[MOC] Kenworth Road Train

Technic, Scale Modeling, Great Ball Contraption

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
3dom
Adminus Emeritus
Posty: 5637
Rejestracja: 2011-04-18, 20:43
Lokalizacja: Warszawa
HELF: 3dom
: Freedom

 

#16 Post autor: 3dom »

Niesamowity ciągnik. Naczepy sporo słabsze ale usprawiedliwia Cię ilość klocków, które pochłonęły.

Da się jakoś obejść komputer przy sterowaniu padem, tak by bezpośrednio łączył się z kostką?
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia pisze:SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!

Awatar użytkownika
Qlczas
Posty: 125
Rejestracja: 2012-05-10, 13:17
Lokalizacja: Kraków
HELF: Qlczas
Kontakt:

 

#17 Post autor: Qlczas »

Sariel pisze:Wszystkie chromowane części są drogie,
a właśnie, chromowane części nie są oryginalnie produkcji LEGO tylko z jakiegoś customowego sklepu tak? Coś poza tym w twojej MOCy jest też custom made?
Sariel pisze:Z programu można oczywiście korzystać, ale jeśli chodzi o Technic i rzeczy które mają ze sobą działać, to wolę rozplanowanie sobie wszystkiego wstępnie w głowie a potem ręczne sprawdzanie czemu nie działa ;)
hehe no tak, rozumiem. Długie godziny testów i badań na pewno za Tobą :)
Przy okazji jeszcze chciałem zapytać, bo nawet nie wiem jak sformułować pytanie (bo "program komputerowy" przynosi zbyt wiele wyników wyszukiwania): jaki jest fajny soft do budowania/planowania budowy konstrukcji z Lego?

p.s.
jeszcze raz przepraszam, jeśli zadaję jakieś noobowskie pytania ^^' większość faq'ów i regulaminów czytałem ale nadal na powyższe nie odnalazłem odpowiedzi.

Awatar użytkownika
3dom
Adminus Emeritus
Posty: 5637
Rejestracja: 2011-04-18, 20:43
Lokalizacja: Warszawa
HELF: 3dom
: Freedom

 

#18 Post autor: 3dom »

Qlczas pisze:a właśnie, chromowane części nie są oryginalnie produkcji LEGO tylko z jakiegoś customowego sklepu tak?
Chromowane klocki można kupić m.in. na Bricklinku, np. u naszego kolegi z forum Aurimaxa.
Qlczas pisze:Przy okazji jeszcze chciałem zapytać, bo nawet nie wiem jak sformułować pytanie (bo "program komputerowy" przynosi zbyt wiele wyników wyszukiwania): jaki jest fajny soft do budowania/planowania budowy konstrukcji z Lego?
Trochę o wirtualnym budowaniu znajdziesz w dziale [URL=http://www.00453005_0000002.pl/forum/viewforum.php?f=16]Wirtualne Lego[/URL]. Programy są różne: LDD (Lego Digital Designer - program oficjalny od LEGO), MLCad, SR 3D Builder i pewnie wiele innych.
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia pisze:SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!

Awatar użytkownika
Methos
Posty: 227
Rejestracja: 2011-07-23, 01:19
Lokalizacja: Polska - Gniezno
HELF: Methos6

 

#19 Post autor: Methos »

Model powala - dosłownie. Naczytałeś się achhów i occhhów zapewne ale cóż - dodam swoje trzy grosze - model jest piękny. Jak zwykle do tego świetnie wykonana cała otoczka: zdjęcia, film itp. Brawo.
Najbardziej jednak podoba mi się rozplanowanie wszystkich mechanizmów i funkcjonalności jakie zastosowałeś. Cóż - doświadczenie robi swoje.
Brawo.

Awatar użytkownika
piotrek839
Posty: 458
Rejestracja: 2011-10-05, 18:37
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
HELF: piotrek839
: piotrek839
: piotrek839

   

#20 Post autor: piotrek839 »

Obserwuje Twoje prace i zauważyłem że od jakiegoś czasu stosujesz NXT. Chciałem Cię zapytać jako doświadczonego budowniczego czy tylko eksperymentujesz z NXT? O swojej cieżarówce napisałeś o kilku problemach z NXT, więc chciałem zadać drugie pytanie. Czy według Ciebie dla tego typu projektów lepsze jest NXT czy silniki PF?
Ostatnio zmieniony 2012-05-16, 13:22 przez piotrek839, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5341
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#21 Post autor: Sariel »

3dom pisze:Da się jakoś obejść komputer przy sterowaniu padem, tak by bezpośrednio łączył się z kostką?
W sensie pad bezpośrednio z kostką? Podobno z bezprzewodowymi padami od PS3 coś takiego się da zrobić, ale nie posiadam i nie próbowałem.
Qlczas pisze:Coś poza tym w twojej MOCy jest też custom made?
Tylko nalepki.
piotrek839 pisze:Chciałem Cię zapytać jako doświadczonego budowniczego czy tylko eksperymentujesz z NXT? O swojej cieżarówce napisałeś o kilku problemach z NXT, więc chciałem zadać drugie pytanie. Czy według Ciebie dla tego typu projektów lepsze jest NXT czy silniki PF?
To zależy od konkretnego projektu. Przy wielkości elementów NXT warto się w to bawić tylko jeśli masz naprawdę dużo miejsca, i oczywiście jeśli NXT daje Ci coś czego nie uzyskasz PFami - w tym przypadku choćby proporcjonalne sterowanie.

Awatar użytkownika
3dom
Adminus Emeritus
Posty: 5637
Rejestracja: 2011-04-18, 20:43
Lokalizacja: Warszawa
HELF: 3dom
: Freedom

 

#22 Post autor: 3dom »

Sariel pisze: W sensie pad bezpośrednio z kostką? Podobno z bezprzewodowymi padami od PS3 coś takiego się da zrobić, ale nie posiadam i nie próbowałem.
Proponowałem Ci kiedyś pada od PS3 do testów ;) Jakby co mogę Ci podrzucić. Chodzi mi o to żeby np. padem sterować autko do CC albo trialówką. Niby może sobie netbook stać gdzieś z boku ale to takie sobie rozwiązanie :P Masz namiary na jakiś manual jak to ogarnąć?
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia pisze:SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!

Awatar użytkownika
TT
VIP
Posty: 1181
Rejestracja: 2004-05-27, 13:52
Lokalizacja: Bielsko-Biała
HELF: TT

 

#23 Post autor: TT »

Paweł rozbiłeś bank.
Model jest powalający. Świetne połączenie NXT i model team. Jeszcze nie dawno pewnie nikt nie myślał, że tak można. Jednak wiadomo - Polak potrafi. Mamy na swoim koncie już kilka trialówek, koparkę Emila i teraz Twój road train.

Co do sterowania padami...
RobotC daje wsparcie dla każdego pada w taki sposób jak pokazał Paweł. W taki sposób kiedyś sterowałem kierownicą z XBOXa 360 moim pojazdem gąsienicowym klik. Jednak wada jest taka, że komputer pośredniczy w komunikacji.
Są jeszcze dwa inne sposobu na takie sterowania: 1. Wspomniany pad z PS. Jednak wymaga specjalnego czujnika: klik
2. Każdy pad komunikujący się po standardowym protokole BT może się komunikować z kostką NXT. Jednak trzeba by się w to bardzo mocno wgryźć, rozkodować sygnały i oprogramować od podstaw. To już jest wyższa szkoła jazdy.
Pozdrawiam,
Tomek

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5341
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#24 Post autor: Sariel »

Dzięki.
TT pisze:Są jeszcze dwa inne sposobu na takie sterowania: 1. Wspomniany pad z PS. Jednak wymaga specjalnego czujnika: klik
2. Każdy pad komunikujący się po standardowym protokole BT może się komunikować z kostką NXT. Jednak trzeba by się w to bardzo mocno wgryźć, rozkodować sygnały i oprogramować od podstaw. To już jest wyższa szkoła jazdy.
Do 1 sposobu właśnie doszedłem. Jest jeszcze sposób pośredni - można się pozbyć kabla, tzn. używać bezprzewodowego pada podłączonego do kompa, który z kolei podłączony jest do kostki. Brzmi karkołomnie, ale tak realnie wystarczy położyć gdzieś z boku netbooka z Bluetoothem i odpalonym RobotC.
Ostatnio zmieniony 2012-05-16, 14:11 przez Sariel, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
3dom
Adminus Emeritus
Posty: 5637
Rejestracja: 2011-04-18, 20:43
Lokalizacja: Warszawa
HELF: 3dom
: Freedom

 

#25 Post autor: 3dom »

To co, robimy grupowy zakup tego czujnika? ;)
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia pisze:SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5341
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#26 Post autor: Sariel »

I padów ;) Te fajne pady do PS3 mają też czujniki przechylenia, może i to da się wykorzystać.

Awatar użytkownika
3dom
Adminus Emeritus
Posty: 5637
Rejestracja: 2011-04-18, 20:43
Lokalizacja: Warszawa
HELF: 3dom
: Freedom

 

#27 Post autor: 3dom »

Pady są w empiku :P
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia pisze:SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5341
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#28 Post autor: Sariel »

Tak, razem z empikową marżą :P

Awatar użytkownika
Misterzumbi
Zasłużony
Posty: 1450
Rejestracja: 2006-06-20, 01:21
Lokalizacja: z piekła
HELF: misterzumbi
: Misterzumbi
: To_ja
Kontakt:

   

#29 Post autor: Misterzumbi »

crises pisze:Obejrzałem cały film. Rzadko mi się to zdarza, ale teraz twardo wysiedziałem. Niesamowita prezentacja świetnego pojazdu. Chomik smażący naleśniki do fajnego remixu wygrywa całość.
Dziekuje. Nie potrafilem sam nic wymyslec, coby pochwalic, nastukac wiecej niz dwa slowa, i nie przeklinajac.
Maciej Drwięga pisze:czas naświetlania zdjęcia nie ma wpływu na przezroczystość Jeraca.
kris kelvin pisze: Boże chroń Lugpol.

Awatar użytkownika
Waler
VIP
Posty: 768
Rejestracja: 2010-09-08, 21:42
Lokalizacja: Ożarów Mazowiecki
HELF: waler
: Waler
Kontakt:

 

#30 Post autor: Waler »

Jest jescze inny sposób - pad --> telefon --> kostka. Tylko nie wiem jak (i czy w ogóle się da, ale pewnie tak) podłączyć telefon wraz z kostką. Jeżeli tak to jest aplikacja na telefon, przez którą pad komunikuje się z telefonem. Sam mam taką wgraną na telefon, że moge sobie kontrolować telefon przez pada z PS3 podłączonego przez bluetooth. Oczywiście aplikacja ta docelowo służy do grania w gry z Playstation ONE (emulator gier FPSece, osobiście naparzam w GT2 i Tekkena :)
Wtedy wystarczy tylko aplikacja do podłączenia telefon - kostka i sterujemy padem naszą zabawkę, a telefon siedzi w kieszeni :)

ODPOWIEDZ