Forum LUGPol Strona Główna Forum LUGPol
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
8366 Supersonic RC
Autor Wiadomość
Pietruch 


Wiek: 26
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1382
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-07-22, 19:46   8366 Supersonic RC

8366 Supersonic RC



Jest to zestaw RC (zdalnie sterowany). Czekałem na niego kilka tygodni aż w końcu zadzwonił do mnie kolega i powiedział abym go odebrał, wiec szybko sie ubrałem i poszedłem go odebrac. Kiedy przyniosłem to wielkie pudło odrazu zabrałem sie do pracy.
Każdą recenzję zaczyna sie od opisania pudełka, instrukcji itp. więc się biore do roboty. :)

Instrukcja jest starannie wykonana, rysunki są widoczne, kolory częsci odrózniają sie od siebie
wszystko dobrze wykonane. Instrukcja jest jedna i na dużym formacie.
Pudełko bardzo duże na którym są umieszczane możliwości pojazdu i rózne modyfikacje jego.
Bardzo przydatna rzecz wedłóg mnie. A w środku są woreczki z cześciami opony, 2 rodzaje kół jedne do driftu drugie do zwykłej jazdy, kolejnie naklejki i najważniejsze to cały układ RC czyli:
1. Odbiornik
2. Nadajnik
3. Układ skrętny
4 Silniki :)
5. Anteny

Pudełko



Części



Budowa przebiegała bardzo przyjemnie, model składałem kilka godzin. Nie napotkałem żadnych trudności. Wszystkie częsci solidnie wykonane.
Opowiem teraz o całej elektronice
1. Nadajnik (aparatura)
Jest przyjemna w dotyku, dobrze leży w dłoniach. Aparatura ma 2 dzwignie z wierzchu i 2 dzwignie pod spodem ( dodatkowa funkcja ) jest też na górze mocewanie antenki.
Zasilanie jedna bateria 9V.
2. Odbiornik ( wielka czarna skrzynka )
Jest na 6 bateri najlepiej akumulatorków (2500mAh). Czemu wytłumacze przy opisywaniu silników. odbiornik posiada 2 styki jeden ( czerwony ) do podłączenie dwóch silników głownych a drugi styk ) siwy ) do dodatkowej funkcji np. kompresor.
równiez ma mocowanie na antene
3.Układ skrętny
W skład układu wchodzi czarny podłużny element który podłącza sie do odbiornika dzieki któremu pojazd skręca ( elektromanes )
Oraz 2 wachacze i koncówki wachaczy ( podlączenie do koła ).
Do tego układu możesz dopiąc 2 amortyzatory i wyjdzie nam przednie zawieszenie niezależne na wachaczach. :)
4. Silniki :)
Są to dwa duże silniki o dużej mocy, które oczywiście lubią pożerac energię z akumulatorków. Każdy silnik posiada czerowny styk który podłączamy do odbiornika kabelkami z zestawu.
Każdy silnik ma też 2 otwory do którego podlączamy np. wał
Każdy ten otwór ma rózne obroty i w innym kierunku sie obracają.
5. Antenki
Są to długie giętkie spręzyny które wydłużaja zasieg pojazdu. każdą sie wkręca do układu RC ( nadajnik i odbiornik )




Dodatkowe funkcje
Układ skrętu posiada regulacje ( kalibracja ) ukłądu skrętnego, czyli poprawia trakcje.
Układ RC posiada przełącznik do zmiany częstotliwości ( posiada 3 częstotliwosci )
Prosciej mówiąc mogą razem jeżdzic trzy pojazdy koło siebie.

Na koniec powiem:
Po zbudowaniu pojazdu okazał sie bardzo duży i szybki. prędkośc to około 27km/h.
Zasieg ma duży niestety nie zmierzyłem, jak bedzie ładna pogoda dokonam pomiarów i uzupełnie recenzję.
Model jest wart swojej ceny około 600zł ja kupiłem za 250zł :) i jestem bardzo zadowolony
Co do kół do driftu są naprawde super nie można ich określic :) :):).
Żeby móc tak smigac trzeba sie zaopatrzyc przynajmnie w akumualtorki 2500mAh i ładowarkę naszczescie przy tych akumualtorkach mozna smigac kilka dni oczywiscie z przerwami :) i odpoczynkiem aby silniki ostygły. jak na narazie model mam juz rok i wszystko OK. :) :)
Niedłógo mi przyslą 8 akumualtorków 3200mAh i 2 szybkie ładowarki :)
Wiec będzie można dopiero śmigac. :)
I bym zapomniał można jeszcze zbudowac drugi pojazd też RC który staje na tylnich kołach super to wygląda. :)

Na koniec pare fotek:













Sorka Maciej za poprzednią recenzję coś nie mogłęm zmienic rozmiaru zdjęc teraz są OK
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
Ostatnio zmieniony przez nori 2008-10-01, 09:53, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Jonder_qind 


Wiek: 29
Dołączył: 27 Maj 2006
Wpisy: 122
Skąd: Tychy
Wysłany: 2006-07-23, 11:24   

Recezja dość dobra, jest napisane prawie wszystko co powinno. Natomiast zdjęcia super,wszystko widać, dobra jakość :-)
Pewnie wielu forumowiczów zazdrości ci modelu, który ciężko kupić. Ja po nieudanych próbach kupna w Polsce, kupiłem 8475 (używany, ale stan idealny) w Niemczech z wysyłką za 300 zł.
 
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 26
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1382
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-07-23, 11:29   

Dzieki za dobre słowa. :) Niestety ciężko jest go kupic za mniej niz 300zł, mi sie udało i to za 250zł nówka.
A zestaw 8475 jest podobny tylko bardziej ubogi w części.

Jonder_qind napisał/a:
jest napisane prawie wszystko co powinno.


Możesz powiedziec dokładnie co ???
jak czegoś brakuje mówcie śmiało dopisze, może coś przeoczyłem. !!

Troche więcej wiadomości o tym zestawie jest tutaj http://www.00453005_00000...php?p=7247#7247
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
Ostatnio zmieniony przez Pietruch 2006-07-23, 11:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Scaner 
Koparka age :-)


Wiek: 28
Dołączył: 23 Mar 2005
Wpisy: 292
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2006-07-23, 13:59   

mi brakuje ile zuzywa on pradu i ile na jakich akku sie pojeździ?
_________________
Koparka tu, koparka tam, i ja też koparkę mam :-).
Pierwszy projekt - 8043 + pneumatyka.
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 26
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1382
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-07-23, 19:07   

Prądu zużywa bardzo dużo z powodu tych ogromnych silników.
Akumulatorki np. 2500mAh wystarcza na kilak godzin ciągłej jazdy. !!
Ja będe miał akumulatorki 3200mAh wiec bardzo długo będzie jezdził,
takie akumulatorki są na allegro.
Odnośnie:
Scaner napisał/a:
i ile na jakich akku sie pojeździ?

info tutaj: http://www.00453005_00000...php?p=7247#7247
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
Scaner 
Koparka age :-)


Wiek: 28
Dołączył: 23 Mar 2005
Wpisy: 292
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2006-07-23, 20:18   

to znaczy że na akumulatory bede musial troche wydać...
wedlug ciebie ile to minimum? 2500 czy 3200, czy moze sa mniejsze/tańsze?
widzial ktos ładowarki na rowne 6 sztuk?

musze sobie ten model skombinować, na razie eksploruje czechy, maja tam fajne rzeczy (ostatnio spotkałem power pullera, santa fe express i USS constelation, 2 pierwsze za pół normalnej ceny tak myslę)

P.S. link nie dziala ale wiem o jaki temat chodzi ;-), forum skraca linki więc lepiej nie robic kopiuj i wklej tylko go otworzyć i skopiowac adres.
_________________
Koparka tu, koparka tam, i ja też koparkę mam :-).
Pierwszy projekt - 8043 + pneumatyka.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 2006-07-23, 20:21, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 26
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1382
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-07-23, 20:45   

Ja kupuje sobie ładowarkę na allegro.
Ładowarka gratis 4 akumulatory 3200mAh za 26zł
Ja kupuje 2 sztuki bo potrzebuje 8 akumualtorków.
Na allegro poszukaj napewno będzie

Scaner napisał/a:
na razie eksploruje czechy, maja tam fajne rzeczy (ostatnio spotkałem power pullera, santa fe express i USS constelation, 2 pierwsze za pół normalnej ceny tak myslę)

Gdzie je widziałes ?? masz moze jakąś stronke

A co do linku jest to temat technic tytuł zestaw 8366
Robi sie nam mały OT :ups:
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
Ostatnio zmieniony przez Pietruch 2006-07-23, 20:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Scaner 
Koparka age :-)


Wiek: 28
Dołączył: 23 Mar 2005
Wpisy: 292
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2006-07-23, 21:59   

26 zl za 4 akku 3200??? musze sobie takie cos znaleźć
sklep nie ma strony, miesci sie w opavie na rynku ;-)
_________________
Koparka tu, koparka tam, i ja też koparkę mam :-).
Pierwszy projekt - 8043 + pneumatyka.
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 26
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1382
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-07-23, 22:05   

Acha szkoda
A co do akumulatorków to jest 26zł za ładowarkę i 4 akumualtorki 3200mAh
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
szimonek 
LeJOS compatible


Wiek: 37
Dołączył: 06 Cze 2006
Wpisy: 118
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2006-08-17, 23:15   

Mam pytanie do posiadaczy Supersonica lub innych z tej samej "rodziny".

Jak rozłączyć, raz spięte klocki:
x874
x873
41894
nie niszcząć przy tym żadnego z nich...

Przyznam się, że próbowałem sprytem, siłą i narzędziami i we wszystkich przypadkach musiałem się poddać - nie udało mi się. Boję się użyć większego narzędzia czy więcej siły bo klocki sę delikatnie mówiąc nieosiągalne, a w jednym przypadku między x873 a x874 coś mi musiało wleźć, bo x873 stawia duży opór zamiast obracać się swobodnie...

Pomocy :-)
 
 
 
pixel 


Wiek: 42
Dołączył: 05 Cze 2006
Wpisy: 285
Skąd: wawa
Wysłany: 2006-08-18, 09:15   

szimonek,
wiem ze bedzie trudniej zlapac ale nasmaruj czyms
tak jak smaruje sie palec mydlem... :D
aby zdjac za mala obraczke :)

moze to cos co ci tam wpadlo wylezie
albo rozlaczysz klocki

UWAGA najpierw sprawdz czy to cos czym bedziesz smarowal
nie zezre C klockow bo roznie to bywa
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 26
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1382
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-08-18, 17:56   

Witam
U mnie te części schodzą bez żadnego problemu. Trzeba użyc troche siły, ale schodzą ładnie.
Wszystko sie trzyma i nie spada.

Karygodne jest używanie jakich kolwiek narzędzi do LEGO. !!!!
np. kombinerki !!

Wszystko jest tak zrobione żeby schodziło dobrze.
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
szimonek 
LeJOS compatible


Wiek: 37
Dołączył: 06 Cze 2006
Wpisy: 118
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2006-08-18, 23:24   

pietruch_15 napisał/a:
Wszystko jest tak zrobione żeby schodziło dobrze.


To jak się kiedyś gdzieś będziemy mogli spotkać to wezmę ze sobą te elementy, żebyś mógł zrewidować swoje poglądy na temat dobrej roboty :-(

Jeśli nie jest to oznaka obiżającej się jakości elementów LEGO, to może po prostu mam pecha. W każdym bądź razie do Pudziana mi daleko ale tez słabeuszem nie jestem, a nie dałem rady rozłączyć żadnego z czterech posiadanych tych elementów. Obawiam się, że jak użyję większej siły to coś połamię...
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 26
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1382
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-08-19, 17:19   

szimonek napisał/a:
To jak się kiedyś gdzieś będziemy mogli spotkać to wezmę ze sobą te elementy, żebyś mógł zrewidować swoje poglądy na temat dobrej roboty :-(


Nie wiedziałem że te częsci będą w takim stanie. U mnie było OK !!

szimonek napisał/a:
to może po prostu mam pecha.


Niestety na to wygląda że masz pecha :( Przykra sprawa. Najlepiej pomyśl kilka razy a pózniej zabierz się do rozczepienia tych częsci.
Niestety te częsci do mocnych nie należą, ale słabe też nie są.
Jak ci sie połamią to zrób jak kilka osób z Lugpolu wymienili swoje uszkodzone częsci na nowe, na forum wszystko jest to opisane. :)

PS. Jak byś potrzebował pomocy, smiało pisz na GG napewno Ci pomogę.
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
Ostatnio zmieniony przez Pietruch 2006-08-19, 17:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
aro_kal 
Arek

Wiek: 36
Dołączył: 07 Lut 2006
Wpisy: 436
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-09-19, 16:52   

Odgrzewam kluchy ... wiem. Ale sam stałem się jego posiadaczem i mam kilka uwag i spostrzeżeń.

1. Czy wam wypadają dość łatwo światła przednie (zielone płomienie mieczów jedi) oraz przy walnięciu w drzwi zsuwają się zderzaki? Mi przy kilku uderzeniach odpadło przednie koło nawet. Na całe szczęście palstik jest bardzo dobrej jakości i nic się nie łamie, ot tylko się rozłącza.

2. Samochodzik testowałem na sali gimnastycznej przed meczem, w czasie rozgrzewki. Dobrze, że żaden z moich kolegów mi go nie rozwalił. Niemniej samochodzik ma bardzo duży promień skrętu przy dużej prędkości. Moc pozwala nawet na obrót wozu o 180 stopni i to gdy jest na gumowych oponach.

3. Zasięg nie powala ale jest przyzwoity. Do 25 m jest nieźle.

4. Skręt kół jest bardzo energożerny i tu pojawia się problem. Gdy ruszamy ciężko jest skręcić bo (oczywiście gdy baterie zdychają) silniki pobierają mnóstwo mocy.

Ale zabawka jest cudna. Polecam.
 
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,072 sekundy. Zapytań do SQL: 10