Kolejna partia moich starwarsowych modeli dla Brickvaulta w mikroskali. Pojazdy, tak jak wcześniejsze, są w tej samej skali, około 1:250. W tej fali znalazły się:
- MTT w barwach Separatystów jak i Federacji Handlowej. To jeden i ten sam pojazd, ale ze względu na dostępność niektórych części, nieco się różnią
- AAT również w dwóch wersjach kolorystycznych. Chyba najprostszy z nich wszystkich
- Hailfire droid, po kilku próbach zostałem przy zestawowym sposobie budowy kół
- Tank Droid, znany głównie z bitwy o Kashyyk
- Droid Gunship, tu fajne jakby dish był jasnoszary, niestety jego cena na BL odstrasza
- Spider Droid
- Tridroid, tutaj musiałem trochę pokombinować jak połączyć 2 kopułki, które nie mają żadnego systemowego łączenia od środka
I wszystkie są świetne! Ale jak jest ich tyle, to trzeba trochę postopniować: Najmniej mi się podoba Droid Gunship, (ale to dlatego, że mi się oryginał nie podoba), a najbardziej mi się podobają... wszystkie inne :), ale z naciskiem na Spiderdroid i Tridroid. W Spiderdroid m.in. fajowo te ramiona wcisnąłeś w korpus, a w Tridroid... no te kopułki fajnie wyszły. Łącznikiem jest oponka, jak sądzę? Pozostała czwórka moich faworytów też jest świetna!
Dziękuję, co do spiderdroida, to przy okazji dowiedziałem się, że jest killka rodzajów tych klasycznych kopułek 2x2 i w jednych te ramiona droidów siedzą dość ciasno, a w innych luźno sobie lataja. Ale w tym przypadku tak czysiak, modelik moze stabilnie stać.
W tridroidzie próbowalem sposobu z oponka tak jak piszesz, wydawało mi se, że gdzieś już widziałem takie rozwiązanie, ale próbowałem ze wszystkimi posiadanymi oponkami i z żadna się nie udało, nie było stabilnie. Ostateczniew użyłem podstawowych pazurów i gumowych 2x1 z 2 axle holes (nie wiem jak nazwać tę część) i wyszło na tyle stabilnie, że mozna złapać za górą część tak żeby podnieść całość i żeby się nie rozpadło
Wysłany: 2021-03-06, 01:41
Mikroskala to w ogóle nie moje klimaty, ale muszę przyznać, że liczba ciekawych połączeń jakie zastosowałeś praktycznie w każdym modelu robi wrażenie, musiało to wymagać nie lada główkowania :) Dobra robota!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum