Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
8043 Motorized Excavator
Autor Wiadomość
Innos 
Sonni


Wiek: 34
Dołączył: 10 Sty 2011
Wpisy: 1026
Skąd: Krakówarszawa
Wysłany: 2012-08-16, 16:30   

judam napisał/a:
w 2010 roku na allegro zestaw ten można było już dostać za niewiele ponad 600 zł a teraz dwa lata później jak kupiłem z odbiorem osobistym w poznaniu za 609. Więc przez dwa lata cena się zmieniła tylko nieznacznie ?
W połowie tego okresu dało się bez większego problemu kupić nowy zestaw za 500zł z niewielkim hakiem, i to było chyba historyczne minimum regularnych cen. Ale i tak fluktuacja cen koparki była chyba relatywnie niewielka od czasu jej premiery, pewnie dlatego, że jest jej na rynku cały czas dużo, i wzięcie też ma stabilne, wciąż się sprzedaje, bo też do czasu niedawnej premiery Crawlera była jedynym powszechnie dostępnym i w pełni zdalnie sterowanym modelem.
_________________
-He's much too bright for that.
-Bright? He's a common ignorant slob. He don't even speak good English.
-He doesn't speak good English.
 
 
 
bacon 
Adminus Emeritus
Master of Disaster


Wiek: 43
Dołączył: 26 Lip 2012
Wpisy: 1510
Skąd: Piekary Śląskie
Wysłany: 2012-08-16, 18:02   

Może porównać pudełka i informacje skąd pochodzą klocki lub numer serii żeby określić czy w zawartości są nowe części czy stare?
 
 
 
Innos 
Sonni


Wiek: 34
Dołączył: 10 Sty 2011
Wpisy: 1026
Skąd: Krakówarszawa
Wysłany: 2012-08-16, 18:18   

Raczej nie. Skoro nie dało się rozpoznać opakowań ze starymi i nowymi siłownikami, co było istotną zmianą w zawartości, to i takich, było nie było, kosmetycznych zmian raczej nikt by nie zaznaczał.
_________________
-He's much too bright for that.
-Bright? He's a common ignorant slob. He don't even speak good English.
-He doesn't speak good English.
 
 
 
macaron 
maniak tramwajów :p


Wiek: 33
Dołączył: 07 Kwi 2012
Wpisy: 87
Skąd: Banino
Wysłany: 2012-08-17, 07:33   

Dziś jak wrócę z pracy to obejrzę dokładnie pudełko. A poniżej dokładna lista nowych części:
  • wieża IR V2
  • siłownik (10x2)
  • zębatka do sprzęgła
  • nowy trójkąt
  • zębatka z16

Muszę jeszcze sprawdzić wały kardana, może też jakaś wzmocniona konstrukcja ;)

EDIT:
Jedyna informacja, która może coś oznaczać na pudełku to numer wybity na bocznej ściance: 28M2
_________________
Aktualne projekty LEGO: tramwaj i infrastruktura (zawieszone)
Ostatnio zmieniony przez macaron 2012-08-17, 18:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
adam1024
[Usunięty]

Wysłany: 2012-09-08, 21:18   

Może komuś się przyda:
Ja swój zestaw kupiłem w marcu br, posiada wszystkie elementy w nowej wersji oprócz wieży, na której nie ma oznaczenia "V2"

Adam
 
 
 
judam 


Wiek: 37
Dołączył: 09 Sie 2012
Wpisy: 496
Skąd: Wolsztyn
Wysłany: 2012-12-18, 20:59   

Czy ktoś może ma listę części potrzebnych do zbudowania modelu B ?
_________________
TYLKO TERAZ - 20% na wszystko w moim sklepie JuDam Store.
https://www.bricklink.com/store.asp?p=judam
 
 
 
 
Innos 
Sonni


Wiek: 34
Dołączył: 10 Sty 2011
Wpisy: 1026
Skąd: Krakówarszawa
Wysłany: 2012-12-18, 22:04   

Proszę bardzo: http://www.sendspace.pl/f...f1d9fd2bc05066c
Czy lista jest prawidłowa, nie wiem, aczkolwiek wygląda prawdopodobnie, szczególnie, że jest tu miliard szczegółowych dodatkowych informacji z bazy klocków (id elementu, koloru, kategorii itd). Znalezione na Eurobricksach (w cache Google, bo chwilowo serwis nie działa) na ostatniej, 10 stronie "epickiej" recenzji zestawu.
Główna różnica jest taka, że nie potrzeba większości paneli i obrotnicy, jeśli chodzi o resztę elementów, pewnie potrzeba po trochu wszystkiego (wg. tej listy model B zużywa prawie 700 elementów), w tym wszystkie silniki, wieże i siłowniki.
_________________
-He's much too bright for that.
-Bright? He's a common ignorant slob. He don't even speak good English.
-He doesn't speak good English.
Ostatnio zmieniony przez Innos 2012-12-18, 22:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
dropship 

Wiek: 31
Dołączył: 30 Gru 2013
Wpisy: 44
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-25, 22:27   

Kupiłem tą koparkę od jednego z użytkowników forum; brakowało trochę więcej części niż miało brakować, ale olać to - zastanawiam się czy coś źle zbudowałem, czy też silniki są zjeżdżone - bo mam bardzo duży problem przy próbie skręcania; a może po prostu ten zestaw tak ma?
O ile jazda do przodu, czy do tyłu w miarę działa, to próba obrotu (tzn. jedna gąsienica kręcąca się w jedną stronę, druga w drugą) jest praktycznie niemożliwa. Silniki strasznie cierpią i cały czas coś strzela (chyba ich sprzęgła).

Na poczatku wydawało mi się, że problemem mogą być dwie czarne zębatki zamontowane w obejmach w podwoziu, ale tam nie ma za bardzo co źle zbudować!?

Może ma ktoś jakiś pomysł na co zwracać uwagę, bo chyba rozłożę i złożę ją trzeci raz (ale to dość męczące) - podejrzewam, że mogłem zrobić jakiś błąd przy składaniu.

Problem z silnikiem nie przesuwającym skrzyni biegów udało mi się rozwiązać przy pomocy porad z wątków na eurobricks: gdzie ktoś doradził, żeby w kroku 35 zamiast niebieskiej spinki wrzucić jasnobrązowy (tan) pin, który był dołączony do zestawu; nie wkładałem też szarego pina w kroku 44. To bardzo pomogło skrzyni biegów i działa płynniej; może jest jakiś patent na problemy ze skręcaniem?
Ostatnio zmieniony przez dropship 2014-06-25, 22:57, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
Waler 
VIP


Wiek: 27
Dołączył: 08 Wrz 2010
Wpisy: 762
Skąd: Ożarów Mazowiecki
Wysłany: 2014-06-26, 09:34   

dropship, ja też kupiłem to koparkę (już jej nie mam) i na początku był problem ze skręcaniem (ma jednak opory). Rozwaiłem ją, zbudowałem od nowa i w miarę działało, choć ewidentnie silniki miały sporo roboty.
dropship napisał/a:
Silniki strasznie cierpią i cały czas coś strzela (chyba ich sprzęgła).

W silniku nie ma żadnego sprzęgła, są tylko (chyba dwie) przekładnie planetarne. Może (choć mało prawdopodobne) właśnie w tych przekładniach jakiś tryb wyskoczył i teraz przeszkadza wywołując strzelanie o inne (jeżeli dochodzi to na 100% z silnika)
Bardziej jednak obstawiam że strzelają tryby w całej tej misternej konstrukcji koparki, polecam sprawdzić, ewentualnie wszystko przesmarować :D
 
 
 
Jetboy
[Usunięty]

Wysłany: 2014-06-26, 10:05   

Ja zbudowałem zgodnie z instrukcją, nic mi nie strzelało i pieknie skręcało.
 
 
 
Yeti 

Wiek: 27
Dołączył: 05 Lip 2011
Wpisy: 95
Skąd: Malbork, Mikoszewo
Wysłany: 2014-06-26, 11:08   

Popieram Jetboy'a, również nie miałem problemów ze strzelaniem, a jeździłem po dywanie.
 
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 46
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 3385
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-06-26, 11:54   

Ja choć nie mam oryginalnego zestawu, za to mam wszystkie potrzebne części do zbudowania tej koparki, ale jak składałem to nie kojarzę, by coś strzelało
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
Filus 


Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2010
Wpisy: 586
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2014-06-26, 15:10   

Bo nie strzelało. Nawet wersja bez usprawnień i SP była w 100% sprawna. Może faktycznie, przy zawracaniu w miejscu, na grubym dywanie słychać było jęk silników, ale w ramach akceptowalnych. W niejednym MOCu silniki bardziej dostawały po tyłku. Zatem albo gdzieś coś w budowie przeoczyłeś, albo faktycznie silnik/i jakieś sfatygowane.
 
 
 
Dr.Green 
Mały niebieski ludzik :)


Wiek: 40
Dołączył: 17 Sie 2011
Wpisy: 59
Skąd: z komputera :)
Wysłany: 2014-06-26, 15:14   

Jaki, że to ja jestem osobą od której kupił koparkę , to napiszę tylko, że silniki nigdy nie były sfatygowane. Chodziło płynnie przy modelu głównym jak i alternatywnym.
_________________
Dr.Green
 
 
 
 
MarcinMK 


Wiek: 49
Dołączył: 01 Lis 2013
Wpisy: 392
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2014-06-26, 21:13   

Mi także nic nigdy nie strzelało i chodziło wszystko płynnie. Chyba coś źle złożyłeś.
_________________
1971
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,059 sekundy. Zapytań do SQL: 10