[MOC] Automatyczne krosno tkackie - LOOM MACHINE

Mindstorms, WeDo, Lego Digital Desinger, Stud.io

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
poskar
Posty: 113
Rejestracja: 2005-03-01, 09:20
Lokalizacja: z ziemi obiecanej...

#46 Post autor: poskar »

No to zaszalałeś. Piękne!
Pierwsze wrażenie, jak już pisali przedmówcy: gdzieś już to widziałem. Ale twoje krosno tka prawdziwy gotowy do użycia szal. Ciepły chociaż?
kris kelvin pisze:..
Prędzej czy później ktoś zbuduje z klocków maszynę do budowania z klocków i będziemy zbędni.
a to już tuż, tuż REPLIKATOR
Pozdrawiam :)
poskar

Awatar użytkownika
legosamigos
VIP
Posty: 3568
Rejestracja: 2012-04-11, 07:01
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: legosamigos
: legosamigos
: IRC_legosamigos
Kontakt:

   

#47 Post autor: legosamigos »

Jestem również, jak pozostali forumowicze, pod naprawdę ogromnym wrażeniem, że z klocków Lego można zbudować tak profesjonalną maszynę tkacką. Co prawda zima sie kończy, ale myślę, że Twoje szaliczki jeszcze się przydadzą tej zimy. Rozumiem teraz, że na allegro będziesz też wystawiał szaliki z dodatkowym filmikiem, co zrobiło owe szaliczki, aby podnieść wartość cenową tych szaliczków :) A może odezwie się do Ciebie jakaś firma, która produkuje własnie maszyny tkackie, aby zmniejszyć koszty produkcji tych maszyn, wykorzystując Twój pomysł na taką maszynę. Nie mniej pełen szacun za pomysł
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję

Awatar użytkownika
jerryp
Posty: 226
Rejestracja: 2011-01-16, 18:23
Lokalizacja: Warszawa
HELF: jerryp
: jerryp

 

#48 Post autor: jerryp »

3dom pisze:
jerryp pisze:Swoją drogą już wiem kto lobbował za wprowadzeniem pasów bezpieczeństwa do trialówek.
Błąd, to byl moj pomysl :P
Ja tam nie wiem. Pewnie pod Twoim naciskiem.

Rotmistrz
Posty: 44
Rejestracja: 2012-07-19, 22:07
Lokalizacja: PL
HELF: Proszę uzupełnić
: Rotmistrz

 

#49 Post autor: Rotmistrz »

Kapitalny MOC, który pokazuje, że z Lego naprawdę można zbudować niemal wszystko. Gratuluje pomysłu i wykonania.

Awatar użytkownika
V1
VIP
Posty: 2533
Rejestracja: 2007-04-07, 05:56
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Noddy
: 10142787@N06/collections

   

#50 Post autor: V1 »

FANTASTYCZNE!!!!!!!
\/1 ______________

slave
Posty: 23
Rejestracja: 2011-05-30, 20:43
Lokalizacja: Chorzów
HELF: slave_pol

 

#51 Post autor: slave »

Piękna rzecz...
Rozumiem, że to można nałożyć na Twoją trialówkę, bo skoro ona już praktycznie sama jeździ, to przynajmniej zasobnikami na nici się zajmiesz w trakcie.
A i punkty do lansu będą.

Awatar użytkownika
Mikolaj
Posty: 1044
Rejestracja: 2008-02-02, 18:55
Lokalizacja: Międzychód
HELF: Mikolaj93
: 43015024@N08
: Mikolaj
Kontakt:

   

#52 Post autor: Mikolaj »

MOC Miesiąca!*


*Napisał pierwszego lutego.
Ostatnio zmieniony 2013-02-01, 21:48 przez Mikolaj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CamelXP
VIP
Posty: 321
Rejestracja: 2011-11-05, 19:07
Lokalizacja: Lubin / Norymberga
: 14153366@N05
: CamelXP

 

#53 Post autor: CamelXP »

No no robi wrażenie, zarówno maszyna jak i produkt. Nawet moja chwilowo zdołowana żona, mimo początkowej niechęci, obejrzała filmik do końca, po czym zapytała: "potrafisz to zbudować?" :)

Co do budowania z klocków przez klocki:
Lego Autofabrik

Gotfryd
Posty: 14
Rejestracja: 2011-01-23, 22:34
Lokalizacja: Tuchów
: Gotfryd

 

#54 Post autor: Gotfryd »

Genialna konstrukcja. Nigdy nawet nie myślałem, że taką maszynę można zbudować z Lego :-)

Tranzystor
Posty: 570
Rejestracja: 2016-08-29, 17:27
Lokalizacja: Rybnik okolice
HELF: Tranzystor

 

#55 Post autor: Tranzystor »

No, świetna rzecz.
Chociaż pomysł nie nowy.

Awatar użytkownika
TT
VIP
Posty: 1181
Rejestracja: 2004-05-27, 13:52
Lokalizacja: Bielsko-Biała
HELF: TT

 

#56 Post autor: TT »

Jerac pisze:Dało by się to podłączyć do takich przemysłowych, wielkich szpul, żeby mieliła przez całą wystawę? :D
Nici wzdłużne dałoby się taki sposób podłączyć. Największym problemem jest nić poprzeczna. Trzeba by ją zlokalizować poza przelotką/czółenkiem albo zrobić
Atr pisze:wersję w której szpule same się będą zmieniać.
legosamigos pisze:A może odezwie się do Ciebie jakaś firma, która produkuje własnie maszyny tkackie, aby zmniejszyć koszty produkcji tych maszyn, wykorzystując Twój pomysł na taką maszynę.
To nie jest mój pomysł na krosno. A niższe koszty nikogo nie skuszą. Wystarczy, że zobaczą ceny flagowych zestawów LEGO :D


Dzięki za wszystkie słowa uznania. Nie spodziewałem się, że MOC zrobi na Was takie wrażenie. Według mnie każdy kto potrafi trochę programować Mindstorms i zna podstawowe mechanizmy jest w stanie zrobić podobną maszynę.
Pozdrawiam,
Tomek

Awatar użytkownika
VanKrawiec
Posty: 34
Rejestracja: 2007-08-23, 23:02
Lokalizacja: Pruszków
HELF: vankrawiec
: vankrawiec

   

#57 Post autor: VanKrawiec »

To jest NIESAMOWITE!

Napisałbym coś więcej, ale twój MOC spowodował kompletne przestawienie mojego myślenia o klockach i ich zastosowaniu, przez co zabrakło mi ciętych ripost na najbliższy miesiąc.

Awatar użytkownika
benny80
Posty: 162
Rejestracja: 2004-06-28, 10:13
Lokalizacja: Katowice
HELF: benny80
: Benny80
Kontakt:

 

#58 Post autor: benny80 »

TT pisze:[(..)
Dzięki za wszystkie słowa uznania. Nie spodziewałem się, że MOC zrobi na Was takie wrażenie. Według mnie każdy kto potrafi trochę programować Mindstorms i zna podstawowe mechanizmy jest w stanie zrobić podobną maszynę.
Oczywiście na wstępie gratulacje - świetna konstrukcja, do tego 'ładna' i oczywiście zaskakująco sprawna. Produkt końcowy, jak widać, równie udany ;)

Co do porównań z maszyną Nico, wydaje mi się ono nie na miejscu. Jedynym wspólnym mianownikiem jest samo przeznaczenie maszyny, no i budulec. Niemniej jednak jest to porównywanie XIX parowozu z XXI pociągiem AGV..
Tomek od zawsze para się programowaniem i wydaje mi się, że w tym cała siła. Pomijając czasy, w których zastosowanie komputera i czujników jest na porządku dziennym, to i przewaga tego rozwiązania jest bezsporna. Daje bowiem o wiele większe możliwości.
A poza tym Nico pokazuje maszynę działającą, a co w sytuacji, kiedy jedno z cięgien się rozkalibruje? Inna sprawa że jeden silnik obsługuje wszystko, co w idei jest chwalebne (a wywodzi się z czasów, gdy całą fabrykę napędzał wał koła wodnego zanurzonego w rzece, a później ogromny silnik parowy w osobnym budynku), niemniej w klockach wszystko obciąża ten właśnie silnik..

Wg mnie przewaga Twojej konstrukcji jest bezsporna, a ponadto w tej sytuacji powiedzenie 'dobre wrogiem lepszego' traci zastosowanie.
Ode mnie szczere wyrazy uznania!

ps. oczywiście, maszyna tkacka i jej idea nie jest skomplikowana, niemniej połączenie tego z komputerem w wydaniu klockowym uważam za niemały wyczyn;
Ostatnio zmieniony 2013-02-02, 09:26 przez benny80, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam! B. ;)
______________
27.02.2009 AD
27.07.2011 AD

Awatar użytkownika
Iskra
Posty: 422
Rejestracja: 2007-06-01, 16:51
Lokalizacja: Łódź
HELF: Iskra

 

#59 Post autor: Iskra »

Rzeczywiście robi wrażenie, zwłaszcza z namacalnym efektem w postaci szaliczka. :)

Myślisz, że byłaby możliwość zastosowania nicielnic i programowania innych niż ten podstawowy raportów splotu?

Awatar użytkownika
blizzard
Posty: 821
Rejestracja: 2011-10-04, 15:48
Lokalizacja: Poznań
HELF: blizzard00453005_0000002

 

#60 Post autor: blizzard »

Czy będzie można kupić szalik Lego u Ciebie w sklepie (po reaktywacji)?

ODPOWIEDZ