Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Zdalnie sterowany zawór pneumatyczny...
Autor Wiadomość
Cieślu 
VIP
Do odciny!


Wiek: 25
Dołączył: 13 Kwi 2009
Wpisy: 1173
Skąd: Karczew/Warszawa
Wysłany: 2012-09-19, 16:53   

Niestety Dejw, 3dom ma rację :) Jeżeli zawór będzie stawiał opór to górny technicbrick po prostu wyleci ze studów.
_________________
Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie.
WIP:
Oshkosh MMRS
MAN F2000
Iveco Powerstar
Ostatnio zmieniony przez Cieślu 2012-09-19, 18:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 28
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-19, 16:55   

Cieślu napisał/a:
NiestetyDejw, 3dom ma rację :) Jeżeli zawór będzie stawiał opór to górny technicbrick po prostu wyleci ze studów.

Dlatego lepiej to zrobić na liftarmach, a nie na brickach.
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
Tranzystor 

Wiek: 24
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 457
Skąd: Rybnik
  Wysłany: 2012-09-19, 17:29   

No proszę was, to nie trial.

Zresztą to tylko model, żeby pokazać wymiary i ogólną zasadę działania, więc nie mówcię, że się rozleci. Siły jakie tu działają, przy starym zaworze, są praktycznie zerowe.
Pietruch napisał/a:
Dlatego lepiej to zrobić na liftarmach, a nie na brickach.

Ja buduję na brickach, więc łatwiej mi upchnąć taki zawór, niż ten Żbika. A jak go zabuduję, będzie mocny jak złoto.

Jak by był ktoś ze starym zaworem i serwem to proszę o sprawdzenie tego.

Chollender, chyba będę musiał kupić tego Crawlera.
 
 
 
Żbik 
Administrator
Radość tworzenia :)


Wiek: 40
Dołączył: 06 Cze 2006
Wpisy: 2444
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2012-09-19, 18:11   

Dejw napisał/a:
Nie mam serwa, więc nie sprawdzę jak działa, ale nie powinno być problemów.
No moje oko za dużo tu luzów. A nawet jeśli Twój patent działa, w sensie otwiera i zamyka zawór, to na pewno nie będzie tak precyzyjny jak mój. Mnie chodziło o jak najmniejsze - ale działające - wychylenie dźwigienki zaworu. Tylko taka funkcjonalność pozwala na w miarę płynne sterowanie.

Sprawdzę jeśli znajdę wolną chwilę. No chyba, że ktoś to machnie raz dwa, to proszę, bo szkoda mi czasu na eksperymentowanie w sytuacji kiedy mam rozwiązanie, które działa nad wyraz dobrze (testowałem dziś ten patent z Terexem i muszę powiedzieć, że bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie precyzja z jaką można sterować ramieniem).
_________________
"As nigdy nie odmawia w słusznej sprawie!" :)

ABC prezentacji MOCy | Zamienniki wężyków pneumatycznych | Sklepik z gadżetami klubowymi
 
 
 
 
Tranzystor 

Wiek: 24
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 457
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2012-09-19, 18:29   

Jaka jest przewaga słabo otwartego zaworu nad wolnym kompresorem?
_________________
YouTube | Flickr | Sklep Bricklink
 
 
 
Cieślu 
VIP
Do odciny!


Wiek: 25
Dołączył: 13 Kwi 2009
Wpisy: 1173
Skąd: Karczew/Warszawa
Wysłany: 2012-09-19, 18:46   

Wolny kompresor dostarcza odpowiedniego ciśnienia dopiero po dłuższym czasie a jeżeli chcesz obsługiwać kilka funkcji jednocześnie to będzie zbyt mało wydajny. Słabo otwarty zawór pozwala na dużą precyzję ruchu, przy czym mając mocny i szybki kompresor można efektywnie obsługiwać wiele siłowników jednocześnie.
_________________
Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie.
WIP:
Oshkosh MMRS
MAN F2000
Iveco Powerstar
 
 
 
 
Żbik 
Administrator
Radość tworzenia :)


Wiek: 40
Dołączył: 06 Cze 2006
Wpisy: 2444
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2012-09-21, 15:42   

Dejw napisał/a:
Jaka jest przewaga słabo otwartego zaworu nad wolnym kompresorem?
To co Cieślu napisał to jedno, druga rzecz dotyczy "opadania" ramienia sterowanego pneumatyką. Jeśli zrobisz sterowanie przez zawór otwierany zupełnie, ramię będzie opadać "grawitacyjne", bez żadnego oporu, czyli walnie w stół jak cep :) Można to dobrze zaobserwować na przykładzie firmowego dźwigu 8421.

