Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Gaz 3308
Autor Wiadomość
mienso123 


Wiek: 29
Dołączył: 15 Lut 2007
Wpisy: 319
Skąd: Czechowice-Dziedzice
Wysłany: 2008-01-30, 11:07   [MOC] Gaz 3308

Witam
Po wielu miesiącach ciężkiej pracy, po wielu kryzysach nerwowych, z mojej
kuźni wyjechał nowiusieńki GAZ 3308 .



Dane
Szer.: 22 kropki
Dł.: 59kropek
Przełożenie: 400:9
Masa: 1,4 kg.
Przyspieszenie do 100 km/h: niemożliwe

To coś jest napędzane 1 silnikiem rc, zawieszenie składa się z dwóch kolebek,
jedna z nich jest usztywniona za pomocą 6 amortyzatorów z 8880.

Galeria jest dostępna tutaj ,
A to kilka zdjęć na zachętę : [1] , [2] , [3] , [4] , [5] ,

Dane dotyczące oryginału,
Strona producenta

Ogromne podziekowanie składam Smykowi, który uświadomił mnie w pewnej
sprawie dotyczącej regulaminu.
Gaz nie jest jeszcze skończony, ponieważ nie rozumiem punktu w regulaminie
dotyczącego tylnej części ciężarówki:
Kod:
zabudowa tylnej części ciężarówki o wymiarach minimalnych 24x24 kropki

Czy to znaczy, że paka musi być pusta, a nie tak jak u mnie zawalona modułem?

KOŃCOWY EFEKT NA STRONIE [4]
Ostatnio zmieniony przez mienso123 2008-02-07, 12:11, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
 
TruckeR 
Sabbath Bloody Sabbath


Wiek: 29
Dołączył: 03 Maj 2006
Wpisy: 851
Skąd: Układ Mendelejewa
Wysłany: 2008-01-30, 11:13   

mienso123 napisał/a:
Czy to znaczy, że paka musi być pusta, a nie tak jak u mnie zawalona modułem?


Nie. Po prostu wymiary paki muszą mieć 24 study szerokosci na 24 długości (lub dłuższa). Obojętne jest, czy paka będzie pusta, pełna, ma posiadać te wymiary.
_________________
Nobody wants him, they just turn their heads
Nobody helps him, now he has his revenge!
 
 
 
 
smyk 
VIP


Wiek: 36
Dołączył: 14 Mar 2006
Wpisy: 2094
Skąd: Warszawa-Ochota
Wysłany: 2008-01-30, 12:46   

Jak na debiut, to całkiem nieźle. Dobrze, że opierałeś się na wymiarówkach, choć mimo tego GAZik wydaje się nieco za wąski. Ile wynosi szerokość przedniej osi z kołami?

Będzie potrzeba jeszcze trochę poprawek stylistycznych, ale solidny zarys już jest. Straszą trochę te nie ukryte dziury w liftarmach i beamach.
Na Twoim miejscu dorzuciłbym jakieś amortyzatory do stabilizacji przedniej osi. Wykrzyż nie jest tak ważny, jak stabilność całego pojazdu. Super, że będzie sterowany bez kabli, bardzo to lubię. Możesz rozważyć przesunięcie modułu do tylnej ściany kabiny, lepiej by chyba to wyglądało. No i koniecznie popracuj nad estetyczną zabudową tyłu (szeroką na 24 study). Pomógłby też zbiornik paliwa. Możesz się pokusić o subtelniejsze mocowanie kierownicy i lusterek.

Czyli masz jeszcze co robić, ale początek jest dobry.
Teraz czekamy na filmik, jak sobie radzi w terenie.
 
 
 
mienso123 


Wiek: 29
Dołączył: 15 Lut 2007
Wpisy: 319
Skąd: Czechowice-Dziedzice
Wysłany: 2008-01-30, 13:49   

Przednia oś z kołami ma 21 kropek szerokości,
poszerzyłem trochę gaza liftramami,
mam już regulaminowy zarys paki ,
zmieniłem mocowanie kierownicy i lusterek
Filmiku na razie nie będzie, ponieważ nie mam baterii :(
Ostatnio zmieniony przez mienso123 2008-01-30, 13:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
Kubrick 
VIP
Volkswageniarz


Wiek: 33
Dołączył: 19 Maj 2006
Wpisy: 2086
Skąd: KrakóVW
Wysłany: 2008-01-30, 16:17   

Ale w ogole jak to sobie radzi? Nic nie przeskakuje? dobrze wybiera przeszkody?
Maszyna wyglada na bardzo sprawna i dobrze przemyslana. Podoba mi sie ogromny przeswit pod mostami.
Jak bedzie film, to bede dalej mogl cos powiedziec :)
_________________
Cieślu napisał/a:
kup volvo nie bądź janusz
Cieślu napisał/a:
Ty to byś Kubrick wszystko zwieśniaczył :>

 
 
 
Duke 


Wiek: 40
Dołączył: 17 Lis 2005
Wpisy: 247
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-30, 16:31   

Cytat:
Filmiku na razie nie będzie, ponieważ nie mam baterii :(

Ale nie masz baterii do pojazdu czy do aparatu?
Troche przykanciasty przód ci wyszedł, i jakoś tak pusto miądzy osiami. Zawieszenie z tyłu chyba za sztywne, co widać na zdjęciu. Daj jeszcze zdjęcia przedniego mostu, ewemtualnie od dołu, bo ciekawi mnie jak zmieściłeś się w 21 studach.
_________________

Ostatnio zmieniony przez Duke 2008-01-30, 16:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
mienso123 


Wiek: 29
Dołączył: 15 Lut 2007
Wpisy: 319
Skąd: Czechowice-Dziedzice
Wysłany: 2008-01-30, 17:39   

Kubrick napisał/a:
Nic nie przeskakuje?

