Dane techniczne Seria: Lego / Creator
Rok premiery: 2011
Waga klocków (bez folii i instrukcji): x (jak tylko uruchomię wagę to podam)
Waga zestawu (brutto): y
Liczba klocków: 59 (w tym 3 zapasowe)
Liczba figurek: 0
Spis cześci:
Opakowanie i instrukcja
Opakowanie to folia, zgrzana na górze i na dole oraz z tyłu po środku. Wymiary folii to ~13,7x14 cm. Z przodu grafika przedstawiająca ciężarówkę, logo Lego, Creator, wiek oraz numer katalogowy. Z tyłu również logo Lego, numer katalogowy oraz: klub Lego, kod kreskowy, linki do www oraz wszelkie ostrzeżenia o małych elementach itp. Wg opisu na opakowaniu, klocki zostały zrobione w Dani, na Węgrzech, w Meksyku oraz Republice Czeskiej.
Instrukcja początkowo złożona do wymiarów 3,5x5 cm.
Po rozłożeniu widzimy pełną instrukcję na papierze kredowym o wymiarach 20x13,3 cm (poziomo). Z pierwszej strony widzimy widok gotowego pojazdu, reklamę robota 5764 oraz kroki 1-8 budowy ciężarówki. Z drugiej strony widać kolejne kroki budowy, czyli 9-14 oraz stopka Lego.
Klocki
Przegląd wszystkich dostępnych klocków widać na zdjęciu poniżej:
Łączna liczba elementów to 59 sztuk, natomiast z zapasowych części pozostają nam 3:
Co do jakości, wg mnie nic nie budzi zastrzeżeń, wszystkie klocki są ładnie pokryte farbą, nie ma żadnych odlewek czy wystających fragmentów plastiku.
Modele
Zestaw ten jest standardowym polybagiem także zobaczymy tylko jedną wersję modelu do budowy. Pojazd buduję się szybko, bez żadnych przeszkód czy trudności podczas czytania instrukcji. Całość jest gotowa w niespełna 2 minuty.
Poniżej kilka zdjęć z kolejnych kroków budowy ciężarówki:
kroki 1-2 (podwozie):
kroki 3-4 (nadkola, baki oraz siodło):
kroki 5-6 (zabudowa nadkoli oraz przedni zderzak):
krok 7 (montaż lusterek):
krok 8 (maska, szyba, część wydechów):
kroki 9-10 (światła i wykończenie zderzaka):
kroki 11-12 (kształtowanie obrysów dachu):
kroki 13-14 (wykończenie dachu oraz założenie kół):
Gotowy model prezentuje się bardzo ładnie, zgrabnie, jest zdecydowanie mniejszy od skali minifigowej, ale jednocześnie jego wymiary umożliwiają ustawienie go w najmniejszym zakamarku biurka czy półki. Wymiary: długość - 7,2cm; szerokość - 4,3cm; wysokość - 4,7cm.
Podsumowanie
Model z popularnego polybaga, miniaturowy, dużo mniejszy od naszych kochanych figurek. Za 9 zł, które zapłaciłem za ten pojazd mam 59 klocków, jednak jestem przekonany, że tak sympatyczna mordka tej ciężarówki nie pozwoli mi skorzystać z tych części do użycia ich w innych modelach. Chociaż gratisowe serki na pewno znajdą inne zastosowanie niż czekanie, aż jakiś się zgubi :) Mimo że to tylko mini model, zabawy po biurku jest aż nadto :) Jedynym mankamentem tego pojazdu to brak naczepy, która uzupełniłaby przestrzeń za kabiną.
Za
cena
wielkość (skala mini)
bawialność
zapasowe części (aż 2 serki!)
świetny patent na lusterka boczne oraz baki paliwa
Przeciw
brak naczepy
PS. To mój debiut w pisaniu recenzji, więc proszę w razie czego mnie poprawiać :)
_________________ Aktualne projekty LEGO: tramwaj i infrastruktura (zawieszone)
Ostatnio zmieniony przez nori 2012-06-27, 12:35, w całości zmieniany 1 raz
a by się przydała, bo tył wygląda jak niedorobiony. W oczy rzuca się też niskie zawieszenie, ale może to tylko na zdjęciu tak wygląda. Za taką cenę warto go jednak kupić, chociażby na części.
Udana, rzeczowa recenzja. :-)
Sam posiadam ten zestaw, otrzymałem go w zeszłym roku w sklepie przy zakupach Lego. Na razie leży nieotwierany, czeka aż jego wartość wzrośnie (jeśli w ogóle).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum