Kamaz 55111. Zbudowałem go rok temu z myślą o konkursie Pierwsza Krew, lecz nie udało mi się wtedy zarejestrować na forum. Obecnie mam 18 lat i myślę że mogę go już legalnie pokazać.
Co do samego Kamaza, technicznie jest mało ambitny, napęd, skręt i jeden siłownik podnoszący pakę. Bardziej starałem się, jeśli chodzi o wygląd. Wszystkie proporcje są w miarę zachowane, starałem się jak najbardziej upchnąć mechanikę. Mechanizm skrętny z mediumem siedzi między przednimi kołami, XL do napędu między osiami. Z tyłu są zwykłe kolebki, BB schowany jak najbardziej w kabinie.
Model dla mnie bardzo ważny. Pierwszy raz kupowałem części na BL (dzięki Zgrredek!), co jest dla mnie ogromną różnicą od budowania z tego co mam pod ręką. No i pierwszy raz patrzę na niego po roku i nie uważam że jest beznadziejny.
Film robiłem rok temu, więc nie jest to mistrzostwo w montażu, ale widać że działa. :)
Galeria BS
Ostatnio zmieniony przez Tranzystor 2012-07-19, 12:42, w całości zmieniany 7 razy
Wysłany: 2012-07-18, 22:32
Bardzo udany model. Widać że kamaz, widać ze włożyłeś w niego sporo pracy. Fajnie też upakowałeś mechanikę. Wszystko ok tylko chyba dział nie ten. Moim zdaniem powinno być model team. Celowo dałeś do technic?
Hmm. Dla mnie MT to odwzorowanie wszystkiego: ramy, silnika, zawieszenia. Tu zamiast tego są PFy i pneumatyka. Jeśli już, to Tu i Teraz. Przy następnych MOCach myślę, że nie będzie takich dylematów.
Jetboy [Usunięty]
Wysłany: 2012-07-19, 07:14
Śliczny i do tego jeździ. Na dokładkę bardzo wierny. Chciałbym budować w połowie tak dobrze.
Chodzi Ci o z20 z mostów? Są trochę zjechane, bo jak jeździłem po dworze to dostało się tam trochę piasku. Ale siedzą w ramce i nie mają prawa przeskakiwać.
Wiek: 30 Dołączył: 03 Maj 2006 Wpisy: 851 Skąd: Układ Mendelejewa
Wysłany: 2012-07-19, 12:59
Obróć przednie koła na drugą stronę, to lepiej odda wygląd felg Kamaza, tzw. trilexów. Ogólnie bardzo sympatyczny model, choć niektóre proporcje są ciut dziwnie ;>
Ostatnio zmieniony przez TruckeR 2012-07-19, 16:32, w całości zmieniany 2 razy
Fajne to. Mógłbym takie coś zbudować gdybym potrafił : o)
Faktycznie coś z kołami jest nie tak. Albo większe by się przydały albo chociaż zmiana proporcji między felgą a oponą.
Model jest tak świetny, że aż nie mogę się nadziwić!
Po pierwsze świetnie wygląda, ja akurat swoich modeli nie skaluję więc do proporcji się nie przyczepiam. Świetne wymodelowanie kabiny i paki.
Najbardziej jednak zaskakoczyło mnie to, że to maleństwo jeździ i skręca. Pod koniec filmu kolejne zaskoczenie - do tego modelu udało się upchnać nawet trochę pneumatyki! - musiałem dobrze obejrzeć Twoje zdjęcia na BS bo nie mogłem doszukać się kompresora i zaworka pneumatycznego. Co więcej znalazło się nawet miejsce na wahliwe klebki.
Właśnie takie modele LEGO powinno wypuszczać jako zestawy - model ładny i bawialny z całą masą przydatnych elementów!
Gratuluje pomysłu i wykonania, jak na pierwszą krew - pierwsza klasa!
Wiek: 33 Dołączył: 18 Kwi 2011 Wpisy: 5646 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-07-20, 18:09
Znakomity debiut. Model sprawnie jeździ a do tego od razu widać co to za auto. Bardzo ładnie wyszła kabina. Faktycznie koła mogłyby być ciut większe ale takto są bliźniaki z tyłu co bardzo dobrze wygląda. Pokazuj teraz Tatry :)
_________________ ...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum