[MOC] MAV M28

Trains, Monorail

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
rh

[MOC] MAV M28

#1 Post autor: rh »

Mała węgierska lokomotywka manewrowa. Pierwotnie miała powstać przed wyjazdem na Węgry, jednak brak czasu spowodował, że nie zdążyłem. No i brak elementów także ... Pierwotnie także miała zostać wyposażona w PF Medium i Aku, ale nie było tam na to wszystko miejsca, szczególnie na wieżę ...

Obrazek

W skrócie:
- długość: 7390 mm,
- szerokość: 3463 mm,
- wysokość: 3150 mm.
Pierwszy egzemplarz powstał w 1955 roku w firmie MVG (RABA), w latach 1955 - 1959 wyprodukowano 96 sztuk tych maleństw. W zależności od wersji posiadały silnik o mocy 135 KM (maks. prędkość 30 km/h) lub 200 KM (maks. prędkość 50 km/h). Demonami szybkości to one nie były, ale nie musiały ;)

Obrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Galeria BS (jak zmoderują...)
Galeria flickr

PS: Crises, użyłem userbarków z Twojego BSa - za nic nie mogłem znaleźć tego skryptu do wstawiania logo LUGPolu do obrazków ...
Ostatnio zmieniony 2011-07-31, 21:00 przez rh, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Belfast
Posty: 387
Rejestracja: 2009-06-24, 22:01
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Diabel
: Belfast

 

#2 Post autor: Belfast »

Śliczna, taka w sam raz do ręki żeby pojeździć :)))
Lepsze jutro było wczoraj, a świat zamienił wrażliwość na wydajność !

Belfast

Awatar użytkownika
M_longer
VIP
Posty: 5378
Rejestracja: 2007-09-29, 08:47
Lokalizacja: Lubin
HELF: M-longer
: m_longer
: Longer
Kontakt:

   

#3 Post autor: M_longer »

Myślałeś nad użyciem innych elementów do wykończenia obudowy silnika?
Teraz masz tam skosy 1x3, nie dałoby się użyć zamiast nich tego?

Obrazek

No i pod drzwiami nie ma drabinki dla maszynisty :P

Co nie zmienia faktu że jest to fajny modelik, chociaż miałem nadzieję że to będzie pełnowymiarowa lokomotywa :)

rh

#4 Post autor: rh »

M_longer pisze:No i pod drzwiami nie ma drabinki dla maszynisty :P
Całe rano pamiętałem o niej, a w końcu zapomniałem :/ ale to jeszcze dodam, bo zostaje na stałe ...
M_longer pisze:Teraz masz tam skosy 1x3, nie dałoby się użyć zamiast nich tego?
Hm, teoretycznie można by spróbować.
Belfast pisze:Śliczna, taka w sam raz do ręki żeby pojeździć :)))
M_longer pisze:Co nie zmienia faktu że jest to fajny modelik, chociaż miałem nadzieję że to będzie pełnowymiarowa lokomotywa :)
Dzięki ;) Pełnowymiarowa stoi sobie w Gdańsku i czeka na powrót i zrobienie jej porządnych zdjęć.

Awatar użytkownika
Emilus
Adminus Emeritus
Posty: 1460
Rejestracja: 2007-08-26, 19:58
Lokalizacja: Polska
HELF: Emilus
: Emilus
Kontakt:

 

#5 Post autor: Emilus »

Nie znam się na tym, ale z wyglądu śliczna lokomotywka no i wygląda jak oryginał.
rh pisze:PS: Crises, użyłem userbarków z Twojego BSa - za nic nie mogłem znaleźć tego skryptu do wstawiania logo LUGPolu do obrazków ...
http://www.00453005_0000002.pl/forum/viewtopic.php?t=3949

wpis MD:

http://www.lugpol.pl/wmtool/

PS. Ta gęsta trawa wygląda jak taka zielona sztywna plastikowa wycieraczka do butów pod drzwi.
Ostatnio zmieniony 2011-07-31, 13:14 przez Emilus, łącznie zmieniany 4 razy.

rh

#6 Post autor: rh »

Emilus pisze:wpis MD:
Dzięki wielkie :)
M_longer pisze:Teraz masz tam skosy 1x3, nie dałoby się użyć zamiast nich tego?
Spróbowałem. Nie wyglądało to dobrze, a do tego musiałbym lekko wysunąć przód - szkoda, że tego skosu nie ma w długościach 1 i 2 study ;)

A i dodałem drabinkę. Zdjęcia (część) poprawione ;)

Hezar
Posty: 933
Rejestracja: 2016-08-29, 17:30
Lokalizacja: Oberschlesien

#7 Post autor: Hezar »

Koła wydają się jakby deczko za małe w stosunku do oryginału, zaś okna drzwi kabiny mógłbyś podnieść o wysokość jednego "plejta". Reszta bez zarzutu, bardzo poprawnie odwzorowana.
Przy okazji dodam, iż to zapewne ten właśnie model posłużył również za pierwowzór przy projektowaniu lokomotywy zestawu 4563.

Awatar użytkownika
pitrek02
Posty: 880
Rejestracja: 2006-10-05, 19:27
Lokalizacja: Częstochowa/Wrocław
HELF: pitrek02
: 31972744@N02/
: pitrek02

   

#8 Post autor: pitrek02 »

A mnie się wydaję, że kabina jest za długa o 1st, co trochę zaburza proporcje.
Odnoszę również wrażenie, że podwozie jest zbyt klockowe. Brakuje mu takich malutkich detali, które z pewnością wpłynęłyby na ogólny wygląd. :)

Jest dobrze, kolejka przypomina oryginał, ale mogłoby być jeszcze lepiej. :)

Awatar użytkownika
Jerac
Posty: 2311
Rejestracja: 2006-01-14, 20:32
Lokalizacja: Sol III, Łódź
HELF: Jerrec
: 28110487@N06
: Jerac

   

#9 Post autor: Jerac »

Przepraszam ale ta lokomotywka Ci się nie udała, Rafale. Ma kompletnie zrąbane proporcje i jakieś takie wewnętrzne fuj. A raczej zewnętrzne.

Najbardziej boli mnie to że oryginał ma pół na pół wysokości szarego (na dole) i czerwonego (na górze), nie licząc kabiny, natomiast tutaj te proporcje to tak mniej więcej 1/3 i 2/3. Druga sprawa, jak już Piotrek zauważył, kabina jest za długa. Ale nie o studa... o dwa...

Ale nic to, czasem się zdarza. Weź ją zrób jeszcze raz i już:)

Awatar użytkownika
M_longer
VIP
Posty: 5378
Rejestracja: 2007-09-29, 08:47
Lokalizacja: Lubin
HELF: M-longer
: m_longer
: Longer
Kontakt:

   

#10 Post autor: M_longer »

Jerac pisze:Najbardziej boli mnie to że oryginał ma pół na pół wysokości szarego (na dole) i czerwonego (na górze), nie licząc kabiny, natomiast tutaj te proporcje to tak mniej więcej 1/3 i 2/3.
A to nie jest spowodowane tym że w oryginale podział kolorystyczny jest wyznaczany przez wysokość koła? W modelu można było użyć tylko małych kółek, więc linia podziału kolorów się automatycznie przesunęła.

Awatar użytkownika
3dom
Adminus Emeritus
Posty: 5637
Rejestracja: 2011-04-18, 20:43
Lokalizacja: Warszawa
HELF: 3dom
: Freedom

 

#11 Post autor: 3dom »

Mi się podoba, przypomina oryginał.

Skrócenie kabiny o 2 kropki jest raczej niewykonalne bo trzeba by zrezygnować albo z obecnie użytych okien albo z żółtych poręczy (tudzież wydłużyć je, co też byłoby niezgodne z oryginałem).
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia pisze:SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!

papagras
Posty: 33
Rejestracja: 2011-01-21, 11:19
Lokalizacja: Trojmiasto

#12 Post autor: papagras »

bardzo fajna - szczegolnie podobaja mi sie naklejki na cow catcher:)
czemu na 8 a nie na 7 stud ?

rh

#13 Post autor: rh »

papagras pisze:bardzo fajna - szczegolnie podobaja mi sie naklejki na cow catcher:)
czemu na 8 a nie na 7 stud ?
Dzięki :) Na 8 z dwóch powodów: pierwszy to po prostu to, że jakoś nie pasują mi kolejki na 7 - są za wąskie wg mnie, a drugi to, dlatego że jednak prawdziwe M28 jest dość szerokie (~3.1 m).

ODPOWIEDZ