Wiek: 35 Dołączył: 14 Sty 2006 Wpisy: 2311 Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2009-01-10, 16:49 [MOC] Tatra 815
Na początku był Chaos.
A potem Ził misterzumbiego.
A potem Star misterzumbiego.
A potem Kraz niejakiego Zeda.
Miarka się przebrała. Też chciałem.
Początkowo chciałem zbudować Ifę na 8stud szerokości - bo robson miał dużą i fajną, chciałem mieć zatem małą i fajniejszą. Niestety ruski wynalazek nie chciał ze mną współpracować i nijak nie byłem w stanie zbudować kabiny która była by ifna. Już miałem sobie darować gdy dorwał mnie trucker i zaczął wykładać tatrologię. Doprawdy, dziwie się czechom że kierownice w tatrach są okrągłe...
...składałem sobie tą tatrę tak od połowy grudnia, powoli, nie spiesząc się - ostatecznie i tak czekałem na szybki od jackiego.
Minął tydzień... powstała w bólach kabina, części nie ma.
Minął drugi...powstała w bólach rama, części nie ma.
Minął trzeci, powstała paka, i nowa kabina. Zamówiłem części u drugiego sprzedawcy.
Minął czwarty, części od drugiego sprzedawcy doszły. Niestety... mocno porysowane - ostatecznie zdecydowałem się na szyby ciemne które miałem od dawna u siebie. Szkoda. I cały czas dłubałem w tatrze.
Aż w końcu - mogę uznać że jest wykończona mniej więcej tak jakbym chciał. Co więcej, mam jakieś zaczątki funkcjonalności - koła się kręcą (a tylne są tatrowo podwinięte), paka podnosi, a całość się nie złamie w pół przy próbie podniesienia za kabinę :)
Wypada jeszcze podziękować robsonowi (felgi), zumbiemu (pomysł na felgi), longerowi (słuszne marudzenie że proporcje be) oraz truckerowi (za wykłady z tatrologii stosowanej).
Ekhmm...
No dobra, jest świetna. Ale ona ma więcej detali niż moja technicowa wywrotka :O
Która nawiasem mówiąc powstaje w jeszcze większych bólach. Chcecie mieć zagwozdkę na tydzień budowania? Zróbcie pakę ważącą 700 gram i spróbujcie ja czymś podnieść mając ograniczona przestrzeń...
Ostatnio zmieniony przez M_longer 2009-01-10, 17:05, w całości zmieniany 1 raz
rh [Usunięty]
Wysłany: 2009-01-10, 17:06
Jerac napisał/a:
Niestety ruski wynalazek nie chciał ze mną
IFA to NRD, a nie ruscy :)
No trzeba przyznać, że jest piękna ;) jednak ciężarówki w tej skali potrafią być o wiele ładniejsze od tych wielkich potworów ;) paka jak paka, ale kabina genialna (nie ma to jak dodatek naklejek, które w tym momencie dają bardzo wiele).
Świetne .. jak zwykle .. :)
Wysłany: 2009-01-10, 17:17
O ja cie Tatrunia ^^ ;P Niezła! :D o mój patent na klamki ;P Przód nie dokońca wygląda jak tatra ale i tak jest super!
Wersja z ciemniejszą szyba wygląda zdecydowanie lepiej ;)
_________________ Dzień bez LEGO to stracony dzień ;P
DeszczyK
Sariel napisał/a:
Na potęgę posępnego Longera, mocy przybywaj...
Ostatnio zmieniony przez Bobofrutx 2009-01-10, 17:19, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 35 Dołączył: 14 Sty 2006 Wpisy: 2311 Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2009-01-10, 17:29
A, pf, myślałem że jakiś większy problem.
Ogólnie - to dać się zawsze da. Można by zrobić tak że pochylona w dół część po prostu zachodzi na tile - ale wtedy nie miałbym takiego ładnego załamania jak teraz. A kabinę tatry dla mnie definiuje nieco wypukła szyba, własnie owo zagięcie na masce, małe czarne narożniki oraz trzy wloty powietrza do chłodzonego powietrzem silnika.
SeezSQ: Tak własnie. W prototypie miałem to zbudowane z klocków, ale nie wyglądało najlepiej.
Genialne. Naturalnie Fe za to ze jest czerwone, ale da sie zyc jako ze zabawka jest fantastycznym modelem. Lusterka! Och, Ach! Uau! Tez taka chcem. Ino jej nie rozkladaj! Zbuduj w innych kolorach, moze z naczepa i DETem?
A jaki Kraz? Gdzie? Link?
Boże chroń Lugpol.
Ostatnio zmieniony przez Misterzumbi 2009-01-10, 17:53, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum