Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] PF Arm
Autor Wiadomość
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5090
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-20, 12:35   [MOC] PF Arm



Dane techniczne:
Wymiary: wysokość 58 studów, pełna długość ramienia 113 studów
Waga: 1.53 kg
Silniki: 4 x PF Medium

Takie tam ustrojstwo które sobie zmotałem żeby użyć do czegoś systemu WeDo. Generalnie nie miałem pomysłu co z nim zrobić do momentu kiedy udało mi się dostać drugi hub USB za rozsądną kasę, co podniosło liczbę wyjść na silniki/sensory z imponujących dwóch do wstrząsających czterech. Powstało więc proste ramię z czterema funkcjami:
- chwytak z czterema niezależnymi palcami operowanymi pneumatycznie przez autozawór[TM]
- przegub chwytaka z możliwością obrotu o 360 stopni i sprzęgłem
- podnoszenie ramienia dwoma siłownikami śrubowymi, z zachowaniem poziomej pozycji chwytaka
- obrót całości na wieży

Całość podpiąłem pod lapka który okazał się szalenie wygodną platformą do zabawy softem do WeDo. Soft jest nieco upierdliwy, ale zmotałem sobie prosty zestaw instrukcji pozwalający operować każdym silnikiem w dwie strony + jeden uniwersalny klawisz stop. Tak to wyglądało, nie ukrywam że na układ klawiszy wpłynęły pewnie godziny nawalania w Unreala i inne Crysisy ;)



Więcej chyba nie ma się co rozpisywać. Ramię działa, jakichś większych ciężarów nie udźwignie ale radzi sobie całkiem dobrze z małymi przedmiotami (w opuszkach palców są gumowe łączniki axli dla lepszego chwytu). WeDo pokazuje swoje plusy i minusy, największym chyba minusem jest kontrolowanie silników na czas, nie na ilość obrotów, co się oczywiście kończy tym że jak silnik ma przejechać do przodu i do tyłu o tyle samo to nie trafia w punkt wyjścia bo są różnice w tarciu tam i z powrotem. To dość utrudniło tworzenie jakichkolwiek programów, bo przy każdym ruchu trzeba było ręcznie dopasowywać jego zakres, nieważne czy był powtórzeniem albo odbiciem poprzednich. Jeden taki prosty programik jest pokazany na filmie.

Galeria

Parę fotek:


I film:
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
LvR 


Wiek: 34
Dołączył: 29 Wrz 2009
Wpisy: 63
Skąd: k/Zielona Góra
Wysłany: 2010-06-20, 15:16   

3cia ręka do podawania i nalewania piwka :)

Czemu siłowniki nie reagują tak samo? Znaczy niektóre wolniej się zamykają/otwierają.
Są podłączone szeregowo czy po prostu to wina większego zużycia niektórych ?
_________________
2 lata, 2 miechy i oddadzą...
 
 
 
 
Backbone 

Wiek: 31
Dołączył: 06 Gru 2009
Wpisy: 662
Skąd: Doncaster
Wysłany: 2010-06-20, 15:19   

Nawet nie wiedzialem o usb hubach... Ile takie cos kosztuje? Bo nie chce mi sie po BL szukac. No i kwestia tego czy sensowne sterowniki i oprogramowanie do tego jest.

PS. minus za logo intela na lapku. Ja bym tego kijem nie dotknal.
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5090
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-20, 15:42   

LvR napisał/a:
Znaczy niektóre wolniej się zamykają/otwierają. Są podłączone szeregowo czy po prostu to wina większego zużycia niektórych ?


Są podłączone szeregowo, a w pneumatyce powietrze zawsze rozchodzi się trochę nierówno. Wpływ ma na to pewnie milion rzeczy, ze stanem siłownika i ułożeniem/długością/rodzajem przewodów na czele.

Backbone napisał/a:
Ile takie cos kosztuje? Bo nie chce mi sie po BL szukac.


Mi też nie.

Backbone napisał/a:
Ja bym tego kijem nie dotknal.


Ja też nie. Palce albo myszka sprawdzają się lepiej.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Backbone 

Wiek: 31
Dołączył: 06 Gru 2009
Wpisy: 662
Skąd: Doncaster
Wysłany: 2010-06-20, 15:58   

Kod:
Backbone napisał/a:
Ile takie cos kosztuje? Bo nie chce mi sie po BL szukac.


Mi też nie.

no ale ile placiles to chyba wiesz :P
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5090
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-20, 16:25   

To było jakiś czas temu, już nie pamiętam, a poza tym ceny zależą od kursu walut więc się zmieniają.
Proszę: http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?S=9581-1
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
Ostatnio zmieniony przez Sariel 2010-06-20, 16:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5141
Skąd: Lubin
Wysłany: 2010-06-20, 16:28   

Backbone napisał/a:
Nawet nie wiedzialem o usb hubach... Ile takie cos kosztuje? Bo nie chce mi sie po BL szukac. No i kwestia tego czy sensowne sterowniki i oprogramowanie do tego jest.

PS. minus za logo intela na lapku. Ja bym tego kijem nie dotknal.

http://www.00453005_00000...opic.php?t=8487
"Pół minuty szukania" :P
_________________
m1longer.com
 
 
 
Emilus 
Adminus Emeritus


Wiek: 39
Dołączył: 26 Sie 2007
Wpisy: 1460
Skąd: Polska
Wysłany: 2010-06-20, 16:34   

Ale fajna łapa. Zrób teraz całego androida:)

PS.
Jak bym Ci nogi zrobił, to dobudujesz drugą?
_________________
legotrucktrial.boo.pl | Regulamin LTTC 2012 | Terminarz LTTC i CC 2012
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5090
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-20, 16:35   

Dobra! A potem wyślemy go w przeszłość żeby wyeliminował rodziców tego kto wymyślił Castle!
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
Ostatnio zmieniony przez Sariel 2010-06-20, 16:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Backbone 

Wiek: 31
Dołączył: 06 Gru 2009
Wpisy: 662
Skąd: Doncaster
Wysłany: 2010-06-20, 16:36   

Sariel, dzieki.

Co to ma tak drogiego w sobie ze kosztuje az tyle?
Cytat:
Times Sold: 4
Total Qty: 4
Min Price: PLN 92.99
Avg Price: PLN 102.34
Qty Avg Price: PLN 102.34
Max Price: PLN 114.82


Odnosnie samego zestawu WeDo (zeby tematu z recka nie odswiezac)
Cytat:
Zestaw dostałem przedpremierowo od Lego


Dostałeś czy placiles za niego? :p
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5090
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-20, 16:38   

Backbone napisał/a:
Co to ma tak drogiego w sobie ze kosztuje az tyle?


Pytanie do firmy. Jeśli chodzi o części unikalne to chyba tylko huby i sensory.

Backbone napisał/a:
Dostałeś czy placiles za niego? :p


Zestaw dostałem, drugiego huba dokupiłem.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Backbone 

Wiek: 31
Dołączył: 06 Gru 2009
Wpisy: 662
Skąd: Doncaster
Wysłany: 2010-06-20, 16:46   

Sariel napisał/a:
Backbone napisał/a:
Dostałeś czy placiles za niego? :p


Zestaw dostałem, drugiego huba dokupiłem.


Dobra, co trzeba zrobic zeby takie prezenty dostawac? :P

A co do samego huba, warte to jest swojej ceny?
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5090
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-20, 16:48   

Backbone napisał/a:
Dobra, co trzeba zrobic zeby takie prezenty dostawac? :P
A co do samego huba, warte to jest swojej ceny?


Trzeba należeć do PF Group i jeszcze zostać wylosowanym.
Bez softu to te huby są, obawiam się, bezużyteczne. Generalnie gdybym miał do wyboru to albo Mindstorms, wybrałbym Mindstorms bez chwili wahania.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Backbone 

Wiek: 31
Dołączył: 06 Gru 2009
Wpisy: 662
Skąd: Doncaster
Wysłany: 2010-06-20, 16:51   

Sariel, nie no mam na mysli z softem, czy soft warty wraz z nimi jakiejkolwiek inwestycji. Bo ciekawe w sumie rozwiązanie gdy ktos buduje modele statyczne, jak wlasnie twoj PF arm :)
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5090
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-20, 16:56   

Odradzam. Soft jest upierdliwy, mało elastyczny, ciężko w nim nawet napisać prostą instrukcję warunkową (przejdzie if/then ale zapomnij o if/then/else).
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,071 sekundy. Zapytań do SQL: 10