Poprzednim razem jak miałem baterie to nic nie przeskakiwało, ale to była sama
rama i fragment obudowy
Kubrick napisał/a:
Podoba mi sie ogromny przeswit pod mostami

Nad tym prześwitem sporo czasu się męczyłem
Duke napisał/a:
Ale nie masz baterii do pojazdu czy do aparatu?

do modułu
To ten sam most co tutaj, ale zamiast knobów dałem ślimaki
http://www.brickshelf.com...123/11/zwr5.jpg
http://www.brickshelf.com...123/11/zwr3.jpg
Ostatnio zmieniony przez mienso123 2008-01-30, 17:46, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
 
Bobofrutx 
VIP
Władca Arctica!


Wiek: 33
Dołączył: 21 Sie 2007
Wpisy: 1014
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-01-30, 17:41   

Całkiem fajny :] Ale jak juz smyk pisął wydaje się troszke za wąski.
_________________
Dzień bez LEGO to stracony dzień ;P
DeszczyK
Sariel napisał/a:
Na potęgę posępnego Longera, mocy przybywaj...
 
 
 
 
smyk 
VIP


Wiek: 36
Dołączył: 14 Mar 2006
Wpisy: 2094
Skąd: Warszawa-Ochota
Wysłany: 2008-01-30, 18:36   

mienso123 napisał/a:
mocowanie kierownicy
Widziałeś kiedyś ciężarówkę z pionowo ustawioną kierownicą? Bo ja nie :) Na ogół jest ustawiona prawie w poziomie, podobnie jak w autobusach. Chodziło mi raczej o wyeliminowanie łącznika kontowego. Ale dobrze, że bierzesz do siebie uwagi - to dobrze wróży modelowi.
 
 
 
Kubrick 
VIP
Volkswageniarz


Wiek: 33
Dołączył: 19 Maj 2006
Wpisy: 2086
Skąd: KrakóVW
Wysłany: 2008-01-30, 18:43   

Ale teraz, to sie przyczepie :P
Oryginal ma rzedowy 4-cylindrowy silnik, albo V8, a Twoj ma V6.
Kod:
3.7. Wymagane wyposażenie pojazdu:
[...]
- pracująca atrapa silnika zgodna co do umiejscowienia, układu i liczby cylindrów z pierwowzorem;
_________________
Cieślu napisał/a:
kup volvo nie bądź janusz
Cieślu napisał/a:
Ty to byś Kubrick wszystko zwieśniaczył :>

 
 
 
smyk 
VIP


Wiek: 36
Dołączył: 14 Mar 2006
Wpisy: 2094
Skąd: Warszawa-Ochota
Wysłany: 2008-01-30, 18:52   

Kubrick napisał/a:
Ale teraz, to sie przyczepie :P
Oryginal ma rzedowy 4-cylindrowy silnik, albo V8, a Twoj ma V6.
Kod:
3.7. Wymagane wyposażenie pojazdu:
[...]
- pracująca atrapa silnika zgodna co do umiejscowienia, układu i liczby cylindrów z pierwowzorem;
Ty się Kubrick lepiej przypatrz, bo trujesz, jak ja na początku stycznia ;P
 
 
 
Kubrick 
VIP
Volkswageniarz


Wiek: 33
Dołączył: 19 Maj 2006
Wpisy: 2086
Skąd: KrakóVW
Wysłany: 2008-01-30, 18:54   

Sorki, faktycznie jest V4 (o ile mnie wzrok nie myli). To jeszcze gorzej... ;P
_________________
Cieślu napisał/a:
kup volvo nie bądź janusz
Cieślu napisał/a:
Ty to byś Kubrick wszystko zwieśniaczył :>

 
 
 
smyk 
VIP


Wiek: 36
Dołączył: 14 Mar 2006
Wpisy: 2094
Skąd: Warszawa-Ochota
Wysłany: 2008-01-30, 18:57   

Kubrick napisał/a:
Sorki, faktycznie jest V4 (o ile mnie wzrok nie myli). To jeszcze gorzej... ;P
Rzeczywiście, powinny być cztery gary w rzędzie :/

Czyli kolega Mienso może wymienić silnik w swoim GAZiku :)
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 30
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-30, 19:12   

Mi się podoba. Czy jest za wąski, no nie wiem. Może to złudzenie, bo w rzeczywistości ma ok 2,3m. Czyli w skali 1:13 powinien mieć ok 22st i tyle ma. Zmienić tylko atrapę silnika, aby wszytko się zgadzało z regulaminem i można jeździć. ;) Przypomina Gaza i to jest chyba najważniejsze i oczywiście RC. :) Bo w tym sezonie, większość ciężarówek nie będzie prowadzana na smyczy. Jeszcze drobne poprawki i będzie OK. :)
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
mienso123 


Wiek: 29
Dołączył: 15 Lut 2007
Wpisy: 319
Skąd: Czechowice-Dziedzice
Wysłany: 2008-01-30, 19:14   

Pietruch_15 napisał/a:
Czyli kolega Mienso może wymienić silnik w swoim GAZiku :)

Postaram się ;)
 
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,045 sekundy. Zapytań do SQL: 9