Tą lokomotywę chyba wszyscy znają.
Niewątpliwie jest to lokomotywa najczęściej budowana przez polskich AFOLi-kolejarzy, co najmniej kilka (jak nie kilkanaście) egzemplarzy powstało.
Mój model powstał za sprawą... jednego klocka, a dokładnie zaokrąglonego narożnika, który w pojawił się w kolorze zielonym w tegorocznych zestawach Mario. Ten klocek zmobilizował mnie do zbudowania Sm-ki w klasycznym malowaniu. Element dostępny jest od sierpnia, ale z dostępnością na Bricklinku ciągle słabo, najkorzystniejszym sposobem ich zdobycia okazał się zakup dwóch polybagów z Yoshim.
Przedni pasek w kształcie podwójnego V zbudowany z serków to taka trochę sztuka dla sztuki, chciałem ambitnie, choć szczerze mówiąc naklejka chyba byłaby ładniejsza. Serki same z siebie niezbyt dobrze trzymają się na miejscu, konieczne było użycie od środka naklejek zapobiegających wypadnięciu serków oraz fakestudów łączących serki parami. Cześć serków jest podwójna, które trzymają się jak należy na studzie.
Dla porządku dodam, że lokomotywa posiada napęd PF - dwa wózki, wieża zabudowana w tylnej części, a w przedniej klapka do łatwego dostępu do battery boxa.
Klika zdjęć:

Więcej zdjęć w galerii na Fickrze: https://www.flickr.com/photos/127129188 ... 0303604397