Wiek: 38 Dołączył: 28 Mar 2007 Wpisy: 5197 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-14, 00:30 [MOC] Roman Ballista
Co tu dużo pisać, balista jak działa wie chyba każdy. Jest obowiązkowym elementem każdego filmu o Rzymianach, i istotnie miała duże znaczenie choćby podczas pierwszego lądowania w Brytanii. Co ciekawe, generalnie ewoluowała od broni typowo oblężniczej do czegoś małego, w miarę poręcznego, i służącego raczej do zabawy w snajpera przez zdejmowanie pojedyńczych celów.
Kompletna instrukcja budowy dostępna jest tutaj.
Piłę łańcuchową już miałeś. Kusza teraz.
Powoli szykujemy się do całkowite uzbrojenia sił ludzkich wobec zbliżającej się fali zombie :D
Też kiedyś grzebałem w tym temacie (kuszy), ale ja chciałem zrobić ją z bricków, nie liftarmów. Przeszkodziła mi przeprowadzka i częściowe zagubienie klocuszków ;(
To chyba jedna z nielicznych Twoich prac, gdzie nie ma silniczka :) Dość prosta konstrukcja, ale widać, że może wyrządzić szkodę. Mam nadzieję, że chomik lub okno nie ucierpiały przy prezentacji MOC-a? A cięciwa to Legowa jest?
_________________ Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
Jak widzę energia strzału pochodzi wprost z osiek (5). Sprawdzałeś może, jak działają ośki o innych długościach? Chciałem też zapytać, czy trwale się odkształcają?
Wiek: 38 Dołączył: 28 Mar 2007 Wpisy: 5197 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-14, 14:56
legosamigos napisał/a:
A cięciwa to Legowa jest?
Nie, ale to praktycznie taki sam rodzaj sznurka.
piotrek839 napisał/a:
Jak widzę energia strzału pochodzi wprost z osiek (5). Sprawdzałeś może, jak działają ośki o innych długościach? Chciałem też zapytać, czy trwale się odkształcają?
Nie testowałem dłuższych osiek, bo wydaje mi się, że mogłyby się nie sprawdzić - wszystko sprowadza się do skręcenia ich o zaledwie parę stopni, więc krótsza oś działa chyba lepiej. Tak, po całym wieczorze strzelania ośki były lekko odkształcone. Pozostałe części są w idealnym stanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum