Wiek: 36 Dołączył: 28 Mar 2007 Wpisy: 5090 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-20, 12:35 [MOC] PF Arm
Dane techniczne:
Wymiary: wysokość 58 studów, pełna długość ramienia 113 studów
Waga: 1.53 kg
Silniki: 4 x PF Medium
Takie tam ustrojstwo które sobie zmotałem żeby użyć do czegoś systemu WeDo. Generalnie nie miałem pomysłu co z nim zrobić do momentu kiedy udało mi się dostać drugi hub USB za rozsądną kasę, co podniosło liczbę wyjść na silniki/sensory z imponujących dwóch do wstrząsających czterech. Powstało więc proste ramię z czterema funkcjami:
- chwytak z czterema niezależnymi palcami operowanymi pneumatycznie przez autozawór[TM]
- przegub chwytaka z możliwością obrotu o 360 stopni i sprzęgłem
- podnoszenie ramienia dwoma siłownikami śrubowymi, z zachowaniem poziomej pozycji chwytaka
- obrót całości na wieży
Całość podpiąłem pod lapka który okazał się szalenie wygodną platformą do zabawy softem do WeDo. Soft jest nieco upierdliwy, ale zmotałem sobie prosty zestaw instrukcji pozwalający operować każdym silnikiem w dwie strony + jeden uniwersalny klawisz stop. Tak to wyglądało, nie ukrywam że na układ klawiszy wpłynęły pewnie godziny nawalania w Unreala i inne Crysisy ;)
Więcej chyba nie ma się co rozpisywać. Ramię działa, jakichś większych ciężarów nie udźwignie ale radzi sobie całkiem dobrze z małymi przedmiotami (w opuszkach palców są gumowe łączniki axli dla lepszego chwytu). WeDo pokazuje swoje plusy i minusy, największym chyba minusem jest kontrolowanie silników na czas, nie na ilość obrotów, co się oczywiście kończy tym że jak silnik ma przejechać do przodu i do tyłu o tyle samo to nie trafia w punkt wyjścia bo są różnice w tarciu tam i z powrotem. To dość utrudniło tworzenie jakichkolwiek programów, bo przy każdym ruchu trzeba było ręcznie dopasowywać jego zakres, nieważne czy był powtórzeniem albo odbiciem poprzednich. Jeden taki prosty programik jest pokazany na filmie.
Czemu siłowniki nie reagują tak samo? Znaczy niektóre wolniej się zamykają/otwierają.
Są podłączone szeregowo czy po prostu to wina większego zużycia niektórych ?
Nawet nie wiedzialem o usb hubach... Ile takie cos kosztuje? Bo nie chce mi sie po BL szukac. No i kwestia tego czy sensowne sterowniki i oprogramowanie do tego jest.
PS. minus za logo intela na lapku. Ja bym tego kijem nie dotknal.
Wysłany: 2010-06-20, 15:42
LvR napisał/a:
Znaczy niektóre wolniej się zamykają/otwierają. Są podłączone szeregowo czy po prostu to wina większego zużycia niektórych ?
Są podłączone szeregowo, a w pneumatyce powietrze zawsze rozchodzi się trochę nierówno. Wpływ ma na to pewnie milion rzeczy, ze stanem siłownika i ułożeniem/długością/rodzajem przewodów na czele.
Backbone napisał/a:
Ile takie cos kosztuje? Bo nie chce mi sie po BL szukac.
Mi też nie.
Backbone napisał/a:
Ja bym tego kijem nie dotknal.
Ja też nie. Palce albo myszka sprawdzają się lepiej.
Nawet nie wiedzialem o usb hubach... Ile takie cos kosztuje? Bo nie chce mi sie po BL szukac. No i kwestia tego czy sensowne sterowniki i oprogramowanie do tego jest.
PS. minus za logo intela na lapku. Ja bym tego kijem nie dotknal.
Wysłany: 2010-06-20, 16:48
Backbone napisał/a:
Dobra, co trzeba zrobic zeby takie prezenty dostawac? :P
A co do samego huba, warte to jest swojej ceny?
Trzeba należeć do PF Group i jeszcze zostać wylosowanym.
Bez softu to te huby są, obawiam się, bezużyteczne. Generalnie gdybym miał do wyboru to albo Mindstorms, wybrałbym Mindstorms bez chwili wahania.
Sariel, nie no mam na mysli z softem, czy soft warty wraz z nimi jakiejkolwiek inwestycji. Bo ciekawe w sumie rozwiązanie gdy ktos buduje modele statyczne, jak wlasnie twoj PF arm :)
Wysłany: 2010-06-20, 16:56
Odradzam. Soft jest upierdliwy, mało elastyczny, ciężko w nim nawet napisać prostą instrukcję warunkową (przejdzie if/then ale zapomnij o if/then/else).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum