Śledzę temat i gratuluję rozmachu. Ja też rozpoczynam swoją przygodę z 12V. Na razie moja kolekcja jest dużo skromniejsza ogranicza się do 7745 7735 i 7725 oraz kilku wagonów samodzielnych z systemu 4,5 V (wagon pocztowy, dźwigi itp). Jako, że to moja początki staram się niczego nie zepsuć (mimo ostrożności kilka podkładów już poszło na szrot:/) stąd pozwolę sobie zadać pytanie.
Widzę na fotkach, że masz podłączone 2 zasilacze. Czy każdy z nich obsługuje swoją pętlę?
Wysłany: 2020-11-22, 21:50
Łogo napisał/a:
Widzę na fotkach, że masz podłączone 2 zasilacze. Czy każdy z nich obsługuje swoją pętlę?
Tak, każdy obsługuje oddzielną pętlę. Z tego co gdzieś na zagranicznych forach wyczytałem optymalnie na jednym powinny jeździć 2 pociągi.
U mnie to jest spowodowane też rozmiarem makiety - łatwiej jest przeciągnąć kabelki od zwrotnic i latarni do zasilacza, który jest bliżej jednej strony niż gdyby miał być jeden na środku.
Zasilaczy mam w sumie 4 szt - gdybyś potrzebował dodatkowego daj znać.
Wielkie dzięki za info. Zasilaczy mam zapas i się właśnie zastanawiałem czy pod jedną pętlę można podłączyć ich kilka. Na jednym zasilaczu przy 3 pociągach i jeszcze paru światełkach wyraźnie spadła mi prędkość jazdy składów. Przy 2 pociągach było ok.
Wysłany: 2020-11-24, 14:14
Kilku transformatorów do jednej pętli nie podłączałem, ale z tego co wiem można podłączyć dwa równolegle do jednej i wtedy napięcie wyrówna się i pociągi nie powinny zwalniać. Przy połączeniu szeregowym napięcie by się sumowało. Tak mi się wydaje.
Dzięki za informacje, w najbliższy weekend będę miał czas pobawić się zasilaczami. Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie czy jest jakiś kreator torowisk?
Kiedyś bawiłem się BlueTrack czy coś takiego... Taki nieduży programik do układania torowisk, przy okazji zliczał, ile i jakich torów potrzeba, płyt (łącznie z drogowymi) itp.
Minusem było chyba to, że nie jest już chyba rozwijany i jego baza elementów "zatrzymała się" na 9V. Ale przy 12/4,5V powinno być ok.
Jak wrócę wieczorem do domu, to sprawdzę dokładnie.
Dzięki za podpowiedź, ściągnąłem, próbowałem, ale albo coś źle robię albo program już nie działa poprawnie. W zakładkach z elementami mam np tylko tory łuki.
Dzięki za podpowiedź, ściągnąłem, próbowałem, ale albo coś źle robię albo program już nie działa poprawnie. W zakładkach z elementami mam np tylko tory łuki.
Nie wiem, czy to akurat odnosiło się do mojego posta, czy kolegi, ale w międzyczasie sprawdziłem i faktycznie ten mój programik to BlueBrick 1.8.1.0. Otworzyłem go na wszelki wypadek, ma tory 9V, 4,5/12V - zarówno te szare, jak i stare niebieskie - oraz MonoRail. Są zarówno proste, łuki jak i zwrotnice. Działa.
W razie czego daj znać, to dam Ci ściągnąć ode mnie, jakby nigdzie tego nie było.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum