Wysłany: 2012-06-10, 14:31 [MOC] BR64 - niemiecka lokomotywa (z pociągiem)
Dzień dobry : o)
Oto mój pierwszy porządny MOC od bardzo dawna- BR64 - niemiecka lokomotywa (typu tendrzak) i pociąg z okresu Drugiej Wojny Światowej:
Lokomotywa posiada wnętrze kabiny i ruchome wiązary.
Dodatkowo zastosowano lekko skręcalne osie przednie i tylne.
Lokomotywa ciągnie dwa wagony osobowe typu 'Donnerbüchse' (Ci28) oraz jedną lawetę typu SSy z dwoma 20 mm działkami plot.
Od razu uprzedzam - nie jeździ ; o)
W dodatku pociąg prawdopodobnie nie da sobie rady na standardowych zakrętach LEGO, pomimo że zastosowałem wszędzie częściowo skręcalne wózki/osie.
Niestety nie miałem jeszcze okazji tego sprawdzić.
Pierwsze przymiarki do lokomotywy nastąpiły gdzieś w grudniu. Całość męczyłem aż do teraz, czekając na dostawę elementów z BOPa. Dziś nadszedł czas na publikację.
Proszę o łagodne potraktowanie, gdyż jest to dopiero mój pierwszy sensowny pociąg.
Ostatnio zmieniony przez Ciamek 2012-06-10, 20:44, w całości zmieniany 1 raz
Daedagor [Usunięty]
Wysłany: 2012-06-10, 14:38
Jak dla mnie jedna z najładniejszych lokomotyw jakie tutaj widziałem. Bardzo mi się podoba. Masz talent i pomysł (i zasoby) Ciamku więc skoro to twój pierwszy sensowny pociąg to z niecierpliwością będę czekał na resztę ; )
Pociąg bardzo mi się podoba. Scenka ze stacją bardzo fajna. Jedno małe "ale". nie pasują mi 2 oponki zamiast komina. Niestety nie potrafię odpowiedzieć co innego bym zastosował.
I może w przednich kołach jednak czarne axle lepiej zastosować?
Ostatnio zmieniony przez amadma 2012-06-10, 14:56, w całości zmieniany 1 raz
Ależ ślicznotka! Te wszystkie wężyki, sznurki... Widać, że się przy tym napociłeś. A już całkiem mnie rozwaliłeś funkcjonującym przejściem między wagonami.
No i to zdjęcie "retro" jest jak wisienka na torcie.
Proszę o łagodne potraktowanie, gdyż jest to dopiero mój pierwszy sensowny pociąg
No cóż ...
jak ogląda się to to z pewnej odległości to nie idzie poznać, że to są klocki - ma się wrażenie oglądania prawdziwego pociągu. Jak dla mnie po prostu piękny.
Ostatnio zmieniony przez bart 2012-06-10, 18:22, w całości zmieniany 2 razy
Świetne, cały pociąg zrobił na mnie ogromne wrażenie, choć tematy kolejowe zupełnie nie są mi bliskie. Najpierw na telefonie tu zajrzałem, i oczywiście najpierw pomyślałem, że to pierwsze zdjęcie przedstawia prawdziwy egzemplarz, a to oczywiście tylko bardzo ładnie obrobione na retro zdjęcie MOCa. No i to przejście między wagonami. A co do jeżdżenia - jak popchniesz ręką i zrobisz ciuch-ciuch, to myślę że pojedzie. ;P I Zresztą nikt by chyba nie chciał, żeby TAKI pociąg mu odjechał, kiedy go ogląda. :)
Nexus 7 [Usunięty]
Wysłany: 2012-06-10, 16:40
Piekna rzecz, i lokomotywa pelna szczegolow i wagony swietnie do niej pasujace. Komin z oponek troche mnie razi ale zdecydowanie nie psuje ogolnego efektu.
Az mnie naszla ochote na jakas nowa lokomotywe :-)
Jetboy [Usunięty]
Wysłany: 2012-06-10, 18:23
Nie znam się, to się wypowiem: świetna!
Zupełnie jak z kolejki H0 którą w dzieciństwie bawiłem się z ojcem. Wspomnień czar...
Mrutek [Usunięty]
Wysłany: 2012-06-10, 18:24
Coś pięknego - lokomotywa i cała reszta.
Wydaje mi się, że komin mógłby być zrobiony z klocków - guma rzuca się od razu w oczy.
wave_pl [Usunięty]
Wysłany: 2012-06-10, 18:41
Bardzo mi się podoba MOC. Jest bardzo ciekawy, a najbardziej urzekła mnie kładka i przejście między wagonami. No o tym to nawet bym nie pomyślał, że ktoś mógłby to zrobić, a tu proszę niespodzianka. Mały szczegół, a wiele daje uroku temu modelowi.
Wysłany: 2012-06-10, 18:48
Prześliczny skład. Dobrze też wiedzieć, że "fabryczne" koła kolejowe LEGO w wagonach nie wyglądają źle. "Pokrętła" w kabinie to kierownice odczepione od stojaków? Jeżeli tak, to jak je zdjąłeś? Po prostu na siłę?
Jakie Cudeńko. Zawsze mi się podobają parce związane z pociągami. W jakiś magiczny sposób maszyny wyglądają jak prawdziwe. Na twoim miejscu dałbym pracę do CUSSO, a nóż by się zakwalifikowała do produkcji w serię Trains.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum