Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Przejazd kolejowy
Autor Wiadomość
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5088
Skąd: Lubin
Wysłany: 2010-04-30, 14:26   [MOC] Przejazd kolejowy

Dzień dobry?



Tak jest, dobrze widzicie. Nie dość że goszczę po raz pierwszy w Stalowych Szlakach, to jeszcze z budynkiem :D

Któregoś pięknego dnia Szarik stwierdził na IRCu że nie da się zrobić małego mechanizmu który byłby w stanie obsługiwać podnoszenie i opuszczanie szlabanów na przejeździe kolejowym (do KZ oczywiście). A ja powiedziałem że się da. Szarik oczywiście nie uwierzył, a Pietruch powiedział że z chęcią to zobaczy...

No i efekt jest taki, że zrobiłem swój pierwszy domek! A żeby was...



Przewód wychodzący spomiędzy płotków zasila... a o tym za chwilę. Najpierw film :)

http://www.dailymotion.pl...y-crossing_tech

Jak widać wszystko działa. A jak?

W budce dróżnika jest ukryty silnik 9V:



Poprzez dużą redukcję (w której skład wchodzi przekładnia pasowa, która zabezpiecza układ przed uszkodzeniem) napędza płytkę na której znajduje się rack 1x4.



A do płytki są przymocowane... nitki.



Silnik naciąga lub zwalnia nitki, których końce są przymocowane do prostych dźwigni znajdujących się na końcach szlabanów. Jak widać wyżej działa to prosto i elegancko.



Mam nadzieję że ten temat pomoże Szarikowi w budowie przejazdu do Klocków Zdroju ;)


Budkę i przyległości budowało mi się... dziwnie.
_________________
m1longer.com
Ostatnio zmieniony przez M_longer 2010-04-30, 14:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Jerac 
Zdemodywowany


Wiek: 34
Dołączył: 14 Sty 2006
Wpisy: 2311
Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2010-04-30, 14:53   

No - i temu się należy MOC miesiąca, za sam pomysł - banalny i skuteczny, czyli, najlepszy możliwy.
_________________
Galeria moich MOCy
 
 
 
 
glaz_pimpur 
VIP
OLD SKULL


Wiek: 44
Dołączył: 13 Maj 2008
Wpisy: 1294
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-30, 14:56   

Jerac napisał/a:
No - i temu się należy MOC miesiąca, za sam pomysł - banalny i skuteczny, czyli, najlepszy możliwy.

Nie da rady. Longer już zgłosił glebowgryzarkę. A rzeczywiście mógł zawalczyć;)
_________________
acmilaneo napisał/a:
jak widzę zawiść niektórych osób wobec osób niebudujących i niepublikujących to aż mi się odechciewa brać udział w tych zakupach
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5088
Skąd: Lubin
Wysłany: 2010-04-30, 15:04   

glaz_pimpur napisał/a:
Nie da rady. Longer już zgłosił glebowgryzarkę. A rzeczywiście mógł zawalczyć;)

Temat jest ciągle otwarty, zgłoszenia można jeszcze zmieniać. Bywało tak już kiedyś ;)
_________________
m1longer.com
 
 
 
spacelord 

Wiek: 38
Dołączył: 21 Cze 2007
Wpisy: 908
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-04-30, 21:16   

Aleś to wykafelkował... na ircu taki fajny domek był - sam bym mógł podobny zbudować, a teraz kiszka... ;)

Fajnie to działa, i fajnie poupychane ale na pani spacelordowej (znaczy żonie) wrażenia nie zrobiło (nie zna się i nie docenia) ;P...
niestety najpierw pokazywałem filmik z ciekawych mocy (z kostką rubika: LINK ) a potem Twój... ;)
 
 
 
rasch22
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-30, 22:23   

mam tylko dwa ale:
;P
pierwsze - te niteczki chyba za cienkie biorąc pod uwagę działanie przez 3 miesiące ;>
Drugie - hmmmm no co to było... ...ach ach już wiem ;) powinieneś częściej odwiedzać ten dział ;D ze swoimi MOCami, bo jeśli były by tak innowacyjne jak ten to brać kolejowa bardzo cię polubi za użyteczne i proste rozwiązania :D
 
 
 
Miszel 
i tyle...

Wiek: 35
Dołączył: 09 Mar 2010
Wpisy: 253
Skąd: Bielsk Podlaski / Białystok
Wysłany: 2010-04-30, 22:28   

Patent bardzo fajny jeszcze podpiąć to pod inną elektronikę zsynchronizowującą opuszczanie przejazdu z nadjeżdżaniem pociągu. Np czujniki z mindstorms upchane na tyłach jakiegoś domku niedaleko przejazdu reagujące na wjazd pociągu w pole czujnika i byłaby prawdziwa bomba.
_________________
Pirates, Castle i figurki Star Wars, to jest to co tygrysy lubią najbardziej :)
 
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 27
Dołączył: 30 Mar 2005
Wpisy: 100
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2010-05-01, 01:51   

Miszel napisał/a:
Np czujniki z mindstorms upchane na tyłach jakiegoś domku niedaleko przejazdu reagujące na wjazd pociągu w pole czujnika i byłaby prawdziwa bomba.

O ile w RCX czujnik jest mały to sam sterownik, hym.. trochę duży.

Fajny patent z tymi linkami :) Gdy doszedłem do racka 1x4 to myślałem, że poprowadzisz listwe pod całym torowiskiem :D
_________________
Pozdrawiam, Bricksley :)
Ostatnio zmieniony przez Bricksley 2010-05-01, 01:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5068
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-05-01, 10:26   

Miszel napisał/a:
Np czujniki z mindstorms upchane na tyłach jakiegoś domku niedaleko przejazdu reagujące na wjazd pociągu w pole czujnika i byłaby prawdziwa bomba.


PFowy czujnik z 9580 też da radę. Tylko gdzieś w pobliżu będzie musiał być komputer :)
A Longer mógłby jeszcze pod ten cały interes podpiąć PFowe światła, np. czerwone kiedy szlaban się opuszcza i zielone kiedy się podnosi.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
Ostatnio zmieniony przez Sariel 2010-05-01, 12:29, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
zgrredek 
Pan Narrans


Wiek: 55
Dołączył: 10 Gru 2007
Wpisy: 2259
Skąd: Ankh-Morpork
Wysłany: 2010-05-01, 13:37   

Na przejeździe są tylko czerwone światła, które zaczynają mrugać przed opuszczeniem szlabanu i mrugają cały czas gdy szlaban jest opuszczony.
_________________
Dobby's shop
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5088
Skąd: Lubin
Wysłany: 2010-05-01, 13:41   

Sariel napisał/a:
A Longer mógłby jeszcze pod ten cały interes podpiąć PFowe światła, np. czerwone kiedy szlaban się opuszcza i zielone kiedy się podnosi.

Mógłby. Ale ma wszystkie światła dość mocno zabudowane w modelach :P
zgrredek napisał/a:
Na przejeździe są tylko czerwone światła, które zaczynają mrugać przed opuszczeniem szlabanu i mrugają cały czas gdy szlaban jest opuszczony.

No i tutaj Zgrredek ma rację :)
_________________
m1longer.com
 
 
 
Miszel 
i tyle...

Wiek: 35
Dołączył: 09 Mar 2010
Wpisy: 253
Skąd: Bielsk Podlaski / Białystok
Wysłany: 2010-05-01, 16:25   

Możnaby nawet wykorzystać stare światełka z elektrycznych zestawów city, czy space :)
_________________
Pirates, Castle i figurki Star Wars, to jest to co tygrysy lubią najbardziej :)
 
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5088
Skąd: Lubin
Wysłany: 2010-05-01, 16:31   

Miszel napisał/a:
Możnaby nawet wykorzystać stare światełka z elektrycznych zestawów city, czy space :)

Stare światełka też mam zajęte. W W900 :D
Ogólnie przez wystawę w Warszawie mam zajętą większość użytecznych klocków...
_________________
m1longer.com
 
 
 
Volans
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-01, 20:18   

Super to wyszło - mechanizm jest naprawdę kompaktowy. Reszta bardzo estetyczna, ładny domek, bardzo mało czerwonego :o i genialny detal, zawsze umieszczone w takich miejscach latarnie.

Widać jednak, że troszkę nie masz pojęcia, co robisz, bo szlabany powinny być biało-czerwone, balast na torach jest tak symetryczny, że sztucznie wygląda, no i kto to widział, żeby stawiać ograniczenie prędkości w takim miejscu - nie dość, że po lewej, to jeszcze obok szlabanu :D
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5088
Skąd: Lubin
Wysłany: 2010-05-01, 20:37   

Volans napisał/a:
Widać jednak, że troszkę nie masz pojęcia, co robisz, bo szlabany powinny być biało-czerwone, balast na torach jest tak symetryczny, że sztucznie wygląda, no i kto to widział, żeby stawiać ograniczenie prędkości w takim miejscu - nie dość, że po lewej, to jeszcze obok szlabanu :D

Oj zapewniam Cię że wiem co robię :]
Szlabany są jakie są, bo nie mam białych i czerwonych joinerów.
Balast wygląda jak wygląda, bo mam zerowe doświadczenie w pokrywaniu dioram kamieniem :P
A znaki są gdzie są, bo tylko tam było miejsce, a bardzo chciałem ich użyć ;)
_________________
m1longer.com
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,072 sekundy. Zapytań do SQL: 10