Praca z okazji 100-lecia wybuchu I Wojny Światowej.
Składa się z trzech części w formie małych dioramek:
cz. I: 'Entuzjazm' (Paryż 1914) Mobilizacja we Francji. Tłum pozdrawia maszerujących żołnierzy, a punkt werbunkowy cieszy się znaczną popularnością.
cz. II: 'Groza' (Passchendaele 1917) Wojna pozycyjna. Tzw. trzecia bitwa pod Ypres, toczona w morzu błota, w którym utonęło kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy.
cz. III: 'Chwała' (Vaux-sur-Somme 1918) 21 kwietnia 1918 Manfred von Richthofen - 'Czerwony Baron' - został zestrzelony nad terytorium Francji. Prawdopodobnie przez australijskiego strzelca karabinu maszynowego.
Wiek: 47 Dołączył: 08 Lis 2013 Wpisy: 3432 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-07-17, 06:53
Na polu bitwy nie mogę rozkminić tego gościa z wykrzywioną twarzą. Jest żółty a a więc jakby żywy. Ma przedstawiać człowieka, który oszalał? Nie wiem czemu ale bardziej kojarzy mi się z filmem "Krzyk".
Chciałoby się powiedzieć ŁAŁ!!!! Ale to było by krzywdzące :)
cz. I: 'Entuzjazm' (Paryż 1914)
Pięknie oddana scena, sielskość połączona z emanującym z postaci patriotyzmem!!! Świetne detale - fotograf, dzieciaki w krótkich spodenkach ogólnie cywilna publiczność - super!
cz. II: 'Groza' (Passchendaele 1917)
Piorunujący i mrożący krew w żyłach widok... wszechobecny smutek i groza pola bitwy... właściwie po bitwie...
cz. III: 'Chwała' (Vaux-sur-Somme 1918)
W tej scenie brakuje tylko zgiełku bitwy!!! Obrazek tej makiety niesamowicie tętni energią! Tak jak by ktoś zrobił fotografię w trakcie ostrzału. Detale i dobór min żołnierzy... Za kolegami powiem iz ciekawił mnie Czerwony Baron" - piękny... mały a jakże piękny i wiernie oddany model w tej skali - dawaj go na Cuusoo :)
Piękny tryptyk... świetny pomysł jeszcze lepsze wykonanie - gratuluję!!!
Ostatnio zmieniony przez klatka 2014-07-17, 09:33, w całości zmieniany 1 raz
Jedynie na polu bitwy zamiast papugi wstawiłbym kruka z rozłożonymi skrzydłami
O, nie pomyślałem o tym w ogóle. Może dlatego, że nie mam tego kruka.
Mestari napisał/a:
Chyba pierwszy raz widzę bagnety :)
To są pirackie szable, zamocowane za pomocą brickarmsowych u-clipów.
Dzięki za komentarze : o)
Pracę nad tym MOCem rozpocząłem chyba w lutym od przymiarki do kamienicy. Skończyłem w zeszłym tygodniu m.in. mocując bagnety.
Cieszę się, że podoba się 'Groza', bo wydaje mi się, że na zdjęciach wyszła słabiej niż wygląda w rzeczywistości. Chyba dziury w 'clip light' za bardzo rzucają się w oczy.
Tak czy inaczej było to dosyć eksperymentalne zastosowanie tych części, ale tak mi się skojarzyło, że można właśnie je wykorzystać, gdy oglądałem różne zdjęcia z pierwszowojennym błotem .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum