo 

Wiek: 38
Dołączył: 30 Lis 2014
Wpisy: 14
Skąd: Warmia
Wysłany: Wczoraj 16:48   

Dzięki za podpowiedź, ściągnąłem, próbowałem, ale albo coś źle robię albo program już nie działa poprawnie. W zakładkach z elementami mam np tylko tory łuki.
 
 
 
wielkamucha 

Wiek: 42
Dołączył: 11 Sty 2015
Wpisy: 317
Skąd: Piękne Księstwo Warszawskie
Wysłany: Wczoraj 21:15   

Łogo napisał/a:
Dzięki za podpowiedź, ściągnąłem, próbowałem, ale albo coś źle robię albo program już nie działa poprawnie. W zakładkach z elementami mam np tylko tory łuki.
Nie wiem, czy to akurat odnosiło się do mojego posta, czy kolegi, ale w międzyczasie sprawdziłem i faktycznie ten mój programik to BlueBrick 1.8.1.0. Otworzyłem go na wszelki wypadek, ma tory 9V, 4,5/12V - zarówno te szare, jak i stare niebieskie - oraz MonoRail. Są zarówno proste, łuki jak i zwrotnice. Działa.
W razie czego daj znać, to dam Ci ściągnąć ode mnie, jakby nigdzie tego nie było.

bzzz-bzzz
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,079 sekundy. Zapytań do SQL: 9