=====

Na szybko skręcony film:

_________________
"As nigdy nie odmawia w słusznej sprawie!" :)

ABC prezentacji MOCy | Zamienniki wężyków pneumatycznych | Sklepik z gadżetami klubowymi
 
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 29
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 4954
Skąd: Lubin
Wysłany: 2012-09-21, 15:53   

Żbik napisał/a:
Na szybko skręcony film:

No, to teraz żeby sterować zdalnie pneumatyką wystarczy taki skromny zestaw wart jakieś 120zł na każdy obwód :D
_________________
Mój blog | YOUTube
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 28
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-21, 16:14   

M_longer napisał/a:
No, to teraz żeby sterować zdalnie pneumatyką wystarczy taki skromny zestaw wart jakieś 120zł na każdy obwód :D

Marku, tyle kosztuje samo serwo. :P
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
Ostatnio zmieniony przez Pietruch 2012-09-21, 16:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
3dom 
Adminus Emeritus


Wiek: 31
Dołączył: 18 Kwi 2011
Wpisy: 5643
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-21, 16:39   

Pietruch napisał/a:
M_longer napisał/a:
No, to teraz żeby sterować zdalnie pneumatyką wystarczy taki skromny zestaw wart jakieś 120zł na każdy obwód :D

Marku, tyle kosztuje samo serwo. :P


Spokojnie, za 3 kwartaly kazdy bedzie mial pod dostatkiem :P
_________________
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia napisał/a:
SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 28
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-21, 16:51   

3dom napisał/a:
Spokojnie, za 3 kwartaly kazdy bedzie mial pod dostatkiem :P

Taką mam nadzieję, chociaż Lego lubi nas czasem zaskakiwać.

Ciekawe jak to będzie się zachowywać pod obciążeniem. Żbiku, planujesz to wbudować w Rexia i przetestować? Bo tak na sucho, to płynności nie widać.
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 29
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 4954
Skąd: Lubin
Wysłany: 2012-09-21, 18:37   

Pietruch napisał/a:
Marku, tyle kosztuje samo serwo. :P

No o tym mówię. Serwo jest elementem który mamy raczej w małych ilościach, kilka liftów i zawór zawsze się znajdzie, nie?
_________________
Mój blog | YOUTube
 
 
 
Żbik 
Administrator
Radość tworzenia :)


Wiek: 40
Dołączył: 06 Cze 2006
Wpisy: 2444
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2012-09-21, 23:06   

Pietruch napisał/a:
Ciekawe jak to będzie się zachowywać pod obciążeniem. Żbiku, planujesz to wbudować w Rexia i przetestować? Bo tak na sucho, to płynności nie widać.
Na filmie jest tylko jeden siłownik, a kompresor ma 2 pompki na silniku L przyspieszonym z24/z16. Dlatego działa dość szybko. Terex ma 4 funkcje po 4 siłowniki każda, więc ten wydatek ciśnienia nie powoduje gwałtownych ruchów :)
_________________
"As nigdy nie odmawia w słusznej sprawie!" :)

ABC prezentacji MOCy | Zamienniki wężyków pneumatycznych | Sklepik z gadżetami klubowymi
 
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 35
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5001
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-21, 23:07   

Żbiku, a jakie zastosowanie ma zdalnie sterowany zawór w modelu ze smyczą? :)
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
m4rc1n 
Ten... Tego... Marcin jestem.


Wiek: 29
Dołączył: 17 Wrz 2009
Wpisy: 369
Skąd: Królewskie Miasto Kraków
Wysłany: 2012-09-21, 23:12   

Na przykład taki, że zamiast wieży wrzuci sobie switcha, i nie będzie musiał manualnie szukać takiego wychylenia zaworu, żeby płynnie działały siłowniki.

Minus jest taki, że pilot rośnie do dość dużych rozmiarów...
_________________
MOCs: 4
WIP: who cares?
 
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,063 sekundy. Zapytań do SQL: 9