Witam
Przestawiam pierdółkę zbudowaną do lokomotywowni.
Jest to mała lokomotywka EL-16 takie coś wielkości drezyny, używane do przepychania wagonów itp.
Oto ona z Lego :
Link1Link2Link3
Oryginał można ujrzeć tu :
Oryginał
Pozdrawiam
Wiek: 47 Dołączył: 07 Kwi 2007 Wpisy: 2531 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-15, 01:32
Szczególnie podoba mi się pyłek na młoteczku stanowiącym część zawieszenia.
Dobrze, że nie z każdej łodyżki wyrasta modraczek - widać poważne podejście do odwzorowania niedoskonałości natury.
Lokomotywka też niczego sobie :)
Ale w oryginale nie ma tego elementu wystającego na zewnątrz szyn - podwozie jest gładko osłonięte, tyle że przy samych kołach.
[ widok z boku ]
Nie zrobiłeś stopnia wejściowego.
Wzmocnienia wokół mocowania sprzęgu - u Ciebie żółte serki - nie lepiej byłoby dać je w układzie krzyża, tak jak w oryginale? Albo raczej w ogóle z tego zrezygnować - ściana czołowa powinna być płaska, a w modelu strasznie dużo tam się dzieje. Żaluzje (grill 1x2 z boku) też wydają się zmyślone. Cały przód (i tył) można by było zbudować klasycznie - klocek na klocku. Bryła wyszłaby spokojniejsza, i łatwo można by było zamontować zwykłe okrągłe kafelki 2x2 jako bufory, zamiast rondli, które wyglądają tu dziwnie.
O proporcjach nie mówię, bo widzę, że byłeś związany głównie gotową kabiną. I generalnie źle nie wyszło :) Takie małe pokraki są trudne; za małe, żeby optycznie 'zgubić' niedoskonałości w odwzorowaniu proporcji.
Cytat:
Kupie 7demkę to będę miał z czego odwzorowywać i doglądać szczegółów.
Więc mogłeś się szarpnąć i na małą, starą drezynkę.
Aha - jeszcze jedno.
Jestem bardzo dumny, kiedy mój trzyletni syn składa konstrukcje takie jak 'podstawka', którą zrobiłeś do zdjęć. Zacznę chyba prezentować tutaj jego prace.
_________________ \/1 ______________
Ostatnio zmieniony przez V1 2010-11-15, 01:47, w całości zmieniany 5 razy
LordBlackFalcon [Usunięty]
Wysłany: 2010-11-15, 07:55
Nawet trochę podobne do "słonia"... czyli ASF
Radar [Usunięty]
Wysłany: 2010-11-15, 08:42
LordBlackFalcon, to jest ASF, tylko nie wiem skąd się wzięło El-16, skoro to jest pojazd akumulatorowy, a nie lokomotywa elektryczna.
A modelik, bardzo zacny, chociaż najbardziej razi to obudowanie podwozia.
Wysłany: 2010-11-15, 09:35
Skoro sam coś tworzę w tej materii to też się wypowiem. Oryginału na żywo nie widziałem, a modelik wygląda bardzo sympatycznie. Patelnie pełniące funkcję buforów to ciekawe rozwiązanie. Ładnie prezentuje się oprawiony reflektor. Sama pękata bryła wg. mnie dobrze odwzorowana.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum