Model zadebiutował w 1984 i przez trzy lata został wyprodukowany w ilości zaledwie 277 sztuk. Obok F40 i Testarossy jeden z trzech bardzo charakterystycznych klasyków Ferrari z lat 80-tych - czyli lat mojego dzieciństwa i czasu wielkiej fascynacji motoryzacją.
Wykorzystując doświadczenie zdobyte przy budowie F40 postanowiłem na nieco dłużej zostać w branży motoryzacyjnej i kontynuować temat czerwonych supersamochodów w skali na 8 studów szerokości. Mimo kilku cech wspólnych i naturalnego podobieństwa do F40 jest to zupełnie inna konstrukcja, która nota bene okazała się być większym wyzwaniem. Walka toczyła się o każde wolne miejsce.
Model składa się z 359 klocków i jest solidną, stabilną konstrukcją, mimo że nie korzystałem z gotowej platformy podłogowej z serii Speed Champions (podobnie jak w F40). Wraz z modelem zaprojektowałem też instrukcję, która jest dostępna na Rebrickable.
Zapraszam do oglądania a ja wracam do już rozpoczętych prac nad Testarossą :)
Mechanizm podnoszonych świateł oczywiście jest ale nie miałem gdzie upchnąć na desce rozdzielczej przełącznika, więc na razie system jeszcze nie działa ;)
Muszę się (niestety) zgodzić, że poniżej zderzaka nie udało mi się tego idealnie wymodelować. Problemem jest to, że z tyłu nadkola kończą się w rzeczywistości bardzo wysoko (co doskonale widać na podlinkowanym zdjęciu), czego przy modelowaniu nijak nie byłem w stanie ogarnąć bez totalnej szkody dla profilu. Wybrałem mniejsze zło. Oczywiście być może jest na to jakiś sposób. Ja się poddałem. Na usprawiedliwienie mogę natomiast napisać, że są też wersje z dużymi pojedyńczymi rurami - stąd w MOCu te niemal karykaturalne ale jakże super fajne wydechy ;)
@Ciamek ale dzięki za zwrócenie uwagi na tył, bo teraz jeszcze przypomniałem sobie, że sprawdzałem na etapie projektowania w studio jedną opcję, która mi się nie podobała ale zapomniałem zupełnie przetestować ją w rzeczywistości - a studio vs rzeczywisty model to są nierzadko dwie różne bajki. sprawdzę to i kto wie, może będzie mimo wszystko apdejt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum