W ramach spełnienia marzenia 3,5-letniego syna, który chciał, żebym zbudował dla niego jakiś żuraw na kołach postanowiłem zbudować mu coś małego, skalą dostosowaną do niego. Wybór padł na LTM 1350-6.1 w skali około 1:29 na starych oldschoolowych kołach, które wydają mi się idealne do tego zadania.
Z założeń na razie niewiele, czas pokaże co wyjdzie, ale na pewno nie będzie to długi czasowo i skomplikowany projekt:
Szerokość: 11 studów,
Osie 1,2,3,5,6 skrętne, każda odpowiednio o inny kąt i to już jest,
Oś 4 będzie napędzała mini V8 fake engine,
Podpory uproszczone, niewysuwane na boki, bo mają podnosić model, bez ręcznego wysuwania i podkładania klocków,
Wysięgnik dwusekcyjny - dla młodego wystarczy
Może uda mi się wcisnąć jakieś funkcje z silnikiem w wieży (linka, podnoszenie, wysuw), ale nie obiecuję, bo ma być bawialny dla dziecka i być może skończy się na korbkach.
_________________ W budowie: Liebherr LTM 1500-8.1 Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez BONBINI 2020-11-25, 08:27, w całości zmieniany 1 raz
Wziąłeś się za budowanie drugiego żurawia, a nie skończyłeś jeszcze pierwszego. Ile to już lat? ;)
dirtzone napisał/a:
Twój syn chyba szybciej dorośnie i sam dokończy twojego poprzedniego żurawia :P
Cwaniaki, a na jakiej podstawie piszecie, że nie skończyłem? ;-) A jeśli skończyłem i przygotowuję prezentację?
Napisałbym coś dosadniej o waszym traktowaniu z góry, ale regulamin na to nie pozwala.
_________________ W budowie: Liebherr LTM 1500-8.1 Pozdrawiam.
Wziąłeś się za budowanie drugiego żurawia, a nie skończyłeś jeszcze pierwszego. Ile to już lat? ;)
dirtzone napisał/a:
Twój syn chyba szybciej dorośnie i sam dokończy twojego poprzedniego żurawia :P
Cwaniaki, a na jakiej podstawie piszecie, że nie skończyłem? ;-) A jeśli skończyłem i przygotowuję prezentację?
Napisałbym coś dosadniej o waszym traktowaniu z góry, ale regulamin na to nie pozwala.
No to jeśli faktycznie jest tak jak napisałeś, to chociaż wrzuć jakieś fotki poglądowe :) Pochwal się. W końcu temat "Kuźnia" chyba między inny po to powstał :)
_________________ Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
Wysłany: 2020-11-27, 20:26
BONBINI napisał/a:
Ja jestem prosty chłop ze wsi Łodzi i piszę co widzę a że nic właśnie nie widzę, to piszę, że nie widzę :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum