Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasilanie Lego NXT z akumulatorków AA
Autor Wiadomość
lego_rz
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-06, 06:09   Zasilanie Lego NXT z akumulatorków AA

Mam zamiar kupić Lego NXT i zasilić je z akumulatorków AA. Zestaw ześciu akumulatorków da napięcie około 7,2 V. Baterie AA są w stanie wytworzyć 9V. Czy 7,2V z akumulatorków nie będzie za mało?
 
 
 
Atros 
VIP
Kuba


Wiek: 34
Dołączył: 08 Kwi 2009
Wpisy: 787
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-06, 21:00   

Akumulatorki w praktyce mają nieco więcej niż 1,2. W sumie będzie to ok 8,2 V i jest to w pełni wystarczająca wartość. Ja na takim zasilaniu nawet jeździłem lekkimi trialówkami na zawodach.
 
 
 
judam 


Wiek: 37
Dołączył: 09 Sie 2012
Wpisy: 498
Skąd: Wolsztyn
Wysłany: 2016-02-07, 10:15   

Zasilanie z Aku będzie w 100% prawidłowe. Ja wszystkie swoje zestawy Ev3 zasilam akumulatorkami. I działają bez problemowo.
_________________
TYLKO TERAZ - 20% na wszystko w moim sklepie JuDam Store.
https://www.bricklink.com/store.asp?p=judam
 
 
 
 
matyo35 
VIP

Wiek: 29
Dołączył: 07 Wrz 2014
Wpisy: 77
Skąd: Kolbuszowa
Wysłany: 2016-02-07, 19:03   

Na spokojnie, większość naszych robotów jest zasilana bateriami. \co do ich wydajności - nie odczujesz różnicy wielkiej. Wiadomo jeśli podepniesz mocne silniki i będziesz je mocno obciążał no to wiadomo że będzie troszkę krócej ale bez przesady :P Polecam baterie akumulatorki ofc najlepiej enelopy. GP używamy, są spoko ale tracą moc z czasem a nie mamy ich długo
 
 
 
lego_rz
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-10, 17:25   

No to teraz mam problem a aktualizacją firmware dla lego. Zresetowałem kostkę(słychać tic tic), podłączyłem pod usb, w menadzeże urządzeń widnieje bossa port, a przy próbie wgrywania firmware, pojawia się komunikat Cannot locate NXT device to download firmware!
 
 
 
Neo 


Wiek: 51
Dołączył: 29 Kwi 2011
Wpisy: 290
Skąd: Kraków/Rzeszów/Starachowice
Wysłany: 2016-02-10, 19:50   

Rozwiązanie sprawdzone osobiście:

1. Upewnij się, że kostka NXT jest podłączona do komputera.
2. Otwórz okno wiersza poleceń. (CMD)
3. Wpisz "cd c:\Windows\inf"
4. Wpisz "findstr Bossa *.inf"
5. Zapisz sobie na kartce nazwę pliku INF, a w szczególności dwa znaki kryjące się pod xx w nazwie pliku oemxx.inf
6. Wpisz "rename oemxx.inf oemxx.inf.bak" (Oczywiście xx to te dwa znaki z punktu 4)
7. Otwórz Menadżer urządzeń.
8. Znajdź Bossa Program Port device.
9. Kliknij prawym klawiszem i wybierz "Uninstall".
10. Odłącz kontroler NXT od komputera na kilka sekund.
11. Podłącz ponownie kontroler do komputera i poczekaj, aż system zainstaluje firmware.
12. Po wgraniu firmwar'u wrć do okna wiersza poleceń (CMD) i podmień plik oemxx.inf do pierwotnej wersji wpisując "rename oemxx.inf.bak oemxx.inf" (pamiętaj, że xx to znaki, które wcześniej zapisałeś na kartce :) )

powodzenia
_________________
www.imperiumtechniki.pl
 
 
 
lego_rz
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-11, 21:32   

Na windows 7 32 bit wszystko dziala, na 64 bit niestety nie.
Mam jeszcze problem z kompilacją programu pod nxtosek.
Kod:
$ make all
Compiling ../../ecrobot/../toppers_osek/kernel/alarm.c to alarm.o
../../ecrobot/../ecrobot/tool_gcc.mak:108: polecenia dla obiektu 'build/kernel/a
larm.o' nie powiodły się
make: *** [build/kernel/alarm.o] Błąd 127

Ktoś spotkał się z takim problemem?
Ostatnio zmieniony przez 2016-02-11, 21:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
lego_rz
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-19, 21:41   

Zainstalowanie oprogramowania od nowa rozwiązało problem.
Nie jestem zadowolony z żyroskopu w lego nxt. Czy jest możliwość podpięcia własnego żyroskopu i akcelerometru pod kostkę nxt, i odczytywać dane za pomocą funkcji:
SINT ecrobot_read_i2c(U8 port_id, U32 address, SINT i2c_reg, U8 *buf, U32 len);
Oczywiście żyroskop i akcelerometr działający w oparciu o magistralę I2C.
Ktoś korzystał z takiego rozwiązania?
 
 
 
matyo35 
VIP

Wiek: 29
Dołączył: 07 Wrz 2014
Wpisy: 77
Skąd: Kolbuszowa
Wysłany: 2016-02-20, 21:46   

Możesz. Wystarczy podłączyć np lego superboard gdzie masz zwykłą płytkę prototypową i możesz tam dodać akcelerometr i żyroskop, rezystory i inne a potem programować. Bardzo proste rozwiązanie. Musisz tylko zamówić tą płytkę :) ale potem masz otwartą drogę :D
 
 
 
lego_rz
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-21, 11:13   

A jakie IMU polecacie?
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,033 sekundy. Zapytań do SQL: 12