Zasilanie Lego NXT z akumulatorków AA

Mindstorms, WeDo, Lego Digital Desinger, Stud.io

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
lego_rz

Zasilanie Lego NXT z akumulatorków AA

#1 Post autor: lego_rz »

Mam zamiar kupić Lego NXT i zasilić je z akumulatorków AA. Zestaw ześciu akumulatorków da napięcie około 7,2 V. Baterie AA są w stanie wytworzyć 9V. Czy 7,2V z akumulatorków nie będzie za mało?

Awatar użytkownika
Atros
VIP
Posty: 798
Rejestracja: 2009-04-08, 19:03
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Atrx
Kontakt:

 

#2 Post autor: Atros »

Akumulatorki w praktyce mają nieco więcej niż 1,2. W sumie będzie to ok 8,2 V i jest to w pełni wystarczająca wartość. Ja na takim zasilaniu nawet jeździłem lekkimi trialówkami na zawodach.

Awatar użytkownika
judam
Posty: 501
Rejestracja: 2012-08-09, 12:46
Lokalizacja: Wolsztyn
HELF: judam
: judam
Kontakt:

 

#3 Post autor: judam »

Zasilanie z Aku będzie w 100% prawidłowe. Ja wszystkie swoje zestawy Ev3 zasilam akumulatorkami. I działają bez problemowo.
TYLKO TERAZ - 20% na wszystko w moim sklepie JuDam Store.
https://www.bricklink.com/store.asp?p=judam

matyo35
VIP
Posty: 77
Rejestracja: 2014-09-07, 12:39
Lokalizacja: Kolbuszowa
HELF: Proszę uzupełnić

 

#4 Post autor: matyo35 »

Na spokojnie, większość naszych robotów jest zasilana bateriami. \co do ich wydajności - nie odczujesz różnicy wielkiej. Wiadomo jeśli podepniesz mocne silniki i będziesz je mocno obciążał no to wiadomo że będzie troszkę krócej ale bez przesady :P Polecam baterie akumulatorki ofc najlepiej enelopy. GP używamy, są spoko ale tracą moc z czasem a nie mamy ich długo

lego_rz

#5 Post autor: lego_rz »

No to teraz mam problem a aktualizacją firmware dla lego. Zresetowałem kostkę(słychać tic tic), podłączyłem pod usb, w menadzeże urządzeń widnieje bossa port, a przy próbie wgrywania firmware, pojawia się komunikat Cannot locate NXT device to download firmware!

Awatar użytkownika
Neo
Posty: 293
Rejestracja: 2011-04-29, 21:24
Lokalizacja: Kraków/Rzeszów/Starachowice

#6 Post autor: Neo »

Rozwiązanie sprawdzone osobiście:

1. Upewnij się, że kostka NXT jest podłączona do komputera.
2. Otwórz okno wiersza poleceń. (CMD)
3. Wpisz "cd c:\Windows\inf"
4. Wpisz "findstr Bossa *.inf"
5. Zapisz sobie na kartce nazwę pliku INF, a w szczególności dwa znaki kryjące się pod xx w nazwie pliku oemxx.inf
6. Wpisz "rename oemxx.inf oemxx.inf.bak" (Oczywiście xx to te dwa znaki z punktu 4)
7. Otwórz Menadżer urządzeń.
8. Znajdź Bossa Program Port device.
9. Kliknij prawym klawiszem i wybierz "Uninstall".
10. Odłącz kontroler NXT od komputera na kilka sekund.
11. Podłącz ponownie kontroler do komputera i poczekaj, aż system zainstaluje firmware.
12. Po wgraniu firmwar'u wrć do okna wiersza poleceń (CMD) i podmień plik oemxx.inf do pierwotnej wersji wpisując "rename oemxx.inf.bak oemxx.inf" (pamiętaj, że xx to znaki, które wcześniej zapisałeś na kartce :) )

powodzenia

lego_rz

#7 Post autor: lego_rz »

Na windows 7 32 bit wszystko dziala, na 64 bit niestety nie.
Mam jeszcze problem z kompilacją programu pod nxtosek.

Kod: Zaznacz cały

$ make all
Compiling ../../ecrobot/../toppers_osek/kernel/alarm.c to alarm.o
../../ecrobot/../ecrobot/tool_gcc.mak:108: polecenia dla obiektu 'build/kernel/a
larm.o' nie powiodły się
make: *** [build/kernel/alarm.o] Błąd 127
Ktoś spotkał się z takim problemem?
Ostatnio zmieniony 2016-02-11, 21:33 przez lego_rz, łącznie zmieniany 1 raz.

lego_rz

#8 Post autor: lego_rz »

Zainstalowanie oprogramowania od nowa rozwiązało problem.
Nie jestem zadowolony z żyroskopu w lego nxt. Czy jest możliwość podpięcia własnego żyroskopu i akcelerometru pod kostkę nxt, i odczytywać dane za pomocą funkcji:
SINT ecrobot_read_i2c(U8 port_id, U32 address, SINT i2c_reg, U8 *buf, U32 len);
Oczywiście żyroskop i akcelerometr działający w oparciu o magistralę I2C.
Ktoś korzystał z takiego rozwiązania?

matyo35
VIP
Posty: 77
Rejestracja: 2014-09-07, 12:39
Lokalizacja: Kolbuszowa
HELF: Proszę uzupełnić

 

#9 Post autor: matyo35 »

Możesz. Wystarczy podłączyć np lego superboard gdzie masz zwykłą płytkę prototypową i możesz tam dodać akcelerometr i żyroskop, rezystory i inne a potem programować. Bardzo proste rozwiązanie. Musisz tylko zamówić tą płytkę :) ale potem masz otwartą drogę :D

lego_rz

#10 Post autor: lego_rz »

A jakie IMU polecacie?

ODPOWIEDZ