Wiek: 29 Dołączył: 25 Gru 2004 Wpisy: 1379 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-07-22, 18:46 8366 Supersonic RC
8366 Supersonic RC
Jest to zestaw RC (zdalnie sterowany). Czekałem na niego kilka tygodni aż w końcu zadzwonił do mnie kolega i powiedział abym go odebrał, wiec szybko sie ubrałem i poszedłem go odebrac. Kiedy przyniosłem to wielkie pudło odrazu zabrałem sie do pracy.
Każdą recenzję zaczyna sie od opisania pudełka, instrukcji itp. więc się biore do roboty. :)
Instrukcja jest starannie wykonana, rysunki są widoczne, kolory częsci odrózniają sie od siebie
wszystko dobrze wykonane. Instrukcja jest jedna i na dużym formacie.
Pudełko bardzo duże na którym są umieszczane możliwości pojazdu i rózne modyfikacje jego.
Bardzo przydatna rzecz wedłóg mnie. A w środku są woreczki z cześciami opony, 2 rodzaje kół jedne do driftu drugie do zwykłej jazdy, kolejnie naklejki i najważniejsze to cały układ RC czyli:
1. Odbiornik
2. Nadajnik
3. Układ skrętny
4 Silniki :)
5. Anteny
Pudełko
Części
Budowa przebiegała bardzo przyjemnie, model składałem kilka godzin. Nie napotkałem żadnych trudności. Wszystkie częsci solidnie wykonane.
Opowiem teraz o całej elektronice
1. Nadajnik (aparatura)
Jest przyjemna w dotyku, dobrze leży w dłoniach. Aparatura ma 2 dzwignie z wierzchu i 2 dzwignie pod spodem ( dodatkowa funkcja ) jest też na górze mocewanie antenki.
Zasilanie jedna bateria 9V.
2. Odbiornik ( wielka czarna skrzynka )
Jest na 6 bateri najlepiej akumulatorków (2500mAh). Czemu wytłumacze przy opisywaniu silników. odbiornik posiada 2 styki jeden ( czerwony ) do podłączenie dwóch silników głownych a drugi styk ) siwy ) do dodatkowej funkcji np. kompresor.
równiez ma mocowanie na antene
3.Układ skrętny
W skład układu wchodzi czarny podłużny element który podłącza sie do odbiornika dzieki któremu pojazd skręca ( elektromanes )
Oraz 2 wachacze i koncówki wachaczy ( podlączenie do koła ).
Do tego układu możesz dopiąc 2 amortyzatory i wyjdzie nam przednie zawieszenie niezależne na wachaczach. :)
4. Silniki :)
Są to dwa duże silniki o dużej mocy, które oczywiście lubią pożerac energię z akumulatorków. Każdy silnik posiada czerowny styk który podłączamy do odbiornika kabelkami z zestawu.
Każdy silnik ma też 2 otwory do którego podlączamy np. wał
Każdy ten otwór ma rózne obroty i w innym kierunku sie obracają.
5. Antenki
Są to długie giętkie spręzyny które wydłużaja zasieg pojazdu. każdą sie wkręca do układu RC ( nadajnik i odbiornik )
Dodatkowe funkcje
Układ skrętu posiada regulacje ( kalibracja ) ukłądu skrętnego, czyli poprawia trakcje.
Układ RC posiada przełącznik do zmiany częstotliwości ( posiada 3 częstotliwosci )
Prosciej mówiąc mogą razem jeżdzic trzy pojazdy koło siebie.
Na koniec powiem:
Po zbudowaniu pojazdu okazał sie bardzo duży i szybki. prędkośc to około 27km/h.
Zasieg ma duży niestety nie zmierzyłem, jak bedzie ładna pogoda dokonam pomiarów i uzupełnie recenzję.
Model jest wart swojej ceny około 600zł ja kupiłem za 250zł :) i jestem bardzo zadowolony
Co do kół do driftu są naprawde super nie można ich określic :) :):).
Żeby móc tak smigac trzeba sie zaopatrzyc przynajmnie w akumualtorki 2500mAh i ładowarkę naszczescie przy tych akumualtorkach mozna smigac kilka dni oczywiscie z przerwami :) i odpoczynkiem aby silniki ostygły. jak na narazie model mam juz rok i wszystko OK. :) :)
Niedłógo mi przyslą 8 akumualtorków 3200mAh i 2 szybkie ładowarki :)
Wiec będzie można dopiero śmigac. :)
I bym zapomniał można jeszcze zbudowac drugi pojazd też RC który staje na tylnich kołach super to wygląda. :)
Na koniec pare fotek:
Sorka Maciej za poprzednią recenzję coś nie mogłęm zmienic rozmiaru zdjęc teraz są OK
_________________ Pozdrawiam,
Maciej
Ostatnio zmieniony przez nori 2008-10-01, 08:53, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2006-07-23, 10:24
Recezja dość dobra, jest napisane prawie wszystko co powinno. Natomiast zdjęcia super,wszystko widać, dobra jakość :-)
Pewnie wielu forumowiczów zazdrości ci modelu, który ciężko kupić. Ja po nieudanych próbach kupna w Polsce, kupiłem 8475 (używany, ale stan idealny) w Niemczech z wysyłką za 300 zł.
Wysłany: 2006-07-23, 10:29
Dzieki za dobre słowa. :) Niestety ciężko jest go kupic za mniej niz 300zł, mi sie udało i to za 250zł nówka.
A zestaw 8475 jest podobny tylko bardziej ubogi w części.
Jonder_qind napisał/a:
jest napisane prawie wszystko co powinno.
Możesz powiedziec dokładnie co ???
jak czegoś brakuje mówcie śmiało dopisze, może coś przeoczyłem. !!
Wysłany: 2006-07-23, 18:07
Prądu zużywa bardzo dużo z powodu tych ogromnych silników.
Akumulatorki np. 2500mAh wystarcza na kilak godzin ciągłej jazdy. !!
Ja będe miał akumulatorki 3200mAh wiec bardzo długo będzie jezdził,
takie akumulatorki są na allegro.
Odnośnie:
Wysłany: 2006-07-23, 19:18
to znaczy że na akumulatory bede musial troche wydać...
wedlug ciebie ile to minimum? 2500 czy 3200, czy moze sa mniejsze/tańsze?
widzial ktos ładowarki na rowne 6 sztuk?
musze sobie ten model skombinować, na razie eksploruje czechy, maja tam fajne rzeczy (ostatnio spotkałem power pullera, santa fe express i USS constelation, 2 pierwsze za pół normalnej ceny tak myslę)
P.S. link nie dziala ale wiem o jaki temat chodzi ;-), forum skraca linki więc lepiej nie robic kopiuj i wklej tylko go otworzyć i skopiowac adres.
_________________ Koparka tu, koparka tam, i ja też koparkę mam :-).
Pierwszy projekt - 8043 + pneumatyka.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 2006-07-23, 19:21, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2006-07-23, 19:45
Ja kupuje sobie ładowarkę na allegro.
Ładowarka gratis 4 akumulatory 3200mAh za 26zł
Ja kupuje 2 sztuki bo potrzebuje 8 akumualtorków.
Na allegro poszukaj napewno będzie
Scaner napisał/a:
na razie eksploruje czechy, maja tam fajne rzeczy (ostatnio spotkałem power pullera, santa fe express i USS constelation, 2 pierwsze za pół normalnej ceny tak myslę)
Gdzie je widziałes ?? masz moze jakąś stronke
A co do linku jest to temat technic tytuł zestaw 8366
Robi sie nam mały OT :ups:
Maciej
Ostatnio zmieniony przez Pietruch 2006-07-23, 19:51, w całości zmieniany 1 raz
Mam pytanie do posiadaczy Supersonica lub innych z tej samej "rodziny".
Jak rozłączyć, raz spięte klocki:
x874 x873 41894
nie niszcząć przy tym żadnego z nich...
Przyznam się, że próbowałem sprytem, siłą i narzędziami i we wszystkich przypadkach musiałem się poddać - nie udało mi się. Boję się użyć większego narzędzia czy więcej siły bo klocki sę delikatnie mówiąc nieosiągalne, a w jednym przypadku między x873 a x874 coś mi musiało wleźć, bo x873 stawia duży opór zamiast obracać się swobodnie...
To jak się kiedyś gdzieś będziemy mogli spotkać to wezmę ze sobą te elementy, żebyś mógł zrewidować swoje poglądy na temat dobrej roboty :-(
Jeśli nie jest to oznaka obiżającej się jakości elementów LEGO, to może po prostu mam pecha. W każdym bądź razie do Pudziana mi daleko ale tez słabeuszem nie jestem, a nie dałem rady rozłączyć żadnego z czterech posiadanych tych elementów. Obawiam się, że jak użyję większej siły to coś połamię...
Wysłany: 2006-08-19, 16:19
szimonek napisał/a:
To jak się kiedyś gdzieś będziemy mogli spotkać to wezmę ze sobą te elementy, żebyś mógł zrewidować swoje poglądy na temat dobrej roboty :-(
Nie wiedziałem że te częsci będą w takim stanie. U mnie było OK !!
szimonek napisał/a:
to może po prostu mam pecha.
Niestety na to wygląda że masz pecha :( Przykra sprawa. Najlepiej pomyśl kilka razy a pózniej zabierz się do rozczepienia tych częsci.
Niestety te częsci do mocnych nie należą, ale słabe też nie są.
Jak ci sie połamią to zrób jak kilka osób z Lugpolu wymienili swoje uszkodzone częsci na nowe, na forum wszystko jest to opisane. :)
PS. Jak byś potrzebował pomocy, smiało pisz na GG napewno Ci pomogę.
Maciej
Ostatnio zmieniony przez Pietruch 2006-08-19, 16:21, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2006-09-19, 15:52
Odgrzewam kluchy ... wiem. Ale sam stałem się jego posiadaczem i mam kilka uwag i spostrzeżeń.
1. Czy wam wypadają dość łatwo światła przednie (zielone płomienie mieczów jedi) oraz przy walnięciu w drzwi zsuwają się zderzaki? Mi przy kilku uderzeniach odpadło przednie koło nawet. Na całe szczęście palstik jest bardzo dobrej jakości i nic się nie łamie, ot tylko się rozłącza.
2. Samochodzik testowałem na sali gimnastycznej przed meczem, w czasie rozgrzewki. Dobrze, że żaden z moich kolegów mi go nie rozwalił. Niemniej samochodzik ma bardzo duży promień skrętu przy dużej prędkości. Moc pozwala nawet na obrót wozu o 180 stopni i to gdy jest na gumowych oponach.
3. Zasięg nie powala ale jest przyzwoity. Do 25 m jest nieźle.
4. Skręt kół jest bardzo energożerny i tu pojawia się problem. Gdy ruszamy ciężko jest skręcić bo (oczywiście gdy baterie zdychają) silniki pobierają mnóstwo mocy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum