Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] My Modular Train Layout
Autor Wiadomość
papagras 

Wiek: 42
Dołączył: 21 Sty 2011
Wpisy: 33
Skąd: Trojmiasto
Wysłany: 2012-12-04, 14:14   [MOC] My Modular Train Layout

Juz od jakiegos czasu myslalem nad wlasna makieta kolejowa. Domki byly, lokomotywki byly, wagoniki byly, tylko jakos brakowalo czegoc co by to scalalo. Pozostalo tylko ustalic co i jak...

W kolko czy nie?
To bylo podstawowe pytanie. Zakrety sa zbyt ostre i pociagi wygladaja dziwnie wchodzac w zakret, gdy ich czesc wychodzi poza luk. Takze zdecydowalem sie na proste tory. Pociagi jezdzace wahadlowo.

Jak to skladowac?
Kolejny problem. Na warunki domowe ciezko postawic sobie 5x5 metrow makiete. Stanelo na modulach ktore mozna laczyc i rozlaczac. Moduly sa na plytach MDF co ulatwia przekladanie z miejsca na miejsce i skladowanie w pawlaczu.
Jaki duzy modul?
Poczatkowo myslalem ze 2x3 plyty. Pierwszy probny modul wlasnie tak zostal zbudowany. http://www.brickshelf.com...ry.cgi?f=513495
Jednak potem zredukowalem to do 2x2.5 plyty; by uzyskac bardziej kwadratowa forme, co ma ulatwiac skladowanie.

Ile modulow?
Nieskonczonosc!!! Marzy mi sie ze kiedy bedzie to 20 metrow z pociagami jezdzacymi niezaleznie po dwoch glownych torach. No ale to muzyka przyszlosci ... chociaz ... gdyby inni zaczeli budowac wedlug tych samych zalozen to moze ..... moze ....
No i tak powstaly ogolne zalozenia. Zestandaryzowany modul. Moze ktos sie skusi isc w tym samym kierunku i kiedys polaczyc moduly w jedna dluga calosc?



Czas zaczac budowac ... modul 1


Szopa na dwie lokomotywy, obok 3 tory na nasypach. Maly mostek na przeplywajacy strumyk, pod reszta torow strumyk skanalizowany.
W jedna strone tory ida w gore; tam bedzie kiedys most. W druga strone bedzie bardziej plasko: domy i stacja kolejowa.

Galeria: http://www.brickshelf.com...ry.cgi?f=517772

Jak sie pojawia kolejne moduly to bede dodawal w tym watku.
Ostatnio zmieniony przez papagras 2013-01-15, 09:39, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
PatrykZ 
Adminus Emeritus


Wiek: 40
Dołączył: 06 Sie 2008
Wpisy: 964
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-04, 15:45   

Brawo. Pomysł jest świetny i trzymam kciuki za gotową modułową makietę :-)
_________________
Dzieńdobry. Czesio lóbi może i fajoskie statki.
 
 
 
markervip 
inż.


Wiek: 30
Dołączył: 14 Gru 2010
Wpisy: 65
Skąd: Wola Radziszowska
Wysłany: 2012-12-04, 16:52   

A można się uczepiać detali jakie są już na samych tych modułach ? :D
 
 
 
 
bonczyk85 
58kyzcnob


Wiek: 33
Dołączył: 26 Mar 2012
Wpisy: 289
Skąd: Wyszków/Warszawa
Wysłany: 2012-12-05, 21:14   Re: My Modular Train Layout

papagras napisał/a:
Juz od jakiegos czasu myslalem nad wlasna makieta kolejowa. Domki byly, lokomotywki byly, wagoniki byly, tylko jakos brakowalo czegoc co by to scalalo. Pozostalo tylko ustalic co i jak...


Świetna sprawa, makieta kolejowa to również moje niespełnione narazie marzenie. Przy tym głównym problemem, przynajmniej u mnie, jest dysponowanie odpowiednia ilością miejsca, większą niż zwykły "duży" pokój, w dodatku zastawiony "niepotrzebnymi" meblami. Najlepiej osobny Legoroom...

papagras napisał/a:
W kolko czy nie?
To bylo podstawowe pytanie. Zakrety sa zbyt ostre i pociagi wygladaja dziwnie wchodzac w zakret, gdy ich czesc wychodzi poza luk. Takze zdecydowalem sie na proste tory. Pociagi jezdzace wahadlowo.


Robisz makietę tylko z prostych torów? Zakręty faktycznie są dosyć ostre, ale dzięki nim można to wszystko (np. torowisko 9V z zasilaczem) raz uruchomić i będze jeździć cały cały czas, bez ciągłego ręcznego zmieniania kierunku jazdy.

papagras napisał/a:

Jak to skladowac?
Kolejny problem. Na warunki domowe ciezko postawic sobie 5x5 metrow makiete.

To i tak masz sporo miejsca, jeśli Ci się zmieści makieta 5x5 m:)

Trzymam kciuki i czekam na raporty o postępach prac:)
_________________
My sets
Kolekcjonować czy budować... a może jedno i drugie...?
 
 
 
dragonifos
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-06, 17:28   

Odpowiednie zakręty można robić z tych nowych giętych łuków, wtedy można zrobić odpowiedni promień zakrętu, ale cena takiego torowiska byłaby kosmiczna :D

Czekam na kolejne segmenty :)
Ostatnio zmieniony przez dragonifos 2012-12-06, 17:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
bonczyk85 
58kyzcnob


Wiek: 33
Dołączył: 26 Mar 2012
Wpisy: 289
Skąd: Wyszków/Warszawa
Wysłany: 2012-12-07, 14:40   

Tak, ewentualnie w celu złagodzenia ostrości zakrętów można posłużyć się techniką układania na przemian: tor prosty-zakręt-tor prosty-zakręt itd. Z tym, że to też zajmuje sporo miejsca.
_________________
My sets
Kolekcjonować czy budować... a może jedno i drugie...?
 
 
 
panrysiek
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-07, 16:29   

Oto sposób na łagodne łuki, oczywiście wymaga mnóstwo miejsca:
http://www.youtube.com/watch?v=X-9DbhEs37k
 
 
 
papagras 

Wiek: 42
Dołączył: 21 Sty 2011
Wpisy: 33
Skąd: Trojmiasto
Wysłany: 2012-12-10, 12:57   

Cytat:
To i tak masz sporo miejsca, jeśli Ci się zmieści makieta 5x5 m:)
No wlansie nie mam - dlatego wszytskie moduly sa w jednej lini.

Cytat:
bez ciągłego ręcznego zmieniania kierunku jazdy.
Wlasnie mysle nad tym jak nie robic tego recznie. Na razie brak konkretnych rozwiazan :(

Cytat:
A można się uczepiać detali jakie są już na samych tych modułach ? :D
a co dokladnie?

Cytat:
Oto sposób na łagodne łuki, oczywiście wymaga mnóstwo miejsca:
Super! moze w dalszych modulach cos podobnego zrobie.

Cytat:
Czekam na kolejne segmenty :)
kolejny bedzie w tym tygodniu
Ostatnio zmieniony przez papagras 2012-12-11, 15:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
lolas
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-10, 17:19   

Moze taki pomysl Ci sie przyda:
http://www.isogawastudio....model/a059.html
 
 
 
3dom 
Adminus Emeritus


Wiek: 32
Dołączył: 18 Kwi 2011
Wpisy: 5643
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-10, 19:25   

Krzaczkow niestety nie rozumiem ale ten switch pewnie do zawracania push-pulla? Sprytne :)
_________________
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia napisał/a:
SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!
 
 
 
markervip 
inż.


Wiek: 30
Dołączył: 14 Gru 2010
Wpisy: 65
Skąd: Wola Radziszowska
Wysłany: 2012-12-11, 13:47   

papagras napisał/a:
a co dokladnie?

Już się nie podoczepiam bo galeria Ci wyparowała :D
Ale coś z mostkiem mi się nie podobało, akurat miałem przyjemność projektować most kolejowy i coś mi się tam nie spodobało, nie wiem już co :P
 
 
 
 
3dom 
Adminus Emeritus


Wiek: 32
Dołączył: 18 Kwi 2011
Wpisy: 5643
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-11, 13:51   

markervip napisał/a:
Już się nie podoczepiam bo galeria Ci wyparowała :D


Nie wyparowała tylko została zreorganizowana i musi się upublicznić:
http://www.brickshelf.com...ry.cgi?f=516894
_________________
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia napisał/a:
SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!
 
 
 
papagras 

Wiek: 42
Dołączył: 21 Sty 2011
Wpisy: 33
Skąd: Trojmiasto
Wysłany: 2012-12-11, 15:39   

Kolejny segment ... modul 2


Posuwamy sie w kierunku stacji kolejowej. Dwa tory wychodzace z szopy zbiegajace sie w jeden. Stanowisko dla parowozu z kranem i podestem. Dalej wieza cisnien na malym wzniesieniu, pare drzewek ...

Galeria: http://www.brickshelf.com...ry.cgi?f=518222
Ostatnio zmieniony przez papagras 2012-12-17, 10:02, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
bonczyk85 
58kyzcnob


Wiek: 33
Dołączył: 26 Mar 2012
Wpisy: 289
Skąd: Wyszków/Warszawa
Wysłany: 2012-12-11, 19:37   

No ładnie, ładnie. Tylko dach wieży ciśnień ja bym raczej wykafelkował.
_________________
My sets
Kolekcjonować czy budować... a może jedno i drugie...?
 
 
 
papagras 

Wiek: 42
Dołączył: 21 Sty 2011
Wpisy: 33
Skąd: Trojmiasto
Wysłany: 2012-12-18, 10:28   

No i jest nastepny... modul 3


Zwezenie do dwoch torow. Czerwona nastawnia przez stacja. Po drugiej stronie domek wygladajacy bardziej na wiejski, ale takich jest pelno w naszych miastach :) No i szynobus jakich ostatnio pelno w Trojmiescie.

Galeria: http://www.brickshelf.com...ry.cgi?f=518703
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,074 sekundy. Zapytań do SQL: 10