Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Sherman V (M4A4)
Autor Wiadomość
Ciamek 
VIP
Ciamosław Ciamek


Wiek: 38
Dołączył: 24 Cze 2004
Wpisy: 2515
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-09-06, 23:12   [MOC] Sherman V (M4A4)

Oto mój niespecjalnie najnowszy MOC - czołg średni Sherman V.



Sherman V - brytyjski / amerykański (M4A4) czołg z Drugiej Wojny Światowej.

Model czołgu używanego m.in. przez 1 Dywizję Pancerną generała Maczka na jej szlaku bojowym od Normandii przez Belgię, Holandię i Niemcy.

Model posiada obracaną wieżę, podnoszoną lufę, otwierane włazy - dowódcy (w wieży) oraz kierowcy i strzelca (w kadłubie). W wieży mieszczą się dwie osoby (dowódca i strzelec KM), a w kadłubie trzy - kierowca, strzelec i ładowniczy działa.
Z tyłu znajduje się przedział silnikowy z otwieranym górnym włazem oraz tylnymi drzwiami inspekcyjnymi.
W środku znajduje się mini model ciekawego 30-to cylindrowego silnika Chrysler A57, który powstał poprzez złączenie pięciu samochodowych silników 6-cio cylindrowych.



Zdjęcia zrobiłem jakieś 3 tygodnie temu, ale wreszcie postanowiłem go opublikować. Wciąż myślałem, że może jednak jeszcze coś poprawię z wózkami, ale mi się już nie chce ; o)
(Pierwotnie wózki miały lekko "działać" - http://www.brickshelf.com...p/sherman13.jpg ale niestety ciągle odpadały i dałem sobie z tym spokój)

Druga sprawa to błotniki, które pierwotnie miały być założone, ale doszedłem do wniosku że chyba niespecjalnie ich używano. W każdym razie można takowe błotniki do modelu dodać. Być może przerobię go kiedyś na Firefly'a, wtedy będzie miał błotniki.

Model powstawał od stycznia tego roku i szczerze mówiąc mam go na razie dość - za dużo przeróbek i dokupywania części : o)
W przyszłości na pewno doczeka się jakiejś dioramki.

Niektórzy mogli zobaczyć już ten model na wystawie w Gdyni.


Zapraszam na moją stronę - są podpisy.

Kilka zdjęć na zachętę:








Wątek WIP: http://www.00453005_00000...opic.php?t=8503
_________________
Zdrufko, Ciamek
 
 
 
Jerac 
Zdemodywowany


Wiek: 35
Dołączył: 14 Sty 2006
Wpisy: 2311
Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2009-09-07, 06:26   

To jest ten fajny czołg który się zawsze po trafieniu zapalał, bo był nie na ropę a na benzynę? :D

Że też tam wchodzą cztery minifigi... to naprawdę niezłe osiągnięcie. A, i zaczynam powoli zazdrościć tego łańcucha. Podziel się? Potrzebuję tylko ~300 ogniwek.... :)
_________________
Galeria moich MOCy
 
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5208
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-07, 06:29   

Ładny, nieźle odtworzyłeś ten udziwniony kształt przodu :) A teraz pakuj w niego jakieś PFy i prosimy o film jak jeździ :P
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
pit 
VIP


Wiek: 45
Dołączył: 16 Mar 2006
Wpisy: 660
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-09-07, 08:40   

Nie wiem czemu, w Gdyni wydawał mi się nieproporcjonalnie za długi. Na zdjęciach wygląda o.k. A w środku jest ciasno, jak w czołgu :)
Ciamek napisał/a:
Model powstawał od stycznia tego roku i szczerze mówiąc mam go na razie dość

No to trochę sobie podłubałeś i po trochu Cię rozumiem.
Ale jakbyś zrobił wersję DD, to odpadł by Ci problem z budowaniem całego pancerza i wieży - zrobiłbyś tylko beżowy kołnież dookoła :D
Jerac napisał/a:
To jest ten fajny czołg który się zawsze po trafieniu zapalał, bo był nie na ropę a na benzynę? :D

Ponoć nazywany był "zapalniczką", a Niemcy nazywali go "opiekaczem Angoli".
Łatwopalność dotyczyła pierwszych wersji i wynikała raczej ze sposobu magazynowania amunicji w czołgu. Dość szybko to poprawiono. Ale mit pozostał :)
 
 
 
Mrutek
[Usunięty]

Wysłany: 2009-09-07, 13:29   

pit napisał/a:
Ponoć nazywany był "zapalniczką".

A dokładnie Ronsonami (marka zapalniczek). Tak jakby niemieckie pod tym względem były lepsze...
Całkiem fajny. Skos z tyłu jednak pozostał trochę nie bardzo. Przydałaby sie jeszcze jakaś naklejkowa biała gwiazdka. Wózki oczywiście najlepsze.
Szkoda, że nie miałem możliwości popodziwiać/powydziwiac osobiście w Gdyni.
 
 
 
Ciamek 
VIP
Ciamosław Ciamek


Wiek: 38
Dołączył: 24 Cze 2004
Wpisy: 2515
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-09-07, 23:52   

Jerac napisał/a:
Że też tam wchodzą cztery minifigi

Pięć... niestety do wieży tylko 2 zamiast 3 : o( Jeden leży sobie pod wieżą.

Sariel napisał/a:
A teraz pakuj w niego jakieś PFy i prosimy o film jak jeździ

Pogubiłby łańcuszki : oP

pit napisał/a:
Nie wiem czemu, w Gdyni wydawał mi się nieproporcjonalnie za długi.

Jest mniej więcej w sam raz, skalowany do paru wydruków.

pit napisał/a:
Ale jakbyś zrobił wersję DD, to odpadł by Ci problem z budowaniem całego pancerza i wieży - zrobiłbyś tylko beżowy kołnież dookoła :D

: o)
Będzie dioramka, to dostanie gałązki ; o)
Ale to raczej już nie w tym roku.

Mrutek napisał/a:
Skos z tyłu jednak pozostał trochę nie bardzo

Nic lepszego nie wymyśliłem. Nie widziałem też żadnego lepszego rozwiązania w innych Shermanach.

Mrutek napisał/a:
Szkoda, że nie miałem możliwości popodziwiać/powydziwiac osobiście w Gdyni.

Właśnie, dlaczego? Tak blisko było ; o)


Dziękuję za komentarze : o)
_________________
Zdrufko, Ciamek
 
 
 
Jerac 
Zdemodywowany


Wiek: 35
Dołączył: 14 Sty 2006
Wpisy: 2311
Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2009-09-08, 07:24   

Nie pogubiłby łańcuszków. Naprawdę ;)
_________________
Galeria moich MOCy
 
 
 
 
Ciamek 
VIP
Ciamosław Ciamek


Wiek: 38
Dołączył: 24 Cze 2004
Wpisy: 2515
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-09-08, 09:25   

A dlaczego żaden z mądrali sam nie zechce sPFować ? ; o)
Nie da się tego zrobić zachowując aktualny kształt czołgu.
_________________
Zdrufko, Ciamek
 
 
 
Jerac 
Zdemodywowany


Wiek: 35
Dołączył: 14 Sty 2006
Wpisy: 2311
Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2009-09-08, 09:48   

Oczywiście że się da... z nowym aku ;>
Nie zmieszczą się minifigi i wieża nie będzie się obracać, ale jeździć będzie.
_________________
Galeria moich MOCy
 
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5309
Skąd: Lubin
Wysłany: 2009-09-08, 09:52   

Ciamek napisał/a:
A dlaczego żaden z mądrali sam nie zechce sPFować ? ; o)

Bo żaden z mądrali nie ma tylu ogniw łańcucha? :]
_________________
m1longer.com
 
 
 
Ciamek 
VIP
Ciamosław Ciamek


Wiek: 38
Dołączył: 24 Cze 2004
Wpisy: 2515
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-09-08, 09:55   

Jerac napisał/a:
Nie zmieszczą się minifigi i wieża nie będzie się obracać, ale jeździć będzie.

Ok, ok, ale jak doprowadzisz napęd?

Cytat:
Bo żaden z mądrali nie ma tylu ogniw łańcucha? :]

Możecie zbudować bez łańcucha - niech się tylko kółko kręci ; o)
_________________
Zdrufko, Ciamek
 
 
 
Jerac 
Zdemodywowany


Wiek: 35
Dołączył: 14 Sty 2006
Wpisy: 2311
Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2009-09-08, 10:00   

Tak jak tu:
http://www.brickshelf.com...icore/pm021.jpg

Da się to zrobić przy kadłubie szerokim na 6.
_________________
Galeria moich MOCy
 
 
 
 
Ciamek 
VIP
Ciamosław Ciamek


Wiek: 38
Dołączył: 24 Cze 2004
Wpisy: 2515
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-09-08, 10:10   

No to popatrz, że koło w Shermanie jest wysunięte do przodu i silnik musiałby wystawać przed "maskę".
_________________
Zdrufko, Ciamek
 
 
 
Jerac 
Zdemodywowany


Wiek: 35
Dołączył: 14 Sty 2006
Wpisy: 2311
Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2009-09-08, 10:13   

Ale z tyłu by to nie przeszkadzało. Oba by były z tyłu.
_________________
Galeria moich MOCy
 
 
 
 
Ciamek 
VIP
Ciamosław Ciamek


Wiek: 38
Dołączył: 24 Cze 2004
Wpisy: 2515
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-09-08, 10:35   

Z tyłu tym bardziej nie ma jak:
http://www.brickshelf.com.../Sherman/16.jpg

Poza tym napędowe jest z przodu ; o)
_________________
Zdrufko, Ciamek
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,072 sekundy. Zapytań do SQL: